Atgrąsinti Rusiją nepavyko: Putinas nuprasmino Pabaltijo militarizavimą

Autorius: Aleksandras Nosovičius Šaltinis: https://www.rubaltic.ru... 2018-03-02 20:27:06, skaitė 1509, komentavo 2

Atgrąsinti Rusiją nepavyko: Putinas nuprasmino Pabaltijo militarizavimą

Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas savo metiniame pranešime Federalinei asamblėjai pristatė naujausius pasaulyje strateginių ginklų tipus, kurie neturi analogų pasaulyje. Šie ginklai tapo Rusijos asimetriška reakcija į priešraketinės gynybos Europoje diegimą, naująją JAV branduolinę doktriną ir NATO karinio dalyvavimo Rusijos pasienyje plėtrą. Rusijos karinis "atgrasimas" nesuveikė: Rusijos armijos perginklavimas nuvertina "NATO rytinioflango stiprinimą" ir Baltijos valstybių vertimą į karinį poligoną. Tolesnė Baltijos šalių militarizacija tampa beprasmišku pinigų švaistymu.

"Rusijoje sukūrtos ir palaipsniui tobulinamos už labai kuklią kainą, tačiau labai veiksmingos sistemos PRG įveikti, kuriomis aprūpintos visos mūsų tarpkontinentinių balistinių raketų sistemos", - pasakė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Pasak Rusijos lyderio, naujų ginklų sistemų įvedimas yra asimetriškas Rusijos atsakas į vienašališką Jungtinių Valstijų pasitraukimą iš Sutarties dėl priešraketinės gynybos ir priešraketinės gynybos sistemų diegimą Europoje. Rusijos pristatyti gaminiai karinėje srityje niekais verčia visą JAV priešraketinės gynybos sistemos diegimo efektą šalia jos sienų. "Mes pradėjome kurti naujos kartos raketas. Visų pirma, šiuo metu gynybos ministerija kartu su raketų ir kosmoso pramone pradėjo aktyvų naujo raketų komplekso su sunkia tarpkontinentine raketa bandymą ir pavadino jį "Sarmat", - sakė Putinas. "" Sarmat " bus aprūpintas plataus spektro didelio galingumo branduoliniais užtaisais, tame tarpe ir hipergarsiniais, ir pažangiausiomis PRG įveikimo sistemomis".

Tačiau vienu naujuoju raketų kompleksu neapsiribota. Rusijos prezidentas pristatė seriją naujų gaminių karinėje srityje, kurios neturi analogų pasaulyje ir netrukus bus pateikta Rusijos armijai. Be jau minėtų tarpžemyninių balistinių "SARMAT" raketų, yra kompaktiškas supergalingas branduolinė jėgainė, prieš kuri yra bejėgės visos esamos priešraketinės gynybos sistemos. "Žemai skrendanti, mažai matoma sparnuota raketa, nešanti branduolinį užtaisą, praktiškai neribotą nuotolį, su nenuspėjama trajektorija ir gebanti apeiti perėmimo linijas, yra nepažeidžiama visoms esamoms ir būsimoms sistemoms, tokioms kaip priešraketinės gynybos ir oro gynybos", - sakė V. Putinas apie jas. Be to, buvo pristatyta: · nepilotuojamų povandeninis laivas Status-6", galintis plaukti supergilumose, neribotu nuotoliu ir sukelti cunamus tiesiog nuplaunančius priešo pakrantės miestas. Priemonės, galinčios juos sustabdyti, šiandien neegzistuoja.

Raketinis kompleksas "Kinžal", susidedantis iš lėktuvo, turinčio hipergarsinę raketą. "Unikalios techninės lėktuvo - nešėjo charakteristikos leis pristatyti raketą į paleidimo tašką per kelias minutes, iš kurio raketa, srendanti hipergarsiniu greičiu, viršijančiu garso greitį dešimt kartų, dar ir atlieka manevrus visuose skrydžio trajektorijos atkarpose. Tai leidžia garantuotai įveikti visas esamas ir, manau, perspektyvias priešraketinas ir priešlėktuvinės gynybos sistemas", - sakė V. Putinas apie jį.

Hipergarsinių raketų kompleksas "Avangard" su sparnuotų raketų planiruojančiu bloku, kuris "eina į tikslą kaip meteoritas, kaip ugnies kamuolys su gaminio paviršiaus temperatūra - 1600-2000 laipsnių Celsijaus" · Koviniai lazeriniai kompleksai, skirti slopinti iš lėktuvų oro ir kosmoso žvalgybos aparatams. Nuo praėjusių metų lazeriniai ginklai jau yra Rusijos armijos arsenale. Visi šie gaminiai daro nenaudingais karinį Rusijos "atgrasimą", jos apsupimą karinėmis NATO bazėmis palei sienas, priverstinį integravimą į pasaulio hierarchiją vienalypiame Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas savo metiniame pranešime Federalinei asamblėjai pristatė naujausius pasaulyje strateginių ginklų tipus, kurie neturi analogų pasaulyje. Šie ginklai tapo Rusijos asimetriška reakcija į priešraketinės gynybos Europoje diegimą, naująją JAV branduolinę doktriną ir NATO karinio dalyvavimo Rusijos pasienyje plėtrą. Rusijos karinis "atgrasimas" nesuveikė: Rusijos armijos perginklavimas nuvertina "NATO rytinioflango stiprinimą" ir Baltijos valstybių vertimą į karinį poligoną. Tolesnė Baltijos šalių militarizacija tampa beprasmišku pinigų švaistymu.

"Rusijoje sukūrtos ir palaipsniui tobulinamos už labai kuklią kainą, tačiau labai veiksmingos sistemos PRG įveikti, kuriomis aprūpintos visos mūsų tarpkontinentinių balistinių raketų sistemos", - pasakė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Pasak Rusijos lyderio, naujų ginklų sistemų įvedimas yra asimetriškas Rusijos atsakas į vienašališką Jungtinių Valstijų pasitraukimą iš Sutarties dėl priešraketinės gynybos ir priešraketinės gynybos sistemų diegimą pasaulyje didesnio karinio pranašumo sąskaita.

"Matyt, mūsų "partneriai" susidarė tvirtą nuomonę, kad ekonomikos, pramonės, gynybos pramonės ir kariuomenės atgimimas mūsų šalyje, suteikiantis reikiamą lygį strateginiam potencialui, artimiausioje ateityje neįmanomas. Ir jei taip, tai nėra jokios prasmės skaitytis su Rusijos nuomone, reikia eiti toliau ir ieškoti galutinių vienašališkų karinių pranašumų, o tada diktuoti sąlygas visose kitose srityse", - sakė V. Putinas apie vakarų požiūrį Rusijos atžvilgiu.

Tačiau Rusijos silpnumas ir jos nesugebėjimas reaguoti į JAV priešraketinės gynybos sistemos diegimą ir NATO infrastruktūros artėjimas prie jos sienų pasirodė smarkiai perdėti .

"O tiems, kurie pastaruosius 15 metų bando eskaluoti ginklavimosi varžybas, bando įgyti prieš Rusiją vienašalių privalumų, įveda nelegalius tarptautinės teisės požiūriu apribojimus ir sankcijas, su tikslu sulaikyti mūsų šalies vystymasi, įskaitant ir karinę sritį, pasakysiu: - Viskas, kam bandėte sutrukdyti, užkirsti kelią,vykdydami tokią politiką, jau įvyko. Sulaikyti Rusijos nepavyko! ", - pasakė Rusijos lyderis.

Kremlius savo gynybos politiką grindžia "branduolinės taikos" teorija, pagal kurią geriausia garantija amžinosios taikos yra branduolinio pariteto ir užtikrinto agresoriaus sunaikinimo branduoliniu atsakomuoju smūgiu rezultatas. Branduolinio pariteto dėka, šaltasis karas niekada neperaugo į Trečiąjį pasaulinį karą.

Tačiau, po Tarybų Sąjungos žlugimo, Jungtinės Valstijos ėmėsi pariteto naikinimo. Rusijos karinė galia yra garantija, kad bus išsaugota strateginė pusiausvyra ir jėgų pusiausvyra pasaulyje, o tai reiškia, kad pasaulis bus patikimai apsaugotas nuo naujo pasaulinio karo.

Priemonės, kurias paskelbė Vladimiras Putinas kovo 1 dieną, nuvertina vykdomą JAV militarizacijos politiką: amerikos karių skaičiaus didinimas Senajame pasaulyje, priešraketinės gynybos sistemos Rumunijoje ir Lenkijoje, tarptautinio NATO batalionų atsiradimas Rytų Europoje. Tampa beprasmė strategija paversti Baltijos valstybes kariniu placdarmu prie Rusijos sienos kariniam Maskvos šantažui. Baltijos šalių baimių pretekstu bei joms jų apsaugos prašymo pretekstu nuo "šliaužiančios Rusijos agresijos" , amerikiečiai įvežinėjo į Baltijos šalis puolamąją ginkluotę, aviaciją, specialias pajėgas. Karinės jėgos prie Rusijos sienos kaupėsi vis daugiau ir daugiau.

Tęsiant šią tendenciją, Baltijos šalių vadovai savo šalyse pradėjo kviestis JAV priešraketinės gynybos sistemą; sekančiame etape Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje būtu pasirodę branduoliniai ginklai.

Bet dabar tęsti militarizaciją Baltijos valstybėse ir padaryti ją "balkonu" galimam isiveržmui į Rusijos teritoriją - tai mėtyti jėgas, pinigus ir laiką vėjams. NATO bazių artėjimas prie Rusijos sienų praranda karinę-strateginę reikšmę. Naujos ginkluotės rūšys daro Rusiją iš esmės nepažeidžiama. Bandymas mažos karinės provokacijos vienoje iš Baltijos valstybių prieš Rusiją, kokios vieną kartą ėmėsi Michailas Saakašvilis prieš Rusijos taikdarius Pietų Osetijoje, dabar savo ruožtu taptu garantuotu tos šalies sunaikinimu be jokių karinių pasekmių Maskvai iš NATO pusės. Todėl, Lietuvos, Latvijos ir Estijos valdovai turi galvoti apie tai, ar "skubėti šokti ant ambrazūros" pagal užsienio šeimininkų signalą, patikėjus jų žodžiams apie garantuojamą apsaugą. Jie turi labai gerai pagalvoti apie V. Putino pasiustą žinią. Jei jie, žinoma, nepamiršo, kaip galvojama.