Lietuvos muitinė gerai paauklėjo Baltarusijos žurnalistę: noriu, kad viskas praeitų, lyg baisus sapnas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2018-03-19 19:28:24, skaitė 1116, komentavo 2

Lietuvos muitinė gerai paauklėjo Baltarusijos žurnalistę: noriu, kad viskas praeitų, lyg baisus sapnas

Veronika Košar, asmeninė nuotrauka
Veronika Košar, asmeninė nuotrauka

Baltarusijos URM jau susisiekė su nukentėjusia moterimi ir ruošia pateikti Lietuvos ministerijai oficialią užklausą

VILNIUS, kovo 17 — Sputnik. Baltarusijos pilietė Veronika Košar sulaikyta Vilnaius oro uoste muitininkams kilus įtarimų dėl narkotikų kontrabandos.

Du vyrai civiliais drabužiais ir penki muitininkai pasitiko moterį šalia trapo, paklausė jos, ar pažįsta "Paulį ar Raulį", patikrino lagaminą ir nuvežė į ligoninę medicininei apžiūrai. Košar Facebook pasidalino, ką jai teko išgyventi, kol lietuviai ją tikrino.

Apie tai, kas atsitiko ir kokių veiksmų imsis dabar, moteris papasakojo Sputnik Baltarusija.

Šiuo metu daug žmonių pataria jai reikalauti atlyginti žalą. Veronika sako neketinanti kompensuoti šios situacijos padarinių. Anot jos, geriausiai būtų atsibusti ir suprasti, kad viskas, kas įvyko, buvo tik baisus sapnas.

"Galite nusiųsti vieną žinutę mamai"

Beveik dvi savaites praleidusi kelyje iš Peru, Veronika planavo sėsti į traukinį ir pagaliau pasiekti Minską. Aplankyti Peru buvo jos vaikystės svajonė, kai skaitydavo Žiulio Verno romanus — norėjo pamatyti Maču Pikču ir Titikakos ežerą. Grįžimas iš Peru virto istorija, kurios nesinori skaityti iš naujo.

Veronika neįsiminė savo "palydovų" iki klinikos vardų. Muitinės pareigūnai jai neprisistatė, pasivadino tik — Ruslanu ir Saša. Klinikoje kelis kartus ją apšvitino rentgeno spinduliais, ieškojo narkotikų. Veronika klausė gydytojų, ar tokia spinduliuotės dozė nepavojinga sveikatai. Gydytojai tik juokavo — nemokamai atliekate medicininę apžiūrą Europoje.

Vėliau baltarusę nusiuntė endoskopijos procedūrai atlikti ir po trijų valandų pagalaiu leido apsilankyti tualete — bet tik su moters-pasienietės palyda. Veronika endoskopijos procedūrą palygino su kanibalizmo aktu, nes gydytojai atliko ją labai grubiai.

"Mane nustebino gydytojų požiūris, juk turėtų būti nekaltumo prezumcijos samprata, o jie elgėsi su manimi kaip su nusikaltėle. Gydytoja klausė, ar gabenu narkotikus. Kai sakiau, kad ne, juokavo: "o jeigu surasiu?" — pasakoja Veronika.

Jokių tyrimų jai nedarė, neklausė, ar yra alergiška vaistams prieš anasteziją endoskopijos procedūrai. Neklausė, ar turi metalinių implantų prieš MRT tyrimą, kurį atliko du kartus.

"Po endoskopijos apsiverkiau. Tai tęsėsi kelias valandas, neturėjau jėgų. Man sakė — ko tu verki, ar tau niekada netraukė dantų? Tai skaudžiau. Dantis man traukė, bet pojūčiai kiti", — pasakojo Veronika.

Šiandien su Veronika susisiekė Baltarusijos URM. Ministerijos atstovas paaiškino jai, kokių veiksmų reikia imtis šiuo metu ir ką reikėjo daryti iškart prie lėktuvo.

"URM atstovas mane nuramino. Nugyvenau beveik keturiasdešimt metų ir iki šiol nežinojau savo teisių. Man paaiškino, kad panašioje situacijoje aš turėjau reikalauti iškviesti konsulą ir, kad leistų susisiekti su ambasados atstovais Lietuvoje", — sakė Veronika.

Veronika teigia, kad pakeliui į klinikas prašė, kad jai leistų susisiekti su advokatu.

"Man atsakė klausimu į kalusimą:  "o kam Jums advokatas? Jūs nusikaltėlė ir turite ką slėpti?" — prisimena baltarusė.

Viskas ką jai leido, parašyti mamai vieną žinutę — pranešti, kad ji nusileido ir greitai sės į traukinį. Kai mama paklausė, kokiu traukiniu Veronika ketina važiuoti, jai jau neleido atrašyti.

Paklausta, kodėl taip atsitiko, Veronika turi dvi versijas, bet negali patikėti nė viena iš jų. Jai tai atrodo labai kinematografiškai.

"Pirma versija — kažkas iš pažįstamųjų paskambino ir pakišo, bet aš nenoriu tikėti, kad mane supa tokie žmonės. Antra versija — lėktuve iš tikrųjų skrido narkotikų kontrabandos kurjeris, kuris norėdamas išvengti įtarimų, nurodė į mane. Reikia žiūrėti filmus, ten dažnai pasakojama apie tokias situacijas", — liūdnai juokauja baltarusė.

Kai paaiškėjo, kad Veronika narkotikų neturi pasieniečiai atsprašė moters ir, nuvežę iki stoties, pakvietė vėl apsilankyti Lietuvoje.

Lietuvos muitinė sureagavo "į socialiniuose tinkluose pasirodžiusią informaciją apie tariamai nekorektišką muitinės pareigūnų elgesį Baltarusijos pilietės apžiūros metu" ir patvirtino, kad minėtas asmuo iš tikrųjų buvo patikrintas Vilniaus oro uoste dėl įtarimų narkotikų kontrabanda. Muitinės pareigūnai pradėjo vidaus tyrimą, kurio rezultatus  norės gauti Baltarusijos URM.