Mėgstamiausia Grybauskaitės žurnalistė: kaip Delfi vyriausioji redaktorė tapo LRT vadove

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-03-22 17:25:46, skaitė 1248, komentavo 3

Mėgstamiausia Grybauskaitės žurnalistė: kaip Delfi vyriausioji redaktorė tapo LRT vadove

Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, archyvinė nuotrauka
Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, archyvinė nuotrauka

Nacionalinio radijo ir televizijos generalinio direktoriaus konkursas baigėsi Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės pergale; prieš tai ji 17 metų vadovavo portalo Delfi redakcijai, kuri pasižymi nepakantumu Dalios Grybauskaitės ir konservatorių oponentams

Nesunku buvo numatyti konkurso rezultatus. Tarp 12 kandidatų, paskelbusių apie norą vadovauti Lietuvos radijui ir televizijai (LRT), Monika Garbačiauskaitė-Budrienė ypač patiko Daliai Grybauskaitei.

Teisingoji Monika

Būtent Monikai Lietuvos valstybės vadovė duodavo ekskliuzyvinius interviu ir leido užduoti "reikalingus ir patogius" klausimus ne tik apie Lietuvos užsienio ir vidaus politikos problemas, bet ir apie prezidentės privatų gyvenimą. Garbačiauskaitės-Budrienės interviu su prezidente Daukanto aikštėje visuomet buvo vertinami teigiamai. Už tai ir apdovanijimai ir dėkingumas. O pabaigoje dar ir paaukštinimas tarnyboje.

Prieš pusmetį Monika Garbačiauskaitė-Budrienė kažkaip netikėtai, tyliai, "savo noru" paliko "Delfi" vyriausiosios redaktorės pareigas. Daugelį tada tai nustebino. Bet tik ne tuos, kurie atidžiai seka judesius ir paskyrimus Dalios Grybauskaitės būstinėje. Pasirodo, Monika už ypatingus nuopelnus gavo tik pusės metų trukmės atostogas prieš siunčiant ją vadovauti pagrindiniam Lietuvos frontui pasaulio informaciniame kare.

Kadrai sprendžia viską

"Kadrai sprendžia viską" — sakė Josifas Stalinas 1935 metų gegužės 4 dieną kalbėdamas prieš karo akademijos absolventus Kremliaus rūmuose. Stalino įsakymus puikiai išmokoir įgyvendino Tarybų Sąjungos Komunistų partijos Aukštosios partinės mokyklos dėstytoja Dalia Grybauskaitė. Bolševikų metodus ji sėkmingai įgyvendina jau demokratinėje Lietuvoje.

Visus devynerius savo prezidentavimo metus ji sistemingai skiria į svarbiausius postus tik labiausiai patikimus ir specialiųjų tarnybų patikrintus žmones. Grybauskaitės rankose, kurias valdo jos protingas mentorius Vytautas Landsbergis, šiandien sutelktios visos valstybės valdymo svirtys. Specialiosios pajėgos renka kompromituojančią medžiagą ir pašalina nepageidaujamus politikus ir verslininkus, teismai priima "teisingus" nuosprendžius, o kariuomenė ir policija saugo tik vieną, bet teisingiausią partiją — konservatorių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partiją.

Ar kas girdėjo, kad pastaraisiais metais prieš konservatorius ar artimus jiems žmones būtų iškelta nors viena baudžiamoji byla ar kaltinimai dėl grėsmės nacionaliniam saugumui? Net generalinė prokuratūra apgynė jauną konservatorių Mykolą Majauską, kurį mergina apkaltino seksualiniu priekabiavimu. Iš pradžių prokurorai atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, o vėliau iš viso paskelbė apie šmeižtą. Kitų seksualiniu priekabiavimu apkaltintų žmonių atžvilgiu prokuratūra nerodė tokio uolumo.

Pasidavė paskutinis bastionas

Ir štai vyšnelė ant torto — Dalios Grybauskaitės valdymo Lietuvoje piramidės. Lietuvos radijui ir televizijai nuo šiol vadovauja patikimas "prezidentės žmogus". Tai dar svarbiau tuo metu, kai Lietuva pradeda didelį rinkimų maratoną. 2019 metų pavasarį laukia savivaldybių tarybų ir miestų bei rajonų merų rinkimai. O vėliau ir svarbiausi kito penkmečio Lietuvos prezidento rinkimai. Grybauskaitę turi pakeisti ne mažiau patikimas ir patikrintas politikas. Reikia laikytis valdžios tęstinumo.

Lietuvos radijas ir televizija — svarbiausias valstybės informacijos šaltinis. Visos priešrinkiminės kovos vyksta kaip tik LRT studijose. Žurnalistai savo rankose laiko politikų-kandidatų likimus. Nuo to, kaip ir kokius klausimus užduos nepriklausomi "plunksnos rykliai", priklauso kandidatų į prezidento postą, savivaldybių tarybas ir europarlamentarus likimai.

Artimiausiai metais Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės lauks didelis darbas. Reikia ne tik skaidriai išnaudoti beveik 40-milijoninį LRT biudžetą, bet ir pakeisti redaktorius ir žurnalistus, režisierius ir operatorius, vairuotojus ir valytojas. Visi turi išlaikyti griežtą lojalumo testą. Kam? Be komentarų.

O siekiant atlaisvinti Monikos komandą nuo buvusio generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus klaidų ir nuodėmių, dabar galima surengti ir kruopštų audito patikrinimą. Primename, kad būtent LRT Taryba aktyviai prieštaravo finansiniam patikrinimui. Taryba, kuri teisingai suprato Prezidentūros užuominas ir išrinko nauja generaline direktore Moniką Garbačiauskaitę-Budrienę.