Klaipėdoje raginama atšaukti sprendimą blokuoti kanalą "RTR-Planeta"

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-03-09 10:19:54, skaitė 986, komentavo 1

Klaipėdoje raginama atšaukti sprendimą blokuoti kanalą

Viačeslavas Titovas, archyvinė nuotrauka
Viačeslavas Titovas, archyvinė nuotrauka

Viačeslavas Titovas siūlo pareikšti nepasitikėjimą Lietuvos radijo ir televizijos komisijos veikla bei suformuoti naują komisiją "iš Lietuvos Konstituciją gerbiančių žmonių"

VILNIUS, kovo 6 — Sputnik. Klaipėdos miesto Tarybos narys Viačeslavas Titovas paskelbė kreipimąsi parlamentui, kuriame prašo atšaukti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimą nutraukti Rusijos kanalo "RTR-Planeta" transliaciją.

Savo kreipimąsi Viačeslavas taip pat paviešino Facebook puslapyje.

"Gerbiamas Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininke, gerbiami seimo nariai! Jubiliejiniais Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio metais kreipiuosi į Jus sunerimęs ir pasipiktinęs dėl antikonstitucinių televizijos ir radijo transliacijos Komisijos veiksmų. Ši Komisija dėl prasimanytų priežasčių pažeidžia Lietuvos gyventojų konstitucines teises laisvai gauti ir skleisti informaciją", — rašo politikas.

Viačeslavas primena, kad pagal Lietuvos Konstitucijos 25 straipsnį žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti, jam neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas. Laisvė reikšti įsitikinimus, gauti ir skleisti informaciją gali būti ribojama tik įstatymu, rašoma pranešime.

"Laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais — tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija. Pilietis turi teisę įstatymo nustatyta tvarka gauti valstybės įstaigų turimą informaciją apie jį", — teigia Viačeslavas.

Anot politiko, iš to išena, kad atskirų žmonių nuomonių pateikimas televizijos kanale "RTR Planeta" ir kituose kanaluose negali būti konstituciškai apribojamas.

Viačeslavas siūlo pareikšti nepasitikėjimą Komisijos veikla ir pareikalauti atšaukti antikonstitucinį sprendimą dėl kanalų rusų kalba transliacijos uždraudimo Lietuvos teritorijoje, o taip pat paleisti šią Komisiją ir suformuoti naują iš Lietuvos Konstituciją gerbiančių žmonių.

Vasario 14 dieną Lietuvos radijo ir televizijos komisija metams sustabdė televizijos programos "RTR Planeta" transliaciją. Nurodoma, kad šis sprendimas priimtas dėl "šioje programoje besikartojančių ES Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos ir Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo pažeidimų — programos laidose nuolat kurstomos karo, nesantaikos ir tautinės neapykantos idėjos".

Anksčiau LRTK jau buvo dukart uždraudusi "RTR Planeta" transliaciją trims mėnesiams, o vėliau įpareigojo šį kanalą platinti tik per mokamą paslaugų paketą.

2016 metų lapkritį komisija jau buvo nutraukusi trims mėnesiams Rusijos televizijos kanalo "RTR Planeta" transliaciją.

Be to, Komisijos sprendimu "Pirmais Baltijas Kanals" neleidžiama vartoti Lietuvos vardo prekių ženkluose, naudojamuose televizijos programoje "Lietuvos laikas" ir rusų kalba transliuojamoje programoje "Litovskoje vremia".