Rusų "ISKANDERAI" atstatys jėgos balansą prie Baltijos

Autorius: Olegas Miroslavovas Šaltinis: https://www.rubaltic.ru... 2018-02-08 23:20:53, skaitė 1795, komentavo 3

Rusų

Tai įvyko, būtent tai, apie ką Rusija įspėjo Vakarus dar 2007 m .: operatyviniai-taktiniai raketų kompleksai (OTRK) "Iskander" bus perkelti į Kaliningrado sritį. Per daug ilgai Maskva siuntė signalus per diplomatinius ir karinius kanalus, o Vašingtonas buvo užmerkęs akis, per garsiai kėlė isteriją apie tariamą karinų grėsmų iš Rytų Europos Jungtinių Amerikos Valstijų satelitai - Lietuva ir Lenkija. Maskva patvirtino Iskander OTRK dislokavimo faktą Kaliningrado srityje. RF Valstybinės Dūmos Gynybos Komiteto pirmininkas Vladimir Šamanov pabrėžė, kad "užsienio karinė infrastruktūra, kuri buvo išdėstyta šiame regione, automatiškai pateko į prioritetinių sunaikinamų taikinių sąrašą."

Vilniuje, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad " pastoviai dislokukotosRusijos raketos, galinčios nešti branduolinį užtaisą, grasina pusei Europos."

Lietuvos valdžios institucijos pačios pastaraisiais metais padarė viską (vystydanos karinę NATO infrastruktūrą savo teritorijoje, taip pat lobizmu, per JAV senatorius su lietuvišomis šaknimis PRG sistemų gavimą) , kad pastumti Maskvą atsakomiems veiksmams ir triūbuoti visam pasauliui apie naujausią Rusijos "ataką" prieš Baltijos valstybę. Praėjusiais metais Lietuvos galva viešai paskelbė apie būsimą "Rusijos ir Baltarusijos invaziją per karines  "Zapad 2017 " pratybas". Šiandien, pasak jos, Maskva rengia raketų ataką ne tik prieš Lietuvą, bet ir vos ne prieš beveik pusę Europos.

OficiakūsRusijos pareigūnai pastaruosius dešimt metų su pavydėtina kantrybe visuose lygiuose ne kartą įspėjo dėl galimo atsako į NATO karinės infrastruktūros (vadovavimo punktų, greitojo reagavimo batalionų, sunkiųjų šarvuočių ir pan.) tiesiogiai prie Rusijos sienų plėtrą. Eilinis įspėjimas iš Rusijos nuskambėjo 2016 m iš ambasadoriaus Lietuvoje Aleksandro Udalcovo lupų, kuris pareiškė, kad "galimas Iskander dislokavimas Kaliningrado regione bus rimtas Rusijos pusės atsakas į JAV ir NATO šalių žingsnius ES." Į šiuos Rusijos užsienio misijos atstovybės vadovo žodžius  iškart sureagavo Lietuvos užsienio reikalų ministerijos galva Linas Linkevičius, apkaltindamas Maskvą įgyvendinant "seniai suplanuotą planą NATO grėsmės pretekstu."

Iš Vilniaus pradėjo kalbėti apie nacionalinį saugumą, reikalaudami, kad Šiaurės Atlanto sąjunga padidintų savo karines pajėgas tam, kad būtų sulaikyta "Rusijos grėsmė". Tuo pačiu metu šalies vadovybė panaudojo bet kokius argumentus norimiems rezultatams pasiekti. Iš aukštų NATO viršūnių susitikimų tribunų G. Grybauskaitė gasdino Europos Sąjungos lyderius "pernelyg didele" Rusijos karine veikla Baltijos regione.

Karinės jūrų pratybos su šaudymais Baltijos jūroje, Rusijos lėtuvų oro erdvės patruliavimas Baltijos valstybių kaimynystėje, taip pat planiniai Rusijos ir Baltarusijos manevrai " Zapad -2017" buvo pateikta kaip " Maskvos puolimo prieš Lietuvą repeticija".

Reikia pasakyti, kad Vakarai yra pasirengę palaikyti šią informacinę įtampą , nuolat paleisdami "ekspertų" pranešimus apie " Rusijos Pabaltijo užėmimą per 72 valandas", kurie vėliau eskaluojami visokiose žinomose analitinėse platformose kaip, pavyzdžiui, RAND, Stratfor ir tt..
2017 m. įvyko dar vienas svarbus įvykis. Tarptautinių mastu buvo pristatytas garsaus amerikiečių režisierių Oliverio Stouno filmas "Interviu su Putinu". Jame Rusijos lyderis dar kartą aiškiai išdėstė Maskvos poziciją dėl Aljanso karinės infrastruktūros plėtimo, pažadėdamas tinkamai reaguoti į NATO veiksmus "palaikant strateginį balansą". Pasak jo, Rusija dabar beveik apsupta PRG.

"Čia mums yra dvi grėsmės. Pirmoji - šių priešraketų išdėstymas greta mūsų sienų Rytų Europos šalyse. Antroji grėsmė - raketų paleidimo įrenginiai per kelias valandas gali būti modernizuoti taip, kad būtų galima leisti smogiamo poveikio raketas. Rytų Europoje, ant vandens, jūrose, jie bus įrengti laivuose, kurie budės Viduržemio ir Šiaurės jūrose, ir Alaskoje stato ", - sakė V. Putinas. Kaip pažymėjo interviu Rusijos valstybės vadovas, po SSRS žlugimo ir Irano atsisakymo nuo branduolinių programų, nėra prasmės dislokuoti priešraketinės gynybos sistemą ir plėsti NATO. "JAV vienašališkai pasitraukė iš PRG sutarties. Ir jie visada mums sako: tai jūsų neliečia. Tai tariamai buvo padaryta prieš Iraną. Tačiau dabar neliko Irano problemos, su juo JAV pasirašė sutartį. Iranas atsisakė visų karinių branduolinių programų. Bet priešraketinės gynybos sistemos kūrimo programa su jos elementais Europoje tęsiasi iki šiol. Prieš ką tai? ",- retoriškai klausia Rusijos lyderis.

Apibendrinant interviu šiuo klausimu, Putinas pavadino " karinės NATO infrastruktūros plėtrą ir statymą prieš Rusiją didele strategine mūsų partnerių klaida, nes į visus šios veiksmus Rusija duos atitinkamą atsakymą, o tai reiškia ne ką kita, kaip dar vieną ginklavimosi varžybų etapą."

Rusijos prezidento pokalbis gali būti laikomas paskutiniu įspėjimu Vakarams, po kurio įvyks konkretūs veiksmai siekiant atkurti strateginę jėgų pusiausvyrą. Rusijos pozicija nesikeičia: Maskva laikys priešraketinės gynybos sistemą "Aegis"  kaip puolamąją, galinčią smogti prevencinį smūgį. Amerikos "raketos - perėmėjos" iš pirmutinių pozicijų yra gerokai pranašesnės už tarpkontinentines balistines raketas (skrydžio laikas 5-6 min). Jei manyti, kad spendimui dėl atsakomo smūgio priėmimui yra ne mažiau nei 4 minutes, tai visiškai aišku į kokius taikinius Rusijoje bus atliktas prevencinis snūgis. "Iskander" taktinių raketinių kompleksų grupuotė Kaliningrado srityje yra gana pajėgi išspręsti tokią užduotį. Ir jie visiškai atitinka tarptautinių sutarčių reikalavimus.

Pagal neribotą laike vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (INF), pasirašytą gruodžio 8, 1987 Vašingtone tarp TSKP CK generalinio sekretoriaus Michailo Gorbačiovo ir JAV prezidento Ronaldo Reigano, "Šalys įsipareigojo negaminti, nebandyti ir nedislokuoti balistinių ir sparnuotų raketų skrendančių nuo 500 iki 5 500 km. " Iskander-M modifikacijos veikimo diapazonas yra iki 500 km. Neatsakinga Lietuvos valdžios institucijų politika pasmerkia jų pačių gyventojus nuolatinei baimei būti ugnies linijoje, kur šansai išlikti globalaus ginkluoto konflikto metu yra tik truputi virš nulio.