Už kiek rusų caras nusipirko Pribaltiką iš švedų

Autorius: Anno Šaltinis: https://201day.wordpress.com... 2018-03-17 16:10:36, skaitė 1876, komentavo 5

Už kiek rusų caras nusipirko Pribaltiką iš švedų

Lietuviai, estai ir latviai kažkaip pamiršo, kad Petras I nusipirko juos su visomis žemėmis, nekilnojamuoju turtu ir netgi gyvūnais iš Švedijos karalienės Ulrikos Eleonoros.

Ir ne tik nusipirko, bet ir davė Baltijos LAISVĘ. Tačiau, kaip tikėtina, juos vis dar  traukia į arklininkus ir grindų valytojus pas "šiaurinius šeimininkus".

Bet koks istorikas patvirtins, kad sandoris sudarytas 1721 m. rugsėjo 10 d. dėl Ingrijos teritorijos, dalies  Karelijos, Estliandijos ir Livliando teritorijas, Petras Aleksejevičius sumokėjo 2 mln. rublių. Pagal dabartinį kursą, be palūkanų, tai yra apie 350 mlrd. USD.

Sutartį sudaro preambulė ir 24 straipsniai. Pagal susitarimą Rusija užsitikrino įšėjimą į Baltijos jūrą: jai atiteko dalis Karelijos į šiaurę nuo Ladogos ežero, su Vyborgu, Ingermanlandija nuo Ladogos iki Narvos, dalis Eastlandijos su Reveliu, dalis Livliandijos su Ryga, Ezelio ir Dago salos. Už šias žemes Rusija sumokėjo Švedijai 2 mln efimkų (1,3 mln. rublių) kompensaciją. Taip pat buvo numatyti kalinių mainai [2], amnestija "nusikaltėliams ir perbėgėliams" (išskyrus Ivano Mazepos šalininkus). Suomija buvo grąžinama Švedijai, kuri taip pat gavo teisę kasmet pirkti ir eksportuoti iš Rusijos grūdų už 50 tūkstančių rublių be muitų. Sutartis patvirtina visas suteiktas Švedijos vyriausybės dvarininkijai privilegijas: bajorai išlaikė savivaldą, luominius organus ir t.t.

Tarp kitko: 1686m. buvo sudaryta Amžinoji taiką, arba Živoptovskio taiką užbaigusi rusų-lenkų karą (pradžia 1654 m.), kur viskas yra aiškiai surašyta ir vienas iš punktų nurodo: Rusija moka 146 tūkstančius aukso rublių o Lenkija grąžina RUSIJAI Kijevą.

Argi gerbiamos buvusios broliškos respublikos nenori susimokėti pagal sąskaitas? Ir atsižvelgiant į tai, kad tarybiniais metais Rusija visiškai pastatė Pabaltijo infrastruktūrą, atstatė respublikas iš griuvėsių po Antrojo pasaulinio karo, suma būtu žymiai didesnė...