Lietuva jau pirmadienį pradės išsiuntinėti iš šalies Rusijos diplomatus

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2018-03-23 10:15:27, skaitė 1046, komentavo 2

Lietuva jau pirmadienį pradės išsiuntinėti iš šalies Rusijos diplomatus

Rusijos diplomatai išvyksta iš Londono, archyvinė nuotrauka
Rusijos diplomatai išvyksta iš Londono, archyvinė nuotrauka

Lietuva ir dar maždaug dešimtys ES valstybių, kurios smerkia Skripalio apnuodijimą Didžiojoje Britanijoje, ketina nuo kitos savaitės pradėti "diplomatais apsimetančių Rusijos žvalgybos pareigūnų" išsiuntimo procedūrą

VILNIUS, kovo 23 — Sputnik. Lietuva ir kitos ES šalys Rusijos pareigūnų išsiuntimo imsis jau pirmadienį, skelbiama LRT reportaže.

Lietuva kartu su dar maždaug dešimčia Europos Sąjungos šalių jau pirmadienį turėtų pradėti "diplomatais apsimetančių Rusijos žvalgybos pareigūnų" išsiuntimo procedūrą.

Be to, artimiausiu metu Europos Sąjunga mėnesiui konsultacijoms ketina atšaukti savo ambasadorių Maskvoje, pabrėžia LRT žunalistai.

Europos Sąjungos lyderiai smerkia cheminę ataką Jungtinėje Karalystėje ir dėl jos kaltina Rusiją. O pasikėsinimas į buvusio dvigubo agento ir jo dukters gyvybes panaudojant cheminį ginklą vertinamas kaip rimta grėsmė visos Europos Sąjungos saugumui.

Lietuva pirmoji viešai prabilo apie tai, kad palaikydama britus ketina išsiųsti Rusijos žvalgybos pareigūnus iš šalies. Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį Briuselyje paskelbė, kad artimiausiu metu iš Lietuvos bus išsiųsti "Rusijos šnipai" po diplomatine priedanga.

Laikraštis "The Guardian" teigia, kad tikrai sprendimą išsiųsti Rusijos diplomatus be Lietuvos jau priėmė Lenkija, Latvija, Estija bei Prancūzija.

Britanija jau anksčiau paskelbė išsiunčianti iš šalies 23 rusų diplomatus. Rusija Londonui atsakė tuo pačiu.

Rusijos ir Didžiosios Britanijos santykiai pablogėjo dėl buvusio GRU pulkininko Sergejaus Skripalio ir jo dukros Julijos nunuodijimo.

Kovo 4-ąją buvusį Pagrindinės žvalgybos agentūros karininką Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją rado be sąmonės prie prekybos centro Solsberyje.  Londonas teigia, kad jie buvo apnuodyti kovine "Novičiok" klasės nervus paralyžuojančia medžiaga. Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Teresa May tvirtina, kad "prie apnuodijimo prisidėjo Rusija".

Sekmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad visi kaltinimai dėl Skripalio apnuodijimo yra niekai, nes niekas neleistų sau tokio prieš pat prezidento rinkimus ir Pasaulio futbolo čempionatą. Putinas pabrėžė, kad Rusija neturi cheminio ginklo — jis buvo sunaikintas prižiūrint tarptautiniams stebėtojams. Be to, jis dar kartą pabrėžė, kad Rusija pasiruošusi kartu tirti Skripalio bylą, tačiau nėra iniciatyvos iš kitos pusės.