Jevrosojūzas galimai atsikratys Pribaltikos 2021 metams

Autorius: Anno Šaltinis: https://politikus.ru/... 2018-03-24 21:31:50, skaitė 1809, komentavo 4

Jevrosojūzas galimai atsikratys Pribaltikos 2021 metams

Atrodo, kad netolimoje ateityje Pabaltijo šalys pačios užsilenks, be jokios ten mitinės "Rusijos agresijos", ir tai bus pagrįsta grynai ekonominiais veiksniais. Tinkle yra pasirodžiusi informacija, kad iki 2021 m. Briuselis visiškai nutrauks finansinę paramą Baltijos šalims per ES struktūrinius fondus.

Yra žinoma, kad didžiausias smūgis teks Lietuvai ir Latvijai, kai tuo tarpu Estijai nukentės mažiau. Situaciją iš esmės apsunkina ta aplinkybė, kad laikantis, taip sakant, bendro kurso vieningoje Europoje, Baltijos šalys noriai sutiko įsivelti į sankcijų karą prieš Rusiją. O Rusija, kaip žinoma, buvo didžiule rinka gamintojams iš Baltijos šalių, dėl ko vietos ekonomistai, kaip ir buvo galima tikėtis, yra didžiai susirūpinę isivaizduodami nacionalinių Baltijos regiono šalių miglotą ekonomiką .

Reikėtų prisiminti, kad Rusija ne tik uždarė savo vidaus rinką Baltijos šalims, bet ir išlaisvino jas nuo pajamų gaunamų iš krovinių tranzito per savo teritoriją. Ir šiaip apskritai, vietos ekspertai makroekonomikos srityje sutartinai kartoja, kad sankcijų karas su Rusija virto triuškinančiu smūgiu  Baltijos šalių ekonomikoms.

Viena iš pagrindinių DNB banko ekonomisčių Lietuvoje Jekaterina Rojaka, kalbėdama finansinių pajamų mažinimo iš ES Baltijos šalims tema, sakė, kad šis žingsnis gali labai rimtai pakenkti nacionalinėms šių šalių ekonomikoms. Be to, Rojaka pridūrė, kad, pavyzdžiui, Lietuvos biudžetą apie 20% sudaro finansiniai srautai iš ES struktūrinių fondų, pažymėdama, kad, jei paprastai tiesiog imti ir pašalinti šią gana įspūdingą dalį iš Lietuvos iždo, tai net gali sugriūti šalies ekonomika. Tas pats, pasak ekonomistės DNB, taikoma ir Lietuvai.

Reikėtų pažymėti, kad Baltijos regiono šalių ekonomikų krachas yra labai realus scenarijus ES struktūrinių fondų padėties vystymesi. Tačiau reikia suprasti, kad Baltijos šalių diplomatai ir politikai nesėdės sudėję rankų ir nelauks kol šėrykla užsidarys ...

Greičiausiai tuo metu įvyks net labai daug asmeninių susitikimų tarp diplomatų ir valdininkų įvairiais lygmenimis, ir, prisidengdami savo "priefrontės linijos" padėtimi, baltams vis dar gal pavyks kažką iškaulinti iš Briuselio. Nors jūs sutikite, tai būtų labai juokinga, jei elgetos pribaltai - rusofobai ateitu nusilenkti į Maskvą, kad Rusija atvertų jiems savo vidaus rinką. O juk pilnai tikėtina, kad taip ir bus!

Jevgenijus Raduginas, specialiai "Politikus.ru"