Pribaltika padės Britanijai kovoje su Rusija

Autorius: Aleksandras Nosovič Šaltinis: https://www.rubaltic.ru... 2018-03-22 00:25:15, skaitė 1239, komentavo 3

Pribaltika padės Britanijai kovoje su Rusija

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius pasiūlė pagalbą savo britų kolegai Borisui Johnsonui "Skripalio byloje". Sprendžiant iš konkrečių Rinkevičiaus ir jo kolegų iš kitų Baltijos šalių pasiūlymų, Pribaltikos "pagalba" eilinį kartą virsta jos teritorijos suteikimu kovai su Rusija.

Latvijos užsienio reikalų ministerijos vadovas paskui savo kolegos iš Lietuvos lankėsi Londone. Kaip ir Linas Linkevičius, Edgarą Rinkēvič derybose su britų kolega domino tik du tikrai svarbūs Pribaltikos respublikoms klausimai: jų gastarbaiterių likimas Didžiojoje Britanijoje ir kova su Rusija.

Rinkevičius derybose su Borisu Johnsonu pareiškė: "Ryga svarsto ne tik kažkokius deklaratyvius žingsnius, bet ir tai kaip galime praktiškai padėti". Turima omeny - padėti tirti buvusio Rusijos GRU pareigūno, perbėgėlio Sergejus Skripalio ir jo dukters apnuodijimą Solsberyje.

Kaip pagalba Londonui siūloma įkurdinti Latvijoje uždarytą Maskvoje Britų tarybą arba BBC Rusijos tarnybos redakciją tuo atveju, jei ją išvarys iš Rusijos.

Iš pirmo žvilgsnio Rinkevičiaus pasiūlymai atrodo kaip nesąmonės. Britų taryba - tai oficiali Jos Didenybės "minkštos jėgos" priemonė Rusijoje: visuomeninė organizacija po britų URM patronažu, kuri organizuodavo kultūrines programas, konferencijas, apvalius stalus, seminarus, mokyklinius ir studentų mainus tarp Britanijos ir Rusijos.

Iki skandalo su nepagrįstais Rusijos kaltinimais apnuodijus Skripalį Maskva leido tokią veiklą, nors Londonas neleido su panašiomis funkcijomis į Britų tarybą atidaryti Rusijos mokslo ir kultūros centrą Jungtinėje Karalystėje (yra tik Rossotrudnichestvo Londone atstovybė) ir nepasirašė su Maskva tarpvyriausybinio susitarimo dėl nacionalinių ir kultūrinių centrų darbo principų. Po diplomatinio chamiškumo su ultimatumais ir patarimais "užsičiaupti" iš britų ministrų,  rodyti toliau liberalizmą ir daryti nuolaidas britams tapo neįmanoma.

Britų tarybos uždarymas - rimtas smūgis britų "minkštai galiai" Rusijoje, nes vykdyti savo veiklą tokia organizaciją gali tik tos šalies teritorijoje su kuria dirba. Perkelti Maskvos Britų Tarybos ofisą į Latviją, kad jis ir toliau ten dirbtu su Rusija, yra beviltiška - net toks diplomatinės tarnybos "profesionalas" kaip Edgar Rinkēvič, turėtų tai suprasti.

Jo pasiūlymas turi prasmę tik vienu atveju: jei Britų tarybą perprofiliuoti ir paversti į kontorą skirtą kištis į Rusijos vidaus politiką, veikiančią iš Latvijos teritorijos.

Buvo kultūros programų ir jaunimo mainų centras - taps Rusijos politinių emigrantų susitikimo namai Rygoje, lygiavertė konkurencija laisvosios Rusijos forumui Vilniuje, Tikriausiai tame ir yra Rinkevičiaus iniciatyva.

Tame turėtų būti ir emigracijos į Latviją  BBC Rusiškos tarnybos prasmė, kurią buvo pažadėta išgrūsti iš Rusijos, jei Londonas uždraustų RT televizijos kanalą Didžiojoje Britanijoje. Manoma sukurti dar vieną "Meduzą" - propagandinį rūporą, kuris transliuos Rusijai iš Latvijos teritorijos.

Tiesa, BBC Rusijos tarnyba ir taip yra propagandinis rūporas. Dirbdama Rusijoje, išlaiko antirusišką poziciją, kritikuoja šalies vadovybę, teikia informacinę paramą provakarietiškai opozicijai. Tačiau Latvijos valdžia to gali nežinoti ir net netikėti, kad tai yra įmanoma. Jie juk vertina pagal save :niekada nepatikėsime, kad Putino "kruvinas režimas" gali pro pirštus žiūrėti į kenkėjišką užsienio žiniasklaidos redakcijos darbą Maskvoje. Koks skandalas buvo kilęs prieš trejus metus, kada "Sputnik" paprašė leidimo atidaryti biurą Rygoje! Tai įvertino beveik kaip Rusijos invazijos pradžią !

Bet kuriuo atveju Edgaro Rinkevičiaus iniciatyvos sėkmingai papildo anksčiau pateiktus Lino Linkevičiaus pasiūlymus tam pačiam Boris Johnson. Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovas pasiūlė, kad Jungtinė Karalystė dar daugiau atsiustu savo kariškių į NATO tarptautinį batalioną Lietuvoje.

Susidėlioja pilnas vaizdelis.

Baltijos politikai primygtinai rekomenduoja NATO sąjungininkams naudoti savo šalių teritoriją kovoje su Rusija - Pribaltika jiems patiems matosi, ir tai primetama tarptautinei bendruomenei, išskirtinai kaip antirusiškos veiklos placdarmas .

Iš Baltijos valstybių teritorijos prieš Rusiją gali būti rengiami informaciniai karai, psichologiniai karai, kibernetiniai karai. Galiausiai panaudotį šią teritoriją kaip tiesioginio karinio išpuolio šantažą.

Todėl į šią teritoriją yra įvežama nauja ginkluotė, joje  yra kuriami kariniai padaliniai, atsidaro įvairiausios NATO struktūros: NATO Energetinio saugumo centras Lietuvoje, NATO kibernetinio saugumo centras Estijoje, NATO strateginės komunikacijos centras Latvijoje.

Todėl Baltijos šalys prašo dislokuoti savo teritorijose JAV priešraketinės gynybos sistemą. Todėl Lietuva tikisi gauti iš amerikiečių ZRK Patriot. Dėl to  ir Londonui tiek pasiūlymų dėl Britų tarybos, BBC Rusiškos tarnybos ir britų kariškių Baltijos šalyse.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos valdžios institucijos jau seniai priėjo prie išvados, kad nieku kitu, išskyrus savo rytine kaimynę, jos   nėra įdomios pasauliui ir nieko, apart savo teritorijos kaip antirusiško poligono prie Rusijos sienų, negali pasiūlyti.

Ekonominės investicijos į Pribaltiką neateina, tai tada nors politinės investicijos tegul būna NATO bazių  ir benamės Rusijos opozicijos prieglaudų pavidale. Taip Vakarų sąjungininkai bent jau prisimins Baltijos šalių egzistavimą.

Šia prasme Baltijos šalių diplomatų erzeliojimas dėl "Skripalio bylos" yra labai pasirodomasis. Jie labai skuba siūlyti savo paslaugas kovoje su Rusija: aiškiai matyti, kad  bijo, nes rytoj aistros gali atslūgti ir Pribaltikos "akcijų" kainos kris. Kadangi kitų paslaugų, apart antirusiškų, tarptautinei politinei rinkai Baltijos valstybės parduoti negali.