Vakarams reikalingas "prijaukintas ir paklusnus" Rusijos prezidentas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/russia/... 2018-03-15 09:54:00, skaitė 676, komentavo 0

Vakarams reikalingas

Rusijos prezidento rinkimai, archyvinė nuotrauka
Rusijos prezidento rinkimai, archyvinė nuotrauka

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas teigia, kad Vakarų valstybėms būtų patogiau, jeigu Rusijoje būtų jiems "paklusnus" przidentas

VILNIUS, kovo 14 — Sputnik. Kai kurios Vakarų valstybės norėtų matyti Rusijoje "prijaukintą" prezidentą, pareiškė Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

"Norėjo savo prezidento, prijaukinto ir paklusnaus, tokio, kaip Ukrainoje. Akivaizdu, kad Rusija šiandien daugeliui jų yra nepatogus konkurentas, ir jie stengiasi pašalinti ją iš konkurencijos lauko", — cituoja Volodiną RIA Novosti.

Dūmos pirmininkas mano, kad dažnai JAV ir Jungtinė Karalystė veikia nesąžiningai, siekdamos "sunaikinti Rusiją kaip valstybę".

Prezidento rinkimai Rusijoje vyks 2018 metų kovo 18 dieną, rinkimų kampanija prasidėjo gruodžio 18-ąją.

Balsavimo biuleteniuose Rusijos prezidento rinkimuose yra aštuonios pavardės: kandidatas nuo "Rusijos liaudies sąjungos" (ROS) Sergejus Baburinas, Rusijos Federacijos komunistų partijos (KPRF) iškeltas Pavelas Grudininas, Liberalų demokratų partijos (LDPR) lyderis Vladimiras Žirinovskis, savarankiškai besibalotiruojantis dabartinis valstybės vadovas Vladimiras Putinas, Partijos "Piliečių iniciatyva" palaikoma  Ksenija Sobčiak, "Rusijos komunistų" iškeltas Maksimas Suraikinas, "Jabloko" atstovas Grigorijus Javlinskis, "Augimo partijos" kandidatas Borisas Titovas.

Įtempti santykiai

Rusijos santykiai su kai kuriomis Vakarų šalimis išlieka įtempti ir apauga vis naujais abipusiais kaltinimais. Vienas paskutinių incidentų — Skripalio apnuodijimas.

Kovo 4-ąją buvusį Pagrindinės žvalgybos agentūros karininką Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją rado be sąmonės prie prekybos centro Solsberyje. Londonas teigia, kad jie buvo apnuodyti kovine "Novičiok" klasės nervus paralyžuojančia medžiaga. Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Teresa May tvirtina, kad "prie apnuodijimo prisidėjo Rusija".

Trečiadienį May paskelbė, kad iš Didižiosios Britanijos išsinčiami 23 Rusijos diplomatai. Be to, JK nutraukia visus dvišalius santykius su Rusija, aukšto rango pareigūnai bei karališkosios šeimos atstovai nedalyvaus Pasaulio futbolo čempionato renginiuose.

2006 metais buvęs PŽA pulkininkas  nuteistas 13 metų kalėjimo už šnipinėjimą Jungtinės Karalystės naudai. Tačiau vėliau jam suteikta malonė ir jis iškeistas į dešimt žmonių, sulaikytų JAV.  Po to jam suteiktas prieglobstis JK.

Rusijos užsienio reikalų ministerija jau reagavo į Britanijos pareiškimus. Ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pavadino nuskambėjusius žodžius "cirko šou Britanijos parlamente" ir "Grimpeno pelkėmis", kurios "ir toliau saugo savo paslaptis". Zacharova pabrėžė, kad akivaizdu, jog britų valdžia sumanė naują informacinę ir politinę kampaniją prieš Rusiją. Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pabrėžė, kad Britanijos valdžia nepateikė nei vieno įrodymo.