Rusijos kariuomenės generolas papasakojo, kam NATO kuria "karinį Šengeną"

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/russia/... 2018-03-15 09:52:51, skaitė 891, komentavo 1

Rusijos kariuomenės generolas papasakojo, kam NATO kuria

NATO karinė technika Lenkijoje, archyvinė nuotrauka
NATO karinė technika Lenkijoje, archyvinė nuotrauka

"Karinio Šengeno" esmė yra suteikti NATO galimybę greitai perkelti karius prie Rusijos Federacijos sienų, yra įsitikinę Rusijos gynybos ministerijos atstovai

VILNIUS, kovo 12 — Sputnik. NATO kuria Europoje "karinio Šengeno" zoną, per kurią Aljansas tikisi sumažinti kariuomenės perkėlimo prie Rusijos sienų laiką, interviu laikraščiui "Krasnaja zvezda" sakė Rusijos gynybos ministro pavaduotojas generolas pulkininkas Aleksandras Fominas.

Anot Fomino, logistikos ir transporto infrastruktūros gerinimas Europoje tapo nauju karinio-politinio Aljanso prioritetu. Ministro pavaduotojo teigimu, šiuo metu Aljansas tobulina transatlantinį kariuomenės perkėlimą, o Europoje kaupiami ginklai, karinė technika, šaudmenys ir maisto atsargos.

Fomino skaičiavimais, dabar jau yra sukurtos užfrontės atsargos, reikalingos greitai dislokuoti NATO kariuomenės padalinius. Grupuotei, kuri "dešimčia kartų viršija Europoje dislokuotą JAV kontingentą".

"Lenkijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Bulgarijoje, Slovakijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje įsteigti aštuoni kontaktiniai centrai, skirti priimti, perkelti ir dislokuoti karinį kontingentą", — pareiškė generolas.

Vasario viduryje NATO valstybių gynybos ministrai susitarė sukurti "karinį Šengeną" Aljanso teritorijos ribose.

Pirmasis šią idėją iškėlė buvęs JAV kariuomenės vadas Europoje, generolas leitenantas Benas Hodžensas. Jis paskelbė, kad sąjungininkų kariuomenės ir karinė technika privalo judėti "taip pat greitai, kaip ir migrantai". Anot Hodženso, šiuo metu gauti leidimą karinei technikai judėti yra labai sunkus procesas. Pavyzdžiui, JAV sausumos pajėgas perdislokuoti iš Lenkijos į Vokietiją užtrunka 15 dienų.