Gimimo eiliškumas ir jūsų charakteris

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/gimimo-... 2018-04-08 12:33:38, skaitė 537, komentavo 0

Gimimo eiliškumas ir jūsų charakteris

Pasirodo, jūsų charakteriui ir asmenybės ypatumams labai didelę įtaką daro gimimo eiliškumas. Kelintas vaikas esate šeimoje, kas joje buvote – vyriausias, jauniausias, vidutinis ar vienintelis vaikas. Gimimo eiliškumo reikšmės teorija užgimė dar XX amžiaus pradžioje, šią hipotezę iškėlė Alfredas Adleris.

Šiuo metu mokslininkai intensyviai tyrinėja asmenybių tipus gimimo eiliškumo aspektu. Jų oponentai tvirtina, kad dauguma šių tyrimų ne visai tikslūs, kadangi juose neskiriama dėmesio tokiems socialiniams aspektams kaip etninė priklausomybė, išsilavinimo lygis ir kt. Pasitikrinkite save ir patys spręskite, kiek ši teorija atitinka realybę.

Pirmagimis (vyriausias vaikas šeimoje). Pirmagimis gali būti šiek tiek senamadiškas ar konservatyvus bei orientuotas į absoliutų lyderiavimą visose sferose. Būdamas pačiu vyriausiu, jis atsakingas už jaunesnius brolius ir seseris. Pirmagimiai užauga labai rūpestingais žmonėmis, neretai patys anksti susilaukia vaikų ir mėgsta visame kame rodyti iniciatyvą. Kartais jie linkę į tokį nemalonų elgesį kaip hipergloba ir visiška kontrolė. Tai patys ryškiausi ir akivaizdžiausi bruožai, būdingi pirmagimiams.

Antras, trečias… Viduriniai vaikai. Antram, trečiam (ir t.t.) vaikui sunku suspėti paskui vyriausią brolį ar seserį, dėl to jų lūkesčiai gyvenimo atžvilgiu gerokai didesni. Viduriniai vaikai greičiausiai bus labai ambicingi, tačiau praktiškai niekada netaps egocentriškais ir egoistiškais. Jie išsikelia sau nepaprastai didelius tikslus, kad neatrodytų savo akyse prastesni už vyresnėlius, tačiau tai veda į didesnį klaidų ir nesėkmių skaičių. Sugebėjimas pasimokyti iš savo klaidų leis jiems tapti labai stipriais žmonėmis.

Pats jauniausias. Jis gauna daugiausia dėmesio ir meilės iš visų šeimos narių, dėl ko tampa mažiau patyrusiu ir labiau priklausomu. Yra tokioje situacijoje ir pliusų: jauniausi vaikai labiau motyvuoti aplenkti vyresnius brolius ir seseris, stengiasi pasiekti gyvenime maksimumą, jiems labai norisi būti pačiais geriausiais. Pagrandukai labai dažnai būna kūrybiškais žmonėmis, taip pat jie komunikabilūs, tačiau gali tapti absoliučiai infantiliais ir neatsakingais.

Vienintelis vaikas. Kadangi jis neturi brolių ir seserų, konkuruoti tenka su tėvais. Neretai vienturčiai būna labai išlepinti, kadangi visų dėmesys fokusuojasi tik į juos, o paskui jie tikisi tokio pat padidinto dėmesio ir už šeimos ribų: mokykloje, darbe, santykiuose. Jie priklausomi ir egoistiški, turi problemų su bendravimu ir kolektyvine veikla sociume. Vienturtis gali pasižymėti perfekcionizmu ir troškimu būti idealiu, tobulu, tačiau realiame gyvenime jis labai greitai pajaučia nusivylimą ir tai labai trukdo jo asmenybės pažangai.

Kaip ten bebūtų, net jei gimimo eiliškumas išties įtakoja žmogaus asmenybę ir intelektualinį lygį, labai svarbu atsižvelgti dar ir į santykius tarp vaiko (vaikų) ir tėvų bei bendrą namų atmosferą ir auklėjimo metodus.

Šaltinis