Majausko nuotykiai į šipulius daužo Landsbergio planus

Autorius: Aleksandras Galvanauskas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-03-18 15:30:02, skaitė 744, komentavo 0

Majausko nuotykiai į šipulius daužo Landsbergio planus

Mykolas Majauskas, archyvinė nuotrauka
Mykolas Majauskas, archyvinė nuotrauka

Priekabiavimu anonimiškai apkaltintą Mykolą Majauską belieka užjausti, jam atėjo pragaro dienos

Juk dar niekas šimtu procentu nežino, ar jis kaltas, ar ne, tačiau mūsų visuomenė jį jau nuteisė. Po tokio smūgio reputacijai bus labai sunku atsitiesti.

Majauskas, galbūt, kaltas, kad, turėdamas politinį autoritetą moksleivių akyse, prie jų fiziškai priekabiavo. Galbūt. O, galbūt, anoniminiai kaltinimai yra tik gudriai suregztas kerštas jam už tai, ko mes nežinome. Kas iš mūsų turi šiuo atveju neginčijamų įrodymų?

Nepagautas — ne vagis? Iš esmės taip. Problema tik ta, kad Majauskas — politikas, be to, partijos, kurios pavadinime yra žodžiai "krikščionys demokratai", narys. Tokia padėtis įpareigoja atitinkamai elgtis.

Geras politikas turi būti tyras kaip krištolas. Antraip jį iš praeities būtinai pasivys koks nors seniai jo paties sviestas bumerangas. Tokiu bumerangu Majauskui tapo jo pomėgis vaikštinėti po barus ir gurkšnoti alkoholį su moksleiviais, o po to galimai  tęsti linksmybes jo bute.

Pastebėjote? Majauskas jokiame savo iterviu nepaneigė fakto, kad turėjo pomėgį vaikštinėti po barus su moskleiviais. Su pilnamečiais, bet vis tik dar moksleiviais. Majauskas niekaip nuo šio fakto neatsiribojo. O tai politikui jau yra minusas. Gali kiek nori svaigintis ir šėlti, kai esi privatus asmuo, neinatis jokių valstybinių pareigų. O kai jas eini, dovanok, bet tu jau nepriklausai vien tik sau.

Tai pirmoji ir esminė mūsų jaunojo herojaus klaida, pamoka visiems kitiems. O toliau savo darbą galėjo padaryti jaunystė ir alkoholio išlaisvinta aistra. Būtent "galėjo", nes mes šimtu procentų nežinome, kas gi įvyko iš tikrųjų. Kita vertus, išlieka įspūdis, kad "kažkas visgi įvyko". Mat kai žmogus tikrai nekaltas, jis nuo panašių kaltinimų ginasi žymiai drąsiau ir natūraliau, nei Majauskas, kuris, pripažinkime, atrodė gana sutrikęs.

Kaip besibaigtų Majausko istorija ir ką bedarytų prokuratūra su jo skundu dėl šmeižto, šaukštai jau po pietų. Bent jau artimiausią dešimtmetį Majauskas gali pamiršti apie politinę karjerą, o geriausia jam ir jo partijai būtų, kad visam laikui paliktų politiką. Nes seksualinio priekabiavimo šešėlis persekios jį nuolatos, ir  atgauti reputaciją galėtų padėti tik šimtaprocentiniai įrodymai, kad visa tai buvo šmeižtas.

Bet toks posūkis sunkiai įsivaizduojamas tiek dėl to, kad Lietuvoje ir visame pasaulyje smarkiai įsibėgėjo moterų skundų dėl vyrų priekabiavimų kampanija "me too", tiek dėl to, kad anonimines merginas dabar visaip saugos jas prakalbinę žurnalistai, kurie savotiškai tapo tų kaltinimų bendraautoriais.

Štai iki žiaurumo kandi žurnalistė Indrė Makaraitytė nejuokais ėmėsi narplioti šią istoriją ir pagąsdino Majauską galinti pateikti daugiau detalių apie jo "nuotykius", jeigu jis bandys išsisukinėti. Esą yra dar ir kitų merginų, kurios pasiruošusius liudyti prieš jį. Taigi, Majauskui geriausia išeitis dabar būtų pačiam išeiti iš Seimo ir iš politikos apskritai.

Dar vienas šios istorijos aspektas — tai smūgis į paširdžius konservatorių atsinaujinimo planams. Jaunasis Gabrielius Landsbergis išreklamavo šiuos planus plačiai, ir tikrai kurį laiką atrodė, kad jis atsivedė su savimi plejadą jaunų ir daug žadančių žmonių.

Dadar jau taip neatrodo. Ir ne tik dėl Majausko istorijos. Prieš kelias dienas iš Seimo netikėtai savo noru pasitraukė Tadas Langaitis. Jam 40 metų, politikui tai pati jaunystė, tad Tadas buvo tapęs sudėtine jaunųjų konservatorių brendo dalimi.

Iki išrinkimo į Seimą Tadas ne tik sėkmingai vystė visokiausius, įskaitant ir banko verslus, bet ir profiliavosi kaip angažuotas, aktyvus visuomenininkas, įvairių socialinių projektų įkvėpėjas ir realizatorius. Matyt, už tai 2013 metais buvo apdovanotas medaliu "Už nuopelnus Lietuvai".

Tačiau vasario gale Tadas ėmė ir netikėtai pareiškė atsisakąs Seimo nario mandato. Įtikinamų argumentų, kodėl taip darąs, jis nepateikė. Esą dėl valdančiosios daugumos užsisipyrimo jis negalįs nieko naudingo nuveikti Seime. Arba tai infantilus, arba gudrus žmogus, arba dar nesubrendęs politikai.

Norėdamas, žmogus Seime gali kalnus nuversti. Todėl ne be pagrindo sklando seimūnės Agnės Širinskienės paskleista versija, kad, galbūt, Langaitis apdairiai išvengė apkaltos. Mat jo įkurta informacinių technologijų įmonė "Nortal" dabar esą figuruoja viename STT anti-korupciniame tyrime.

Galbūt, Langaitis nekaltas. Kaip ir Majauskas. Tačiau neįtikinama Majausko gynyba ir skubotas Langaičio pabėgimas iš Seimo pavertė šnipštu visus Landsbergio planus kurti jaunų ir skaidrių konservatorių įvaizdį.