Lietuva skolinsis pusantro milijardo eurų visuotiniui šaukimui ir karui su Rusija

Autorius: Aligator Šaltinis: http://www.balkaninsight.com/e... 2018-02-13 18:16:43, skaitė 1350, komentavo 5

Lietuva skolinsis pusantro milijardo eurų visuotiniui šaukimui ir karui su Rusija

lietuvos karo misija pasaulyje

Prasidėjo diskusijos dėl Lietuvos kariuomenės ateities. Seime jau pristatyta analizė dėl galimo visuotinio jaunuolių šaukimo į kariuomenę. Jeigu politikai pritars, atlikti tarnybą būtų kviečiami visi jaunuoliai, iš karto baigę vidurinę mokyklą. Svarstoma, kad tokia prievolė tektų ir merginoms. Be to, galvojama ir apie tarnybos atlikimo laiko ilginimą, mat dabartinis 9 mėnesių modelis yra minimalus ir nevisuomet pavyksta paruošti tinkamus specialistus. Lietuvos karybos specialistai ir politikos mokslininkai sveikina tokias mintis ir teigia, kad dėl demografinės krizės, ateityje Lietuva vis tiek neišvengs visuotinio šaukimo.

Ši reforma valstybei kainuotų apie pusantro milijardo eurų, vėliau kasmet reikėtų papildomai skirti dar po kelis šimtus milijonų eurų. Žinovu teigimu, kad jei toks žingsnis būtų žengtas, tai dar labiau atgrasytų Rusiją nuo galimos agresijos.

Krašto apsaugos ministerija neatmeta galimybės, kad visuotiniame šaukime dalyvautų ir merginos, tačiau tai pareikalautų ženkliai didesnių finansų. Šiemet Lietuva gynybai skiria 2,06 proc. bendrojo vidaus produkto, arba 873 mln. eurų. Ministerijos duomenimis, anksčiausias vaikinų visuotinis šaukimas galėtų įvykti 2024 m., jeigu tam kasmet būtų skiriama po 105 mln. eurų. Vaikinai ir merginos galėtų būti šaukiami nuo 2026 m. su sąlyga, kad pasiruošimui būtų skiriama po 280 mln. eurų.

„Taip, mes turime dvi alternatyvas, kurios yra politinis sprendimas. Pirmas dalykas yra kariuomenės modernizavimas ir susiję dalykai. Pasiekti 2 proc. – taip, reikia investuoti ir toliau, bet visuotinis šaukimas galėtų vaidinti labai gerą vaidmenį pilietiniam ugdymui, bet tokiu atveju turėtume susitaikysi su papildomai finansai“, - komiteto posėdyje kalbėjo R. Karoblis.

Krašto apsaugos ministerija suskaičiavo, kad visuotinė vaikinų karo prievolė apimtų apie 6300 jaunuolių kasmet, o šaukiant vaikinus ir merginas šis skaičius išaugtų iki maždaug 12300 žmonių. Anot R. Karoblio, visuotinis šaukimas sustiprintų visuomenės ir kariuomenės ryšį, pilietiškumą ir patriotizmą, gerintų jaunuolių fizinius, socialinius įgūdžius, suteiktų darbo rinkai reikalingų kvalifikacijų bei suaktyvintų ekonomiką.

Dalinis šaukimas į Lietuvos kariuomenę grąžintas 2015 m., reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje. Šiais metais planuojama pašaukti 3,8 tūkst. karo prievolininkų, tai yra 300 daugiau jaunuolių nei pernai.

Lietuvos karo misija pasaulyje: lietuvos karo misija pasiskolinus pinigu...

lietuvos karo misija pasaulyje
lietuvos karo misija pasaulyje
lietuvos karo misija pasaulyje
lietuvos karo misija pasaulyje