Grašius už pieną gaunantys smulkūs ūkininkai siūlo į kaimą išsiųsti A. Maldeikienę

Autorius: Agroeta Šaltinis: http://www.agroeta.lt/grasius-... 2018-03-31 15:34:48, skaitė 990, komentavo 0

Grašius už pieną gaunantys smulkūs ūkininkai siūlo į kaimą išsiųsti A. Maldeikienę

Oficialiai skelbiama statistika apie vidutines natūralaus pieno supirkimo kainas neatitinka realios situacijos, kiek iš tiesų gauna smulkieji pieno gamintojai.

ŽŪM neseniai išplatino informaciją, kad sausio mėnesį vidutinė natūralaus (4,30 proc. riebumo ir 3,38 proc. baltymingumo) pieno supirkimo kaina siekė 0,307 euro už kilogramą. Ši informacija nuolat susilaukia kritikos iš ūkininkų, kuriems mokama bemaž 10 centų mažiau.

„Ko gero, ten vertinama bendrovių ar stambių ūkių tiekiama pieno kaina, todėl žmonės ir pyksta, kad visi mano, jog melži kelias karves, o didžiulių pinigų negauni“, – „Agroeta“ parašė vieno ūkio savininkas, nenorėjęs kalbėti viešai (portalui žinomi tikrasis vardas ir pavardė).

Viešai kalbėti smulkieji ūkininkai bijo, nes, ūkininko žodžiais, „bandėm ieškot teisybės, tai pasiūlė bakterijų ir somatų kiek tik širdis geidžia“.

Kuo didesnis somatinių ląstelių ir bakterijų kiekis nustatomas žaliaviniame piene, tuo mažesnė kaina už jį mokama arba apskritai atsisakoma pirkti žaliavą.

„Vasarą, kai melžėm apie 30 karvių, dar buvo galima išgyventi prie tų kainų, bet dabar nieko ir nelieka. Per 20 darbo metų užsidirbame tik duonai“, – akcentavo kita ūkininkė.

Ji pateikė ir duomenis, kiek ūkiui buvo mokama už pieną 2018 m. sausį – 0,21 Eur/kg. Ūkis kasdien parduoda per 100 kg pieno ir patenka į antrąją žaliavos statytojų kategoriją iš dešimties.

ŽŪM pateiktoje statistikoje apie pieno statytojų kategorijas ir kiek jiems mokėta už pieną gruodį, antroje statytojų kategorijoje figūruoja kainos vidurkis – 0,2109 Eur/kg.

Dar kitas ūkininkas „Agroetai“ irgi pateikė duomenis. „Per parą pristatome virš 100 kg pieno, tai iki vasario 1 d. gaudavau po 0,20 Eur/kg. Nuo vasario 1 d. man mokama tik 17 ct už kg. Žinote, kažkaip praeina noras dirbti, nes supirkėjai neskaičiuoja, kiek reikia įdėti vargo kol karvute tau pagamins bent litrą pieno“, – akcentavo jis.

Jis pasiūlė į ūkį išsiųsti Seimo narę Aušrą Maldeikienę, kad ji prižiūrėtų penkis vaikus ir dar rūpintųsi karvėmis. Esą tada parlamentarė suprastų, koks sunkus ūkininkų gyvenimas.

Dar kitur ūkininkai skelbia, jog jiems už pieną mokama tik 14 ct/kg. Akivaizdu, jog viešai deklaruojamos kainos neatitinka realybėje pieno gamintojams mokamų sumų.

Agroeta