Lietuva ruošiasi kenkti futbolo čempionatui Rusijoje

Autorius: Anno Šaltinis: https://www.rubaltic.ru/articl... 2018-04-06 21:54:33, skaitė 603, komentavo 3

Lietuva ruošiasi kenkti futbolo čempionatui Rusijoje

Lietuvos pareigūnai ragina pasaulio rinktinių komandų žaidėjus boikotuoti Rusijos mundialą, o užsienio fanams - gerbėjams gresia problemos su tranzitinėmis vizomis į Kaliningradą.

Raginimas nuskambėjo iš Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus lupų, kuris aktyviai agitavo sportininkus sekti "oficialių atstovų iš daugelio šalių, kurie neatvažiuos į Rusiją" pavyzdžių. Kaip pabrėžė Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos galva, Pasaulio čempionatas Rusijoje - "idėja nėra pati geriausia, kadangi ten iš visko daro politiką, o kultūra ir sportas - taip pat politika."

Kaltinti Rusiją tuo, kad ji užsiima politika populiarindama pasaulinėje arenoje savo kultūra, yra tiesiog absurdiška. Iš tiesų istorinis Rusijos indėlis į pasaulio civilizacijos aukso fondą yra neabejotinas, o Vakarų ir Rytų domėjimasis Rusijos kultūra kalba pats už save.

Taigi, Puškino, Dostojevskio, Lermontovo kūryba studijuojama daugelio užsienio šalių universitetuose. Kartu su Surikovo, Vasnecovo ir Aivazovskio tapyba išaugo ne viena žinomų visame pasaulyje menininkų karta. O Glinkos, P. Čaikovskio ir Rachmaninovo muzika jau seniai tapo etalonu ir pripažintu standartu pasaulinėje simfonijoje.

Užsieniečiai, kurie vyksta įRusiją į Pasaulio čempionatą, siekia ne tik grynai sportinio intereso, bet ir su tikslu susipažinti su šalies kultūra. Buvimo šalyje laikotarpiu bus atvertos įžymiausių Rusijos muziejų durys, kurių meno kritikai supažindins svečius su priimančių miestų dvasine ir kultūrine įvairove.

Matyt suprasdami tokio požiūrio beprasmiškumą, Lietuvoje grįžo prie įprastos praktikos užsienio politikos veikloje: šantažas, spaudimas ir grasinimai. Linkevičius įspėjo apie galimus sunkumus užsienio turistams su logistika Kaliningrado kryptimi, kur įvyks grupės turnyras tarp Nigerijos ir Maroko. Šių šalių gerbėjai atskris į Maskvą, iš ten traukiniais bus nukreipti į Rusijos anklavą.

Pasak ministro, Lietuvai šia tema kyla daug klausimų, įskaitant ir tranzitines vizas. Kaip kuo nors kitu jei ne kaip užslėpta grėsme tai gali būti vertinama. Kai aukšto lygio pareigūnas daro tokius viešus pareiškimus, jie suderinti ir atspindi dabartinę užsienio politiką Rusijos atžvilgiu - konfrontacija visose srityse.

Taigi, Lietuva iš anksto rengia priemones, skirtas Rusijos įvaizdžio diskreditavimui. Ir čia pasirodo visas Lietuvos diplomatijos smulkmeniškumas.

Išpuoliai bus nukreipti ne į ES piliečius ar tos pačios Anglijos piliečius, kurių komanda turėtų žaisti atrankinėse rungtynėse Kaliningrado srityje, tačiau gerbėjus iš Afrikos, kuriuos ir ketina nubausti "Vilnius", kad tik pakenkti Rusijai.

Ši oficiali Lietuvos URM pozicija kelia tik apgailestavimą ir gali sukelti didelį diplomatinį skandalą. Galų gale jei atkreiptu dėmesį į šį demaršą Afrikos Sąjunga, atstovaujanti 55 Afrikos valstybes tarptautinėje arenoje, įskaitant dialogą su ES, į Briuselį būtu nusiustas užklausimas su prašymu paaiškinti Esojūzo nario poziciją . Ir tada Lietuvai tektu pasiaiškinti jau kitame lygyje.

Vilniaus grasinimais sužlugdyti gerbėjų apsilankymą Kaliningrado rungtynėse turėtu būti pasidomėta ir iš FIFA. Oficiali pagrindinės tarptautinės sporto organizacijos atsakingos už pasaulio čempionatų organizavimą pozicija galėtų atšaldyti lietuvių ūpą ir grąžinti juos į realybę.

Jei užimate 142 vietą FIFA futbolo reitinge, tai dar nereiškia, kad turite teisę į nesportišką elgesį.

Vienas reikalas yra spausti sportininkus daryti pasirinkimą, kas jau savaime yra amoralu, nes sportas visada buvo už politikos, visai kas kita - diplomatinė provokacija, diskredituojanti tarptautinį sportinį futbolo judėjimą.

Visai tikėtina, kad Vilnius gali eiti į šią konfrontaciją būtent dabar, ir su "svetima vėliavą". Juk dėka rezonansinės amero-britiškos specialios operacijos su Skripalių apnuodijimu, sukurtas itin neigiamas tarptautinis fonas aplink Rusiją.

Lietuva garsiau už visus piktinasi cheminė ataka britų NATO sąjungininkės teritorijoje, ragindama imtis griežtų atsakomųjų veiksmų prieš Maskvą. Lietuvos URM užteko vien tik Britanijos įtarimų , kad būtų parodytas solidarumas ir išsiusti Rusijos diplomatai. Kada Maskva padarė veidrodinį atsaką paskelbdama tris Lietuvos diplomatus persona non grata, tai sukėlė nesuvaidinamą didelį Lietuvos diplomatijos vadovo pasipiktinimą.

Kadangi "galingas tarptautinis konsensusas" pripažino Rusijos kaltę, kuri viešai turėtų prisiimti atsakomybę už šį nusikaltimą ir atgailauti. Vietoj to ji laikosi ir turi nachališkumo ne tik suformuluoti konkrečių klausimų sąrašą šiam atvejui į kuriuos

Vakaruose nėra atsakymų, bet ir veidrodinio atsako principu reaguoti į kiekvieną nedraugišką žingsnį.

Būtent Maskvos nepalenkiamumas esant galingam išoriniam spaudimui paaiškina užsienio reikalų ministro Linkevičiaus isteriką, kuris apkaltino Rusijos valdžią "neadekvačiu požiūriu" šiuo klausimu.

Kaip pabrėžė Lietuvos ministras, "mes neturime žvalgų su diplomatiniais pasais". Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad Lietuva nevykdo jokios žvalgybinės veiklos prieš Rusiją, todėl, Maskva norėdama išlaikyti įvaizdį susidarius sąlygoms kada nėra ko pateikti, yra priversta išsiūsti švarius diplomatus.

Taip nėra. Pavyzdžiui, 2015 metais Maskvoje, su įkalčiais, įslaptintų dokumentų perdavimo metu buvo suimtas Lietuvos karinės žvalgybos pareigūnas Arstidas Tamošaitis, kuris po įrodymų pateikimo, paliudijo, kad jis yra LR KAM 2 departamento operatyvinių tarnybų karininkas.

Prisidengdami diplomatinę neliečiamybę būtent Lietuvos žvalgybos pareigūnai užtikrino ryšį ir palaikymą vykdant neteisėtas operacijas Rusijos teritorijoje. Lietuvoje suėmimą iš karto pakrikštijo provokacija, pareikalavę kuo greičiau grąžinti Lietuvos pilietį.

Šiandien Lietuva turi visus šansus įeiti į tarptautinio futbolo judėjimo,istoriją kaip šalies, kuri ne tik negerbia FIFA principų, bet taip pat yra pasirengusi savo politinių ambicijų vardan paversti šią sritį į mūšio lauką, diskredituojant sportą kaip patį tokį..