Baltiškas susitikimas: Trampas įžeidė Pribaltikos vadus

Autorius: Aleksandras Nosovičius Šaltinis: https://www.rubaltic.ru... 2018-04-05 20:35:54, skaitė 1444, komentavo 1

Baltiškas susitikimas: Trampas įžeidė Pribaltikos vadus

Dialogas su Putinu yra įmanomas, ir tik buki nenori turėti gerų santykių su Rusija, pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trampas susitikime su Lietuvos, Latvijos ir Estijos vadovais. Trumpo žodžiai Baltijos valstybių vadovams - tai užsienio politikos fiasko ir asmeninis įžeidimas. Susitikimas parodė, kad Trumpui nereikalingos Baltijos "rėksnių kovotojų" su Rusija paslaugos, tačiau už gynybą ir "energetinę nepriklausomybę" Amerika iš Pribaltikos nuners kelis kailius .

https://www.facebook.com/rubaltic/videos/1525428010887798/

Baltijos vadovų susitikimas, kurio įsitampę laukė Pribaltikoje, įsiminė trampo citatų tirada, kiekviena kurių buvo spuvis į pribaltišos diplomatijos veidą..

"Idealu būtu susitarti su Rusija. Gal pasiseks, o gal ir ne. Galbūt ne. Kada sužinosime, aš jus informuosiu; ateis laikas, ir aš labai greitai jus informuosiu ", - sakė JAV prezidentas Baltijos šalims. Rytų Europos kalba tokie žodžiai vadinami "Miuncheno sąmokslu" ir "Molotovo-Ribentropo paktu". Didžiosios ir stiprios sąjungininkės ketina derėtis su Rusija už mažųjų šalių nugaros ir pasakys tada joms dėl ko jos susitarė.

Anksčiau tokiu žemu lygiu mėgo kaltinti Vokietiją, bet čia ... JAV ?! O kaip gi transatlantinis solidarumas? Ir maža dėl ko trampas gali susitarti su Putinu. Gal jie susitars, kad Amerika pasiima Siriją, o Rusijai atiduos Pribaltiką.

Toliau - daugiau. Apie "hibridines grėsmes" iš Rusijos baltiškoms šaliims jų vadovai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos neišgirdo, apie Kremliaus agresiją, kad Rusija kelia grėsmę visai žmonijai, ir kenkia tarptautinei tvarkai - tuo labiau.

Užvedantį Lietuvos televizijos klausimą, ar jis sutarė su Baltijos valstybių vadovais tuo klausimu, kad Rusija yra grėsmė kaimynams, Amerikos lyderis ignoravo. Kai Estijos žurnalistė pabandė išgelbėti situaciją ir tiesiai šviesiai paklausė savo šeimininko iš Baltųjų rūmų, ar jis laiko Putiną priešu, gavosi dar blogiau. Trampas atsakė,kad dialogas su Putinu įmanomas, išreiškė viltį, kad su Rusija galima bendradarbiauti, ir kartą leido suprasti Baltijos šalims, bet kuriuo atveju Amerikos ir Rusijos dialoge jų numeris yra šešioliktas. "Aš tikiuosi, kad bus galima pradėti dialogą, o jei ne, jūs busit pirmos tai sužinoję", - pasakė JAV prezidentas.

Baltijos viršūnių susitikimas buvo iš pat pradžių buvo pribaltiškiems lyderiams pažeminimas: priešingai visoms diplomatinėms normoms, jie buvo atgabeno Vašingtoną urmu ir priėmė juos visus tris vienu metu. Dar didesniu pažeminimų jis joks baigėsi..

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas savanoriškai ar netyčia įžeidė savo pribaltiškas kolegas, sakydamas, kad tik "buki" žmonės gali būti prieš draugystę su Rusija.

Lietuvos prezidentės garbei reikia pripažinti, kad smūgį ji išlaikė deramai: kada skambėjo frazė apie "labai kvailus žmones", kurie nesutinka su tuo, kad bendradarbiauti kartu su Rusija yra gerai, o ne blogai, Dalios Grybauskaitės veide klajojo vis tie patys įsimlėjęs žvilgsnis ir švelni špsenėlė. Nors Dalia Polikarpovna negalėjo nesuprasti, kad tariant šiuos žodžius visa Lietuva prisiminė jos ginčą su premjeru Sauliu Skverneliu, kuri presidente sukritikavo už ketinimą atkurti santykius su Rusija, jai pasakius, kad su šia šalimi negalibūti politinio dialogo.

Juk neapkaltinsi "Rusijos propagandos", kad ji vėl viską prigalvojo apie "kvailus žmonies": Trampas tai pasakė viska prieš kameras tiesiai D. Grybauskaitei į veidą.

Tačiau įžeista tutėtu jaustis ne vien D. Grybauskaitė, bet ir oficialūs Vilnius, Ryga ir Talinas kartu.

Trampas faktiškai palaikė buka visą potarybinę Pribaltikos užsienio politiką, kurios praleido milijoną galimybių bendradarbiauti kartu su Rusija ir net didžiavosi tuo, kad jie yra principingi ir vertingai orientuoti: neslepia savo priešiškumo rytiniam kaimynui, kol Amerika ir Eupope apie kažką kalbasi su Maskva.

Dėl tokio požiūrio Lietuva, Latvija ir Estija neteko pinigų, gamybos, tranzito, gyventojų. Tai tikrai kvaila politika. Jei Pribaltika atmetė kada jiems tai kalbėjo Rusijos ekspertai, tegul dabar jie pabando atmesti kadasako JAV prezidentas.

Nuo 1991 m. Baltijos šalys bandė uždirbti ne bendradarbiaudamos su Rusija, o kovodamos su ja. Jos pavertė save "sanitarine užkarda" nuo Rusijos ir darė su tuo statusu politinį kapitalą. Vilnius, Ryga ir Talinas tarptautinėje rinkoje prekiavo rusofobija ir antirusiška retorika didino reikšmingumą.

"Rusija yra grėsmė Europai", "Rusija užpuls mus", "Maskva negerbia kaimynų", "Kremlius - žmogaus teisių pažeidėjas", - Vakarai "pirko" tokią retoriką iš Pribaltikos, kad panaudoti ją siekiant daryti spaudimą Rusijai. Mainais, Baltijos šalys gavo paskolas, subsidijas ir narystę Vakarų klubuose.

Prezidentas Trampas susitikime su Lietuvos, Latvijos ir Estijos vadovais aiškiai davė suprasti, kad jiems Baltijos prekė nėra reikalinga: su Putinu, jis kalbės kietai ir vyriškai, ir prašymai apsaugoti visokius "našlaičius ir varguolius" tame procese jam nereikalingi.

Pribaltikai gal būtų malonu įsiteikti patronui, kad jis ketina pradėti griežtą dialogą su Maskva. Problema tik tame, kad pati ji negali sekti jo pavyzdžiu ir vesti dialogo su Rusija. Nei kito, nei minkšto - jokio

Iš trijų Pribaltikos vadovų galimbė kalbėti su Putinu išlieka Estijos prezidentei, nes Kersti Kaljulaid dar nespėjo pasižymėti rusofobiškais išpuoliais, diplomatiniame lygje elgėsi teisingai, ir viena iš pirmųjų pasveikino Putina su jo pergale prezidento rinkimuose. Todėl Kalyulaidas toje pačioje spaudos konferencijoje su Trampupasakė, kad ji pasitiki JAV prezidento ir jo administracijos nuomone dėl santykių su Rusija.

O štai Latvijos prezidentui Raimonds Vējoniui po to kai patvirtino rusiškų mokyklų Latvijoje likvidavimą, tikėtis, kad ji priimsis Kremliuje jau negalima . Apie Dalią Grybauskaitę ir kalbėti nėra ko: kas galėtų būti dialogas su chamu,, kuris keletą metų pylė ant Rusijos ir jos prezidento rinktinius įžeidinėjimus?

Baltijos šalių susitikimas yra visiškas fiasko. Tai pralaimėjimas visame kame, įskaitant jo rezultatus, kuriuos dabar Baltijos šalių politikai pateikia kaip pergalę.

Lietuva, Latvija ir Estija dabar ne uždirbinės iš savo baimių o mokės už jas rinkos kainą: už karinę gynybą ir "energetinės nepriklausomybę" Trampas nuo jų tris kailius nudirs.

JAV skirs 170 mln.$ Baltijos šalims karinėms išlaidoms. To nepakanka ir ačiū Dievui, kad to nepakanka, nes tai yra karinė paskola, kurią su procentais turės gražinti Lietuva, Latvija ir Estija. Savo amžinas baimes dėl Rusijos invazijos, jos apmokės Amerikai viskuo, kas liko Baltijos valstybėse. Nekilnojamasis turtas, žemė, įmonės. Trampas yra ištikimas savo kampanijos pažadams: Amerikos mokesčių mokėtojai nebemokės už klestinčių amerikiečių sąjungininkų gyvenimą.

Vienas iš JAV karinės apsaugos mokėjimo būdų - suskystintų gamtinių dujų eksportas iš JAV į Baltijos šalis. Čia rinkos vertę kalbos nėra: už Amerikos SGD, Lietuva, Latvija ir Estija mokės kelis kartus brangiau nei už "Gazprom" produkciją. Ar norėjot "energetinės nepriklausomybės?" Tai ir mokėkite už ją trigubą kainą.

Visa Baltųjų Rūmų naujos politikos Baltijos šalių atžvilgiu esmė yra žodžiuose, kuriais Donaldas Trampas komentavo sprendimą suteikti Baltijos valstybėms "karinę pagalbą". "Žinoma, jūs vadinate šią šalį ne labai draugiška", - sakė JAV prezidentas apie Rusiją. "Štai todėl mes ir investuojame į NATO gynybą, saugumą ir reformas".

Tai yra , tai jūs vadinate Rusiją grėsme, agresoriumi ir pan. Ne mes. Mes nematome nieko panašaus ir nemanome, kad Rusija ruošiasi jus atakuoti. Bet kadangi jūs taip sakote, gerai, bus jums karinė įrangą, šaudmenys, aviaciją. Viskas savo sąskaita. "Jūs investuojate į mūsų šalį, nusipirkdami daugybę ginklų iš Jungtinių Valstijų", - gyrė Donaldas Trumpas Baltijos šalių vadovų. Atseit, viskas teisingai, taip ir toliau darykite. Apie tai, kad Jungtinės Valstijos duotu ginklus nemokamai net kalbos nėra.

Iš sąjungos su JAV Baltijos valstybės daugiau nieko neužsidirbs - jos turės tik mokėti už šią sąjungą.

Ir atsisveikinimo žodžiai, ištarti Ovalinio kabineto šeimininko, skamba šiuo atžvilgiu kaip paskutinė vinis į Pribaltikos užsienio politikos karstą.

"Aš labai gerbiu baltiškas šalis: neįtikėtini žmonės ir neįtikėtini lyderiai. Labai juos gerbiu. Kartu su jais, jei tai bus įmanoma, mes norėtume būti draugais su Rusija ", - pasakė JAV prezidentas.

Po šito finalinio akordo kai kuriems"neįtikėtiniems lyderiams" liko tik eiti ir pasikarti ant tvoros priešais Baltųjų rūmų pievelę.