Lietuviški "Krymo draugai" grąžins pusiasalį Ukrainai

Autorius: Aleksandras Nosovič Šaltinis: https://www.rubaltic.ru... 2018-03-22 12:17:25, skaitė 893, komentavo 1

Lietuviški

Lietuvos konservatoriai Vilniuje sukūrė "Ukrainos Krymo draugų" klubą. Pagrindinis klubo tikslas yra skatinti pusiasalio sugražinimą į Ukrainos sudėtį. "Landzbergistų" iniciatyvą reikia pripažinti atsakinga ir pagirtina. Būtent lietuviški konservatoriai ir jų kuruojama prezidentė Dalia Grybauskaitė Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungoje metu padarė viską kas nuo jų priklauso, kad Kijeve prasidėtu politinė krizė, Ukraina suskilo, Krymas atsijungė, o jo gyventojai nusprendė grįžti į Rusijos sudėtį. Jiems dabar ir galvoti , kaip nutempti Krymą atgal į Ukrainą.

"Ukrainos Krymo draugų" klubo idėja nėra originali ir nauja. Pernai Ukrainos prezidentas Petro Porošenko pasiūlė sukurti tarptautinę "grupę draugų dėl Krymo deokupacijos". Porošenko netgi norėjo aptarti savo idėją JT Generalinėje asamblėjoje. Kaip tai dažnai pastaraisiais metais pasitaiko, Ukrainos prezidento Porošenko iniciatyva liko nepastebėta ir netrukus buvo užmiršta. Ir štai po kelių mėnesių Lietuvos politikai nusprendė įgyvendinti nenusisekusio sąjungininko įdėją.

Daugiau nei dvidešimt politikų ir visuomenės veikėjų įsteigė Lietuvoje  Ukrainos Krymo draugų grupę, kurios pagrindinis tikslas - remti ir skatinti Krymo pusiasalio gražinimo Ukrainai iniciatyvas.

Grupėje yra keli Lietuvos Seimo nariai iš konservatorių partijos, vieši ekspertai, žurnalistai ir istorikai.

"Rusijos įgyvendinta Krymo aneksija - grubus svarbiausių tarptautinės teisės principų ir Europos saugumo sistemos pažeidimas. ES ir kitų atskirų valstybių sankcijos, taikomos Rusijai, atsižvelgiant į su šiuos veiksmus, tai yra tarptautinės bendruomenės politinės valios nusistatymo įrodymas ", - pareiškia klubas"Ukrainos Krymo draugai" klubas.

Kaip ir  Lietuvos ginklų tiekimo Ukrainos armijai 2014 metų pabaigoje istorijoje, tikrasis Lietuvos politikų tikslas - parodyti neryžtingiems Vakarų sąjungininkams kaip "reikia tai daryti". "Mes siekiame užtikrinti, kad  Ukrainos Krymo draugų grupės sukūrimas Lietuvoje taptu stimulu analogiškoms iniciatyvoms kitose vakarų šalyse", - sakė vienas iš naujosios organizacijos steigėjų, seimo narys nuo "landsbergistų" Laurynas Kaščiunas.

Lietuvos konservatorių užsienio politikos iniciatyvos visada yra juokingos. Ne tik dėl Ukrainos. Ta pati komanda, kuri dabar sumanė gražinti Krymo gyventojus į "Nezaliežną", prieš metus nusprendė atgaivinti Lietuvos santykius su Lenkija (kurios ji pati taip pat sugriovė) ir sukūrė šiam tikslui Seimo Gegužės 3 komitetą, pavadintą taip 1791 metų gegužės 3 dienos Lenkijos Konstitucijos garbei, kuri, tarp kitko, likvidavo Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę ir oficialiai padarė iš Lietuvos Lenkijos provinciją.

Tačiau dėl Ukrainos jie yra ypač juokingi. Pakanka prisiminti "Maršalo planą Ukrainai", pasiūlytą praeitais metais buvusio Lietuvos ministro pirmininko ir vieno iš "landsbergistų" lyderio Andriaus Kubiliaus.

A. Kubilius pasiūlė Vakarų sąjungininkams skirti vienoje iš labiausiai korumpuotų pasaulio šalių 50 mlrd $ paremti smulkųjį verslą.

Sąjungininkai kaip ir tikėtasi tik gūžtelėjo pečiais: kas gi duos tokius pinigus, iš anksto žinant, kad juos savaime suprantama pavogs? Vienintelis klausimas kuris gali kilti Kubiliaus projektui: ar autorius ką nors supranta Ukrainoje?

Jis nesupranta. Lietuvos konservatoriai nesupranta nei Ukrainos, nei Rusijos, nei visų kitų buvusių tarybinių respublikų. Jie veikia tarptautinėje arenoje vadovaudamiesi principu "silpnaprotystė ir drąsa" ir pakeičia supratimą bei žinojimą ideologiniais užkeikimais "sunaikinti imperiją" ir "atgrasyti Rusiją."

Taikant kaip tik tokį požiūrį ir buvo suardytas Ukrainos vientisumas.

Krymas nebūtų nei atsiskyręs , nei įėjęs į Rusijos sudėtį 2014 m. kovo mėn., jei vasario mėnesį Kijeve nebūtu įvykę jokio valstybinio perversmo, kuriame dalyvavo ultradešinieji Ukrainos nacionalistai. Perversmas nebūtu įvykęs, jei susitarimas

dėl Asociacijos ir laisvosios prekybos zonos tarp Ukrainos ir ES pasiūlymas nebūtu pateiktas ukrainiečiams kaip pasirinkimas tarp "apsišvietusios" Europos ir "barbariškos" Rusijos, kas išprovokavo šalies pasidalijimą, kurstė Vakarų ir Vidurio regionuose nacionalizmą ir rusofobiją, o rytų regionus ir Krymą privertė trauktis arčiau Rusijos.

Būtent tokį požiūrį ir siūlė Lietuva - tuometinis Europos Sąjungos pirmininkas. Prezidentė Dalia Grybauskaitė Viktorui Janukovičiui vizito Vilniuje metu kėlė savo ukrainietiškam kolegai "ultimatumus": arba su Europa, arba su Rusija.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius derybas dėl Ukrainos asociacijos su ES pavadino "geopolitiniu žaidimu", kurį Rusija ir Vakarai žaidžia dėl Ukrainos. Apie jokį dialogą, atsižvelgiant į rusų gyventojų ir prorusiškų regionų interesus , negalėjo net būti jokios kalbos. Pagal "geopolitinio žaidimo" logiką Ukraina buvo suvokiama kaip virvė, kurią traukia kiekvienas į savę - ES ir Rusija.

Taip ir prisižaidė. Virvė trūko.

Vladimiras Putinas, paskelbdamas sprendimą apie Krymo priėmimą į Rusijos sudėtį, pasakė:

"Kas liečia Krymą, jis buvo ir liks ir rusišku, ir ukrainietišku ir krymo-totorišku. Jis bus, kaip ir buvo šimtmečiais, visų ten gyvenančių tautų gimtaisiais namais. Bet niekada nebus banderišku".

Šioje frazėje - Krymo atsiskyrimo priežastis. Daugianacionalinis, jaučiantis trauką Rusijai pusiasalis galėjo būti ir Ukrainos dalimi, kol pati Ukraina buvo nenacionalistinė ir draugiška šalis Rusijai. Valdoma ultradešiniųjų banderoviška Ukraina, įeinanti į rytų europietišką "sanitarinį kordoną" nuo Rusijos, negalėjo išlaikyti Krymas savo sudėtyje. Maskvos dalyvavimas pusiasalio atskyrime buvo tik tame, kad jis buvo greitas ir be kraujo. Be "mandagių žmonių" jis būtų užsitęsęs ir kruvinas, kaip kad Donbase.

Todėl Lietuvos politikai, prieš penkerius metus metę visas savo pajėgas tam, kad įtvirtinti Ukrainą į "sanitarinę užkarda", neša savo atsakomybės dalį už Krymo atsiskyrimą. Ir šia prasme Ukrainos Krymo draugų grupės kūrimas Vilniuje yra teisingas ir pagirtinas.

Jei jau Lietuvos politikai savo veiksmais išprovokavo Krymo atskyrimą nuo Ukrainos, tegul jie ir galvoja, kaip grąžinti jį atgal.

Žinoma, jie nieko negrąžins ir nieko nesugalvos . "Dėdulės" Landsbergio įpėdiniai moka tik naikinti. Jie prisidėjo prie Tarybų Sąjungos žlugimo (ir didžiuojasi tuo), įnešė savo indėlį ir į Ukrainos žlugimą. Tačiau kurti ir atstatyti tai kas sunaikinta jie negali.

Kelias į Krymo sugražįnimą Ukrainai eina per istorinį susitaikymą tarp Rusijos ir Ukrainos. "Landsbergistų " veiklos prasmė yra visiškai priešinga.