Ukrainoje sulaikyta Ukrainos respublikos didvyrė Nadežda Savčenko

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2018-03-22 17:25:21, skaitė 753, komentavo 0

Ukrainoje sulaikyta Ukrainos respublikos didvyrė Nadežda Savčenko

Nadežda savčenko, archyvinė nuotrauka
Nadežda savčenko, archyvinė nuotrauka

Aukščiausioji Rada balsavimu nutarė panaikinti Savčenko parlamentinę neliečiamybę

VILNIUS, kovo 22 — Sputnik. Aukščiausioji Rada atima iš deputatės Nadeždos Savčenko parlamentinę neliečiamybę, sutikdama patraukti ją baudžiamojon atsakomybėn, sulaikyti ir areštuoti, praneša RIA Novosti.

Savčenko išklausė Rados sprendimą su šypsena, ji atidavė balsavimo kortelę ir išėjo iš posėdžių salės. Vėliau kartu su seserimi ir paliko Rados pastatą. Paprašė mamos, kuri laukė jos šalia parlamento, važiuoti namo ir nesijaudinti. Tada grįžo į Rados pastatą, kur buvo sulaikyta.

Ukrainos generalinė prokuratūra įtaria, kad Savčenko ketino surengti parlamente teroro išpuolį. Šiuo metu šalia Aukščiausios Rados vyksta du mitingai, vieni palaiko Savčenko, kiti palaiko Rados sprendimą sulaikyti deputatę.

Ukrainos generalinis prokuroras anksčiau teigė, kad Savčenko ketino susprogdinti Parlamento rūmus, minosvaidžiais nugriauti Aukščiausios Rados kupolą ir „automatais sušaudyti tuos, kurie išgyvens".

Ukrainos saugumo tarnybos tardytojas perskaitė Savčenko kaltinamąjį nuosprendį ir pateikė jai įtarimus.

Kaltinimai grindžiami Karinių beleisvių išvadavimo centro vadovo Vladimiro Rubano byla. Rubanas sulaikytas su didele ginklų partija, kai bandė išvažiuoti iš Donecko liaudies respublikos į Kijevo valdomą teritoriją. Komentuodama tai, Savčenko tvirtino, kad pareiškė, kad Ukrainoje "tik tinginys neketino susprogdinti prezidento administracijos ar Parlamento". Taip pat ji pavadino Lucenko (Ukrainos generalinis prokuroras — Sputnik) "mechanizmu Porošenko rankose" ir paragino ukrainiečius kovoti prieš valdžios savavališkus veiksmus. Be to, deputatė pasiūlė viešai apklausti ją su melo detektoriumi.

Savčenko viešai pripažino, kad eksportavo ginklus iš Donecko ir kūrė planus sunaikinti Vyriausybės kvartalą Kijeve, bet pareiškė, kad visa tai buvo "siurrealizmu ir politine provokacija", o pagrindinis jos tikslas " parodyti valdžiai, kad jie taip pat yra mirtingi".