Tomkaus sąrašo tęsinys: KGB maitėdos ir Soroso paukšteliai

Autorius: Aleksandr Lipovec Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-03-07 09:58:59, skaitė 2069, komentavo 6

Tomkaus sąrašo tęsinys: KGB maitėdos ir Soroso paukšteliai

Spauda, archyvinė nuotrauka
Spauda, archyvinė nuotrauka

Lietuvoje paviešinta antroji slaptųjų KGB agentų sąrašo dalis, kurioje nurodyti žmonės, atlikę liustracijos procedūrą ir savanoriškai prisipažinę, kad sovietmečiu bendradarbiavo su šia struktūra

Laikraščio "Respublika" savininkas ir vyriausiasis redaktorius Vitas Tomkus iškėlė viešumon ir slaptą sąrašą, į kurį pateko žmonės, po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 1991 metais pradėję aktyviai dalyvauti Soroso Fondo programose.

Devintas "Respublikos" numeris pasirodė kovo 3 dieną, kaip ir žadėjo skandalingas žurnalistas ir leidėjas Vitas Tomkus. Valdžia ir specialiosios pajėgos kol kas tyli ir nesiima jokių veiksmų prieš jį. "Lietuvos Asandžas" įvedė politinį elitą į cugcvangą (tai situacija šachmatų žaidime, kai žaidėjo pozicija, kurią jis būtų linkęs išlaikyti, yra geresnė, nei ta, kuri būtų po bet kurio jo privalomo ėjimo — Sputnik). Imtis baudžiamųjų priemonių prieš Tomkų — reiškia pripažinti paskelbto sąrašo autentiškumą. O jeigu nebūtų jokios reakcijos, "tyla yra sutikimo ženklas".

Naujame "Respublikos" popieriniame numeryje, taip pat kaip ir praeitame, kiekviename iš 18 puslapių smulkiu šriftu išspausdinti Lietuvos piliečių, kurie tariamai savavališkai bendradarbiavo su KGB, vardai ir pavardės. Tiesa, šiame numeryje šalia kai kurių pavardžių dar nurodytos pinigų sumos JAV doleriais. Ką jos reiškia — dar viena paslaptis, kurią Tomkus pažadėjo atskleisti kitame numeryje. Geras reklaminis triukas, skirtas laikraščio tiražui padidinti. Du akstesnieji numeriai išpirkti kaip karšti pyragėliai.

Devintojo Devintojo "Respublikos" numerio fragmentas

Dar vienas keistas žingsnis — saraše atsirado žmonių pavardės, kurie apriori negalėjo bendradarbiauti su pagrindiniu TSRS baudžiamuoju valdžios organu dėl savo jauno amžiaus. Ir čia tiesiai sąrašo viduryje atsiranda Tomkaus pastaba. Neva, pasirodo, jis jau turi ne popierinę KGB agentų sąrašo versiją, o sąrašą tų, kas mokėsi "Soroso mokykloje" prastumti Lietuvoje demokratiją vietoj tarybinės tyranijos.

"O viešpatie! Sąrašus supainiojau. Vietoj KGB sąrašo įdėjau Sorošo sąrašinius. Atsiprašau savo skaitytojų, bet perdaryti laikraščio nebėra laiko. Antra vertus, beveik šimtas procentų Sorošo išlaikytinių patenka ir į įtariamų KGB bendradarbių sąrašą, todėl ramia sąžine tęsiu toliau", — pastebėjo Tomkus.

Leidėjas nurodė, kad per brangu iš naujo daryti numerį, todėl skaitytojaus dėmesiui pateikiamas "Soroso paukštelių" sąrašas. O kas? Nauja demokratinė Lietuva turi žinoti savo tikruosius herojus.

Tomkaus kreipimasis į skaitytojusTomkaus kreipimasis į skaitytojus

Atkreiptinas dėmesys  į tai, kad šiame sąraše yra daugybė žiniasklaidos atstovų vardų ir pavardžių, kurie šiandien iš televizijos ekranų ir leidinių puslapių moko lietuvius teisingai gyventi.

Sputnik Lietuva laikosi profesionalios etikos ir korektiškumo principų kolegų atžvilgiu, todėl nevardins jokių asmenų. Kas norės — pats perskaitys laikraštį. Iš karto pabrėžiame, kad mūsų leidinys neturi jokių reklaminių susitarimų su "Respublika".

Apie kokias moralės ir etikos normas galima kalbėti, kai verslas garsiai skelbia, kad "moralė — niekas, tiražas ir pajamos — viskas!" KGB slaptųjų agentų sąraše atsidūrė daug gerbiamų žmonių, kurių vardai aukso raidėmis įrašyti ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio istorijoje. Dauguma — jau po mirties. Ir jų jau nesuteps jokie sąrašai ant trečiarūšio laikraščio popieriaus.

Tai ir garsus aktorius Donatas Banionis, ir dirigentas Saulius Sondeckis, ir net garsusis Mstislavas Rostropovičius. Kaip jo pavardė galėjo atsidūrti Lietuvos KGB sąrašuose — dar viena istorijos paslaptis. O pasaulinio lygio operos žvaigždė — maestro Virgilijus Noreika — paliko šį pasaulį kaip tik tą dieną, kovo 3-ąją, kai "Lietuvos spaudoje" pasirodė skandalingas "Respublikos" numeris, o jame įrašytas "Lietuvos lakštingalos" Virgilijaus Noreikos vardas…

Šių žinomų lietuvių vardai ir pavardės KGB sąrašuose gali būti paaiškinti tik tuo, kad per savo gyvenimą tarybiniai pasaulio lygio aktoriai ir muzikantai dažnai vykdavo ne tik į socialistinės stovyklos šalis, bet ir į Vakarus. O kaip visiems gerai žinoma, prieš kiekvieną kelionę TSRS piliečiai gaudavo griežtas instrukcijas iš "valdžios organų". Galbūt, buvo verčiami pasirašyti kokius nors poperiukus. Ir kaip šios žvaigždės, puošiančios pasaulio kultūrą, galėjo įsivaizduoti, kad jų parašas stulpelyje "instruktažą išklausiau" taps purvinų įtarimų priežastimi.

Mirusieji, kurių vardai įtraukti į "KGB sąrašą", jau negali pasiteisinti. Tai už juos gali padaryti jų palikuonys. Garsus televizijos prodiuseris Saulius Sondeckis — vyresnysis dirigento Sondeckio sūnus — interviu "Respublikai" pareiškė, kad ketina teismuose apginti tėvo vardą. Apie Sondeckio ir Banionio bendradarbiavimą su KGB neseniai atskleidė ne skandalingas "Tomkaus sąrašas", o Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Po to Banionio sūnus Raimundas pareiškė, kad kategoriškai neigia tėvo bendradarbiavimą su KGB, ir su liūdesiu pridūrė apie "norą susikrauti lagaminus ir bėgti iš Lietuvos".