Ar pasitikėti apklausomis ir reitingais?

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/satires/... 2018-01-22 22:37:25, skaitė 1453, komentavo 2

Ar pasitikėti apklausomis ir reitingais?

Netikiu
Netikiu

Visuomeninės nuomonės apklausos, kurias pristato socialinių tyrimų įmonės, dažnai painioja rinkėjus, nes rezultatai palankūs tai vienai tai kitai politinei partijai, ir todėl kyla įtarimų dėl sociologų sąžiningumo

— Andriau, ar tau dažnai skambina įvairios socialinių tyrimų įmonės ir klausinėja apie politiką? Partijas ir Vyriausybę? Man nė karto niekas neskambino, todėl aš nepasitikiu tomis "paprastų lietuvių apklausomis", kurias dažnai platina žiniasklaida. Kas tie lietuviai, apie kurių nuomonę nuolat kalbama?

— Supranti, Eugenijau, sociologija toks sunkus ir paslaptingas mokslas, kad ne kiekvienas miesčionis sugebės ją suprasti. Įsivaizduok, kad kažkoks politikas ar partija panoro sužinoti, kaip juos vertina rinkėjai. Jis ar ji už "gerus pinigus" pasamdo įmonę, kurį turi tai išsiaiškinti. O juk užsakovas visuomet šventas verslininkui žmogus, tai su jo reikia būti maloniam. O tai daroma labai paprastai "apklausos paklaidos" pagalba. Štai pavyzdžiui vienas paskutiniųjų visuomeninės nuomonės tyrimų parodė, kad rinkėjams labiausiai patinka konservatoriai, o kita apklausa parodė, kad "valstiečiai". Skirtumas tarp pirmos ir antros vietos — tik 1%. O paklaida, kurią pastoviai nurodo sociologai — daugiau kaip 3%. Štai ir išeina, kad atskirti tiesą nuo primetamo mums melo labai sunku.

— Aš dar štai ką pridurčiau. Daugiau nei 17% mūsų šalies gyventojų sudaro tautinės mažumos. Tarp jų lietuvių kalbą gerai žino tik pusė. Jie paprastai į sociologų klausimus telefonu neatsako, todėl jų nuomonė ignoruojama. O tai beveik 10% šalies gyventojų. Paprastas pavyzdys. Prieš Seimo rinkimus apklausa parodė, kad lenkų ir rusų bloku pasitiki mažiau nei 3% gyventojų, o tai reiškia, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga ir Rusų aljansas neturėjo jokių šansų patekti į Seimą. O kas išėjo? Jie vėl surinko beveik 6% rinkėjų balsų ir vėl turi savo frakciją Seime. Taigi, ar teisūs buvo "apklausos ir reitingai"?

— Todėl ir "valstiečių" bei konservatorių pastovi pirmenybė — reliatyvi sąvoka. Juk skirtumas tarp jų ir socialdemokratų, kuriuos sociologai nuolat stato į trečią vietą, beveik tie patys 3% paklaidos. O panašiu skaičiumi liberalai atsilieka nuo socialdemokratų, o toliau "Tvarka ir teisingumas". Jiems sociologai "pripaišo" po 6% rinkėjų balsų. Svarbu, kad lenkai ir rusai, anot apklausų, "neperžengia 5% ribos".

— Tu visiškai teisus. Visi šie reitingai ir apklausos — bandymai primesti rinkėjams tam tikras pažiūras ir pirmenybes. Juk kaip jis (rinkėjas) mąsto? Jeigu, pavyzdžiui, apklausos rodo, kad partija, kuriai jis simpatizuoja, jokiais būdais nesugebės gauti reikalingo rinkėjų balsų skaičiaus, tai ar verta tuomet iš viso eiti į rinkimus ir balsuoti už ją… Verčiau atiduos savo balsą realiems kandidatams. Taigi aš vertinu šiuos "reitingus" kaip bandymą manipuliuoti visuomenės sąmone ir žiūrėti į visa tai reikia skeptiškai.