Ukraina prašo Lietuvos pagalbos kovoje su "eurobliachomis"

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2018-02-08 15:04:06, skaitė 1380, komentavo 0

Ukraina prašo Lietuvos pagalbos kovoje su

Automobiliai, archyvinė nuotrauka
Automobiliai, archyvinė nuotrauka

Ukrainos valdžia negali savarankiškai išspręsti problemos kelių tūkstančių automobilių iš ES, kurie buvo atvežti į šalį, pažeidžiant muitinės taisykles; vien iš Lietuvos į Ukrainą pateko beveik 60 tūkstančių tokių automobilių

VILNIUS, vasario 7 — Sputnik. Ukrainos valdžia jau kelerius metus iš eilės negali išspręsti "eurobliachų" klausimo — taip ukrainiečiai vadina automobilius lietuviškais numeriais (Бляха — skardinė bevertė lentelė, "blėka"). Dabar Ukrainos valstybės pareigūnai ketina prašyti Lietuvos valdžios pagalbos, ieškant šios problemos sprendimų, rašo Ukrainos leidinys "Ekonomičeskie izvestija".

Šiuo metu Ukrainos keliais važinėja šimtai tūkstančių automobilių su "eurobliachomis". 2017 metų lapkričio 1-osios dumenimis, Ukrainoje buvo daugiau kaip 59 tūkstančiai mašinų lietuviškais numeriais, iš jų daugiau nei 44 tūkstančiai buvo užregistruoti kaip turintys laikinąjį įvežimo leidimą.

Tokie automobiliai pateko į šalį, aplenkiant galiojančias muitinės taisykles, tačiau savininkai ketina reikalauti iš valdžios įstatymo, kuris leistų atlikti muitinės reikalavimus su nuolaidomis. Pagrindinė priežastis, kodėl šalyje tiek daug automobilų europietiškais numeriais — jų žemos kainos.

"Eurobliachos" iš Lietuvos

Finansinių patarimų įmonės "Friendly Avia Support", kuri turi padalinį ir Vilniuje, atstovas Aleksandras Laneckis skelbia, kad Lietuvos muitinės departamentas gali inicijuoti baudžiamąsias bylas prieš automobilių lietuviškais numeriais eksporto organizatorius.  Anot jo, realūs automobilių lietuviškais numeriais savininkai gali būti sulaikyti, jiems gresia konfiskacija ir draudimas vykti į ES.

"Aišku, jeigu Lietuvos teisėsaugos pareigūnai atras įstatymo pažeidimo arba nusikalstomos veiklos požymius — jie gali imtis atitinkamų veiksmų. Tačiau kol kas mes neturime duomenų apie tokią veiklą Lietuvos teritorijoje. Visų pirma, tai Ukrainos problema ir interesas, siekiant apriboti automobilių lietuviškais numeriais įvežimą", — pareiškė Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis.

Ukrainos valstybinė fiskalinė tarnyba pradėjo kartu su Lietuvos muitininkais bendrą tyrimą dar pernai lapkritį. Be to, Lietuvos ambasadoriaus Ukrainoje teigimu, Vilnius žino apie Ukrainos problemas su lietuviškais automobiliais.

Ambasadorius pabrėžia, kad abi šalys jau ne vienerius metus kartu bendradarbiauja šiuo klausimu. Tačiau Ukrainos valdžia, anot Janukonio, privalo apsispręsti, ką daryti su automobiliais, turinčiais "eurobliachas".

Janukonis pabrėžia, kad Lietuva neturi panašių problemų — automobiliai, turintys užsienio šalies registraciją, gali važinėti šalies teritorijoje tik tam tikrą laikotarpį — ne daugiau nei pusmetį. Po to savininkas privalo užregistruoti nuosavybę, jeigu jis to nedaro — atsako pagal įstatymą.

Lietuvos valdžia pabrėžia, kad Ukrainos valstybės pareigūnai turi galimybę patikrinti informaciją apie kai kuriuos automobilius lietuviškose duomenų bazėse. Pavyzdžiui, tai galima padaryti "Regitros" tinklalapyje, reikia tik žinoti valstybinį numerį, kėbulo numerį arba transporto priemonės registracijos dokumentų numerį.

Teisėtos "pilkos" schemos

Kompanijos "AutoEuropa", kuri verčiasi įvairių automobilų gabenimu į Ukrainą, eksperto teigimu, visos schemos, kurios taikomos automobiliams su "eurobliachomis", yra legalios. Todėl nei Ukrainos, nei Lietuvos valdžia neturi teisės uždaryti tokias įmones.

"Ekonomičeskie izvestija" supažindina su dviejomis automobilių įvežimo schemomis. Pirma — specialios įmonės įkūrimas vietoje. Tai gali padaryti beveik kiekvienas ukrainietis — be didelių sunkumų įsteigia įmonę ES. Lietuvoje tai padaryti galima išvis lengvai — nedideli mokesčiai ir paprasta techninės apžiūros procedūra. Todėl lietuviškos įmonės, turinčios daug automobilių, neva, savo tikslams, iš tikrųjų dirba tik Ukrainos naudai ir pardavinėja "eurobliachas".

Ukrainietis perka automobilį iš tokios lietuviškos įmonės, pasirašo sutartį ir gauna teisę naudoti savo šalyje "eurobliachą". Šiuo atveju techniškai mašina priklauso Lietuvos juridiniam asmeniui, tačiau fizinis asmuo Ukrainoje įgauna teisę savo nuožiūra naudoti nupirktą automobilį.

Antra schema — tai automobilio įvažimas į Ukrainą per ES pilietį. Užsienietis už ukrainiečio pinigus perka sau automobilį ir suteikia Ukrainos piliečiui teisę naudotis transporto priemone. Juridiškai automobilis priklauso užsieniečiui, tačiau Ukrainos teritorijoje teisė naudotis ta pačia mašina priklauso ukrainiečiui.

Iš tiesų, santykinis tokių schemų teisėtumas sukėlė didžulę problemą Ukrainoje. Svarbiausia problema, kad iš tikrųjų automobiliai nepriklauso Ukrainos piliečiams, todėl psichologijos atžvilgiu laikinasis savininkas atidžiai nesirūpins tokia transporto priemone. O tai didina eismo įvykių skačių. Ukrainos kelių policijos duomenimis, daugiausiai eismo įvykių atstitinka būtent su automobiliais, turinčiais užsienio valstybių numerius.

Kol kas Ukrainos valdžia nesugeba išpręsti "eurobliachų" klausimo. Patys ekspertai, kurie suteikia juridinę ir konsultacinę pagalbą ukrainiečiams, norintiems įsigyti tokius automobilius, yra labai susirūpinę šiuo klausimu. "AutoEuropos" atstovas yra susirūpinęs tuo, kad Ukrainoje "ramiai gyvena" daugiau nei pusė milijono "eurobliachų", bei jų skaičius kasdien auga, o legalizacijos kalusimas visai nesprendžiamas.