Arvydas Juozaitis. Pseudo-idėjos Lietuvai

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2018/0... 2018-02-05 23:12:23, skaitė 1545, komentavo 1

Arvydas Juozaitis. Pseudo-idėjos Lietuvai

Arvydas Juozaitis. Pseudo-idėjos Lietuvai

Gerbiamieji skaitytojai ir mąstytojai,

būtų svarbu išgirsti tikrų Lietuvos piliečių, žinoma ir lietuvių, pamąstymų, ką iš tikrųjų reiškia Vasario 1 dieną Vilniuje surengtas forumas – Didžioji idėjų ir pokyčių konferencija. 

Konferencija surengta su „Idėja Lietuvai“ vėliava.

Su ideologiškai iš anksto paruoštu šūkiu – Lietuva pasirinko!

„Tautos” ir „ekspertų” išrutuliotos trys „Idėjos”:

1. Įteisinti dvigubą pilietybę (bendras gėris).

2. Mokytojo profesija iki 2025-ųjų turi tapti prestižine (švietimas).

3. Padėti jaunoms šeimos įsigyti būstus ir mažinti biurokratiją skaitmenizuojant valstybės paslaugas (ekonomika ir valstybės valdymas).

Šia tvarka „idėjas” pristatė  DELFI ir LRT, nors iš tikrųjų, tariamo balsavimo (esą, toks buvo) išdava skelbė, kad pirmoji  idėja „Įteisinti dvigubą pilietybę” – antroje vietoje.

Bet ši „idėja” negali būti antroje vietoje – ji viso forumo „modus vivendi”.

Forumas organizuotas milžinišku užmoju, pinigų jam nepagailėta, logistika surengta kaip pasaulinės prekės reklamavimo defilė.

Prikviesta svečių svetelių, kurie padėjo „teisingai apsispręsti Lietuvai”.

Pasiektos pasaulinės reklamos lubos.

Maža to. Idėjas paskelbti teko trims pirmiesiems valstybės politikams. Kurie, kaip numatė šio Didžiojo Forumo rengėjai, atsisakyti neturėjo jokios galimybės. Jie ir paskelbė. Ir pasirašė.

Genialu.

Šis forumas turėjo akivaizdų strateginį tikslą – jis davė pradžią dvigubos pilietybės referendumui, t.y. agitacijai. Apie tai nesivaržydamas apreiškė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Referendumas bus rengiamas 2019 metais, kartu su Prezidento rinkimais. Vadinasi, prie balsadėžių ateis būtinas rinkėjų skaičius. Dabar belieka techniški reikalai: visus metus iš mokesčių mokėtojų pinigų formuoti tik vieną teisingą nuomonę. Galingai reklamuoti „dvigubą pilietybę”.

Tai ir bus daroma. Prieštaraujantys, matyt, bus skelbiami „anapus valstybės interesų”.

Tačiau, ponai ir draugai, kaip jūs įsivaizduojate sveiko proto valstybę, kuri skelbtų, kad dviejų statusų piliečiai sudarys jos vienybę? Jos vystymosi pagrindą? Jos pilietinės santarvės pagrindą? Ar besusirinks jie bendrai dainai (Dainų šventėje, tarkime)?

Tiesa, Dainų švenčių globalizmo ideologams nė nereikia.

„Įteisinti dvigubą pilietybę” – tai Lietuvos pražudymo sumanymas. Skelbiant jį informacinių sistemų lėšomis. Pasirašius šią strategiją pirmiesiems valstybės politikams, dabar bus naudojamos ir valstybės biudžeto lėšos.

Ši strategija iš esmės nereikalauja jokios lietuvių grįžimo, grąžinimo į Tėvynę, repatriacijos programos. Ši strategijai iš esmės kalba apie „globalios Lietuvos” ideologiją, Lietuvos ištirpimo pasaulyje idėją. Lietuvos išvalstybinimą.

Forumo rengėjai galėjo pasirinkti („ekspertams” tai vargu ar buvo sunku) ir  nesegregacinės valstybės kūrimo idėją, kuri skambėtų taip:

„Kiekvienam Lietuvos piliečiui – dvigubą pilietybę”.

Bet tai būtų nuskambėję labai absurdiškai, ko rengėjai negali sau leisti. Bet iš esmės taip ir yra, strateginė logika šitai ir reiškia – į tokią „pilietybę” ir judama.

Forumo tikslas sunkiai nuginčijamas. Šalia idėjos „Įteisinti dvigubą pilietybę” kitos dvi idėjos – tik maskuotė, prekės įpakavimui naudojamas popierius. Kitos dvi – net ne idėjos, o elementariausios kasdienybės reikalas. Tą, tiesą sakant, ir pareiškė premjeras Saulius Skvernelis.

Baigdamas šį nesavalaikį komentarą negaliu nepaklausti: kam reikėjo skelbti akivaizdžią kvailystę – „mokytojo profesija iki 2025-ųjų”? Kodėl ne iki 2030-ųjų? Dar visai neseniai Vyriausybė rengė vieną po kitos „strategijas” būtent iki 2030-ųjų. Pamiršta? Išleisti tūkstančiai, išmesti į balą – ir nieko baisaus?  

Peršasi tik viena naivi išvada: 2025-iasiais baigsis naujo, 2019 metais išrinkto prezidento pirmoji kadencija. Nejaugi taip ir yra: sumanyta eilinį kartą, tik jau su pasauliniu užmoju Lietuvą pavedžioti už nosies? Išdidžiai paskelbiant: „Lietuva pasirinko”?

Jau paskelbtas ir idėjų „pasirašymo” vajus, jis jau prasidėjo. Ar tik ne kažkurio iš kandidatų rinkiminė kampanija?

Jonas Basanavičius 100-čio proga gali nebesikelti iš kapo – Lietuva, anot jo, nebe-atsikvošės.

PP.png