Artėjant vasarai, į tėvynę nemokamai gydytis trumpam grįžta lietuviai

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-04-09 09:28:52, skaitė 632, komentavo 0

Artėjant vasarai, į tėvynę nemokamai gydytis trumpam grįžta lietuviai

Medicina, archyvinė nuotrauka
Medicina, archyvinė nuotrauka

Ligonių kasų darbuotojai pastebi, kad kuo arčiau vasara, tuo daugiau lietuvių grįžta iš emigracijos, keliems mėnesiams apsidraudžia privalomuoju sveikatos draudimu ir gauna nemokamą gydymą

VILNIUS, balandžio 9 — Sputnik. Panevėžio ligonių kasos pastebi, kad artėjant vasarai daugėja emigrantų, kurie trumpam grįžta ir keliems mėnesiams apsidraudžia privalomuoju sveikatos draudimu, LRT Radijo etryje pasakojo žurnalistė.

Anot ligonių kasų specialistų, taip gyventojai siekia nemokamai gydytis Lietuvoje. Jie teigia, kad gyventojai, deklaravę išvykimą iš Lietuvos, trumpam grįždami į Lietuvą, apsidraudžia privalomuoju sveikatos draudimu.

Tokiu būdu jie gali nemokamai gydytis Lietuvoje. Ekspertai jau kurį laiką pastebi, jog emigrantai dažniausiai gydosi Lietuvoje, nes čia pigesnės net ir iš dalies mokamos paslaugos. Vienos paklausiausių — stomatologų paslaugos.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos duomenimis, gydytis Lietuvoje dažniausiai pageidauja Norvegijoje dirbantys asmenys.

Į Lietuvos gydymo įstaigas su Europos sveikatos draudimo kortele dažniausiai kreipiasi Didžiosios Britanijos gyventojai, o mūsiškiai dažniausiai dėl būtinosios medicinos pagalbos kreipiasi į Vokietijos, Vengrijos, Latvijos gydymo įstaigas.

Ligonių kasos primena, kad žmonės, kurie gyvena, dirba ir mokesčius moka Europos Sąjungos šalyse bei Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine ir Šveicarijoje sveikatos draudimo įmokų mokėti Lietuvoje neturi. Jie, turėdami Europos sveikatos draudimo kortelę, gali gauti ne tik būtinąją medicinos pagalbą, bet ir planines sveikatos priežiūros paslaugas.

2017 metais iš šalies emigravo 27,9 tūkstančio daugiau žmonių negu imigravo. 2018 metų pradžioje Lietuvoje gyveno 2 milijonai 810 tūkstančių nuolatinių gyventojų — 37,8 tūkstančio, arba 1,3%, mažiau negu 2017 metų pradžioje.