Vilniaus policininkų profsąjunga klausia vyrpolicajaus: Ką slepiate, vade?

Autorius: Vladas Sanda Šaltinis: http://alkas.lt/2018/02/06/v-s... 2018-02-06 21:07:44, skaitė 1110, komentavo 0

Vilniaus policininkų profsąjunga klausia vyrpolicajaus: Ką slepiate, vade?

vladas-sanda-asmenine-nuotr-e1477168623259.jpg
Vladas Sanda | Asmenine nuotr.

Apie Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovybės atlyginimus jau sklando legendos. Norėdami jas patikrinti, paprašėme Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinei sąjungai pateikti duomenis apie vadovų atlyginimus. Gavome? Ne. Policijos departamentas laiko mus kvailiais. Negalėdami gauti informacijos oficialiais kanalais, turime klausti viešai – viršininkai, ką slepiate? Ko bijote? Juk pareigūnai turi būti ir skaidrūs, ir drąsūs.

Pasirinkdamas pareigūno kelią, buvau šventai įsitikinęs, kad policija yra ta vieta, kur skaidrumas, sąžiningumas yra tarp svarbiausių principų. Taip pat maniau, jog pareigūnams vadovauti paskiriami žmonės turi būti lyderiai, kurie kelia pagarbą ir įkvepia savo pavyzdžiu. Deja, įtartinai mindžikuojantys ir nuo klausimų atkakliai išsisukinėjantys valdžiažmogiai, negebantys „pastovėti“ už kolegas, vis paneigia tokį įsivaizdavimą. Per tarnybos metus mums ne kartą parodė: policijos sistemoje yra lygūs ir lygesni.

Apie tris algas ir „nepropocingas darbo ir laiko sąnaudas“

Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinė sąjunga kreipėsi į Policijos departamentą, klausdama, kiek ir iš kokių šaltinių uždirba Vilniaus apskrities vyriausiojo komisariato viršininkas ir jo pavaduotojai (įskaitant laikinai einančius), išskiriant priemokas (pavyzdžiui, už „budėjimus namuose“) ir kitas pajamas, gautas iš įvairių fondų, projektų bei kita. Juk gana aukštas pareigas einančių valdininkų atlyginimas neturi būti paslaptis. Teoriškai.

Atsakymą gavome, deja, tokį, kad teko to paties klausti antrą kartą. Mums „netyčia“ nurodė tik vadovų vidutinį darbo užmokestį, nė žodžiu neužsimindami apie tą klausimo dalį dėl papildomų pajamų. Tai tikriausiai nepastebėjo – nieko tokio, priminsime.

Paklausus antrą kartą, gavome iš viso nuginkluojantį atsakymą: „Policijos departamento nuomone, atsižvelgiant į paklausimo turinį, tai būtų susiję su neproporcingomis darbo ir laiko sąnaudomis“.

Įsiskaitykite. Kaip, po galais, sužinoti TRIJŲ žmonių algas gali pareikalauti „neproporcingai“ daug pastangų? Čia jau ne įtartina, o idiotiška situacija. Ką ir kodėl čia taip bandoma slėpti? Taip gerai sukrenta iš visokių papildomų pasipinigavimų, kad gėda prieš mažai uždirbančius ir dėl kiekvieno euro varinėjamus policininkus? Ar čia slypi kažkas blogiau? Nori nenori tokie viražai verčia abejoti dėl finansinio skaidrumo? Vargu, ar viskas taip klostytųsi tik dėl to, kad kažkas viršuje taip mėgsta dramą?

Bet kuriuo atveju gal vieši klausimai padės pagaliau gauti atsakymus į šiuos klausimus:

  1. Kiek iš viso uždirba Vilniaus apskrities vyriausiojo komisariato viršininkas ir jo pavaduotojai?
  2. Kokią dalį sudaro jų pareiginė alga, kiek ir kokių gaunama priemokų, o kiek prisideda iš įvairių projektų, komandiruočių ir panašių veiklų?
  3. Kiek kartų  per 2017 m. vadai realiai iškviesti į darbą per savo vadinamuosius budėjimus namuose?
  4. Kodėl taip vengta pateikti tikslius atsakymus į du kartus profesinės sąjungos oficialiai užduotus klausimus, taip pažeidžiant teisę gauti šią informaciją?

Dėl nemokšiškos Policijos reformos įtampos ir išaugusio nusikalstamumo įtampa policijos sistemoje neslopsta. Nemažai pareigūnų palikus tarnybą, tarnauti likusiems kolegoms tenka vis didesni krūviai, auga nestabilumas ir nepasitenkinimas. Ar ne pats laikas pareigūnams parodyti pavyzdį, suteikiant skaidrumo ir pademonstruojant geranoriškumą?

Tai gal pagaliau paatviraukime, vade?

Autorius yra Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas