Rusija išlieka pagrindine Lietuvos prekybos partnere

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2018-02-10 12:16:11, skaitė 1359, komentavo 0

Rusija išlieka pagrindine Lietuvos prekybos partnere

vilkikas, archyvinė nuotrauka
vilkikas, archyvinė nuotrauka

Rusijos svoris Lietuvos užsienio prekyboje yra didžiausias – į šią šalį keliauja beveik 15% Lietuvos eksporto

VILNIUS, vasario 9 – Sputnik. Rusija išlieka svarbiausia Lietuvos ir eksporto, ir importo užsienio prekybos partnere, praneša Statistikos departamentas.

"2017 metais Lietuva daugiausia eksportavo į Rusiją (14,9%)…, o importavo iš Rusijos (13%)", — rašoma pranešime.

Departamento duomenimis, svarbiausia šalies eksporto partnerė buvo Rusija, po jos — Latvija (9,9%), Lenkija (8,1%) ir Vokietija (7,3%); o eksporto partnerė – taip pat Rusija, po jos Vokietija (9,6 proc.), Lenkija (9%), Jungtinės Valstijos (7,8%), Latvija (7,6%), Švedija (7,3%).

Taip pat pabrėžiama, kad gruodžio mėnesį eksportas sumažėjo 5,5%, importas – 9,8%.

"2017 metų gruodžio mėn. prekių eksportuota už 2,36 milijardo eurų, importuota – už 2,43 milijardo eurų, Lietuvos užsienio prekybos deficitas sudarė 68,8 milijono eurų", — rašoma pranešime.

Statistikos departamento duomenimis, tai susiję su baldų, medžio ir plastiko prekių eksporto sumažėjimu, sausumos transporto priemonių, elektrinių automobilių ir įrangos, taip pat naftos importo sumažėjimu.

2014-aisiais Europos Sąjunga įvedė sankcijas Rusijos Federacijai ryšium su įvykiais Ukrainoje ir Krymo susijungimu su Rusija ir daug kartų plėtė ir pratęsdavo jas.

Savo ruožtu Rusija, atsakydama į sankcijas, apribojo JAV, ES šalių, Kanados, Australijos ir Norvegijos maisto prekių importą. 2015-aisiais jos buvo pratęstos iki 2016-ųjų rugpjūčio 5 dienos. Nuo 2015-ųjų rugpjūčio 13-osios į šių šalių sąrašą įtrauktos prisijungusios prie antirusiškų sankcijų Albanija, Juodkalnija, Islandija, Lichtenšteinas, nuo 2016 metų sausio 1-osios — Ukraina. Šis draudimas buvo taikomas žemės ūkio produktams.

Kadangi Vakarų sankcijos buvo tęsiamos, Rusija taip pat išplėtė savo reagavimo priemones. Birželio 28 dieną ES Taryba priėmė oficialų sprendimą šešiems mėnesiams pratęsti ekonomines ribojančias priemones Rusijos Federacijai, galiojančius iki 2017 metų liepos mėnėsio pabaigos. Birželio 30 dieną Putinas pasirašė nutarimą dėl Vakarų sankcijas pratęsimo atsakymo iki 2018 metų gruodžio 31 dienos.

Remiantis Rusijos ekonomikos plėtros ministerijos skaičiavimais, Europos Sąjunga, JAV, Kanada, Norvegija ir Australija embargo prarado 8,6 milijardų dolerių per metus.