Vanagaitė gavo EŽK apdovanojimą už knygą apie žydų genocidą Lietuvoje

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-02-19 20:47:16, skaitė 1442, komentavo 2

Vanagaitė gavo EŽK apdovanojimą už knygą apie žydų genocidą Lietuvoje

Rūta Vanagataitė, archyvinė nuotrauka
Rūta Vanagataitė, archyvinė nuotrauka

Nepaisant kritikos ir spaudimo Lietuvoje, Rūta Vanagataite gavo Europos žydų kongreso apdovanojimą - statulėlę "Auksinė viltis"

VILNIUS, vasario 19 — Sputnik. Rašytoja Rūta Vanagataitė gavo kasmetinį Europos žydų kongreso (EŽK) apdovanojimą.

Apdovanojimas vyko sekmadienį EŽK tarptautinėje konferencijoje Vienoje.

"Šį vakarą nuostabioje Vienos rotušėje tarptautinėje konferencijoje man buvo įteiktas kasmetinis Europos žydų kongreso apdovanojimas. Statulėlė "Auksinė viltis". Už knygą "Mūsiškiai" — rašė Vanagaitė savo puslapyje Facebook.

Knyga "Mūsiškiai"  išleista 2016 metais. Joje rašytoja pasakoja apie masinį ir savanorišką lietuvių dalyvavimą žydų žudynėse Antrojo pasaulinio karo metu.

Po jos pasisakymų, kad vienas "Miškų brolių" — ginkluoto antisovietinio pokario pogrindžio lyderių — Adolfas Ramanauskas-Vanagas galėjo dalyvauti žydų sunaikinime, o taip pat būti KGB agentu, Vanagaitė griežtai sukritikuota.

Statulėlė Statulėlė "Auksinė viltis"

Spalio mėnesį leidykla "Alma Littera" nutraukė bendradarbiavimą su rašytoja ir išėmė visas jos knygas iš prekybos.

Anksčiau rašė Sputnik Lietuva rašė, kad tuo metu  EŽK pasmerkė išpuolius prieš rašytoją. Pasak Kongreso pirmininko Moshe Kantoro, Vanagatės persekiojimas primena "tamsius laikus".

Kongresas paragino Lietuvos Vyriausybę ir politinį elitą "rimtai išnagrinėti lietuvių vaidmenį nacių okupacijos metu, sustabdyti šlovinimą tų, kurie bendradarbiavo su naciais ir aktyviai dalyvavo Lietuvos žydų žudynėse".