Trise valtyje be Trampo. Kur plaukia Baltijos šalys

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2018-04-10 09:33:36, skaitė 532, komentavo 0

Trise valtyje be Trampo. Kur plaukia Baltijos šalys

Estijos, Latvijos ir Lietuvos vėliavos, archyvinė nuotrauka
Estijos, Latvijos ir Lietuvos vėliavos, archyvinė nuotrauka

Maža to, kad į Vašingtoną Baltijos šalių prezidentai buvo atvežti ne atskirai, o visi kartu vienu metu, grupiniu turu, tai jiems dar ir paaiškinta, kad tik kvailiai nebenori draugauti su Rusija. Tačiau tai dar ne viskas

VILNIUS, balandžio 9 — Sputnik. Estijos prezidentė Kersti Kaijuland po vizito į JAV giria Donaldą Trampą ir entuziastingai praneša, kad ji su juo — toje pačioje valtyje. Ką Amerikos prezidentas mano apie šį poilsį ant vandens — nežinoma. Tačiau pagrindinis klausimas: kur ši valtis plaukia, rašo radijo Sputnik Estija autorius Vladimiras Barsegianas.

Tiesą sakant, pats faktas, kad trys Baltijos šalių prezidentai buvo pakviesti į susitikimą Vašingtone kartu, yra šiek tiek žeminantis. Tikriausiai nuspręsta, kad neverta išleisti tiek laiko kiekvienai mažai valstybei atskirai. Todėl buvo sugalvota formali priežastis: JAV prezidentas sveikina latvius, lietuvius ir estus su valstybių nepriklausomybių šimtmečiu.

Susitikimo pabaigoje, kur visi svečiai kaip išauklėti vaikai mandagiai padėkojo geram dėdei Samui už jo dėmesį ir dovanas (kareivėlius su patrankomis), buvo palankiai pažadėta: ir toliau neužmiršti apie tokias valstybes ir dar padovanoti joms kareivėlių. Tiesa, dabartinis Baltųjų rūmų šeimininkas nelabai panašus į Kalėdų Senelį. Greičiau, jis primena dėdę Skrudžą, todėl už naujas dovanas teks sumokėti.

Viskas nuskambėjo kiek netikėtai. Vis dėlto prezidentai atvyko ne tam, kad už viską mokėtų patys. Norėtųsi ką nors gauti už dyką. Ne veltui visos trys Baltijos šalys pagrindine eksporto preke padarė rusofobiją. Galų gale, šis produktas iki šiol buvo parduodamas labai gerai.

Ir dabar Baltuosiuose rūmuose vėl nuskambėjo gerai surepetuota daina apie "Rusijos grėsmę" ir būtinybę apsaugoti jaunąją Baltijos demokratiją nuo galimo agresoriaus.

Už tokias dainas nors šį tą, bet duoda. Ir dabar, žinoma, atlikėjus pagyrė. Tačiau ir paaiškino, kad dabar brangūs svečiai neturi jokių kliūčių įsigyti brangių amerikiečių žaislų, jei jau jie taip nerimauja dėl savęs. Taigi, netupinėkite ir traukite savo brangias taupykles.

O vėliau iš viso spjovė į širdį — padarė pastabą, kad tik kvailiai mano, jog su Rusija neįmanoma susitarti. Žinoma, tai buvo šiek tiek šiurkštu. Ir svarbiausia, kad JAV prezidentas pasakė tai ne kur nors kampe, o viešai. Taigi, ačiū už viską, brangūs šeimininkai. Dėl visų aukščiau išvardintų aplinkybių Baltijos valstybių politikos grietinėlė ir vietos spauda labai santūriai vertina savo lyderių vizito į Baltuosius rūmus rezultatus. Juk visa tai atrodo kaip skausmingas spragtelėjimas per nosį, o ne galvos glostymas. Be to, Baltijos atstovams buvo aiškiai parodyta, kad jų nuomonė mažai ką domina anapus vandenyno. Jų užduotis — ne kalbėti, o klausyti. Taigi, galima drąsiai skelbti, kad šiandien Baltijos šalys domina JAV tik dviem aspektais. Pirma, kaip JAV ginklų pardavimo vieta.

Antra, kaip rajonas, iš kurio galima provokuoti Rusiją. Tiesa, bet kokiu atveju, šių provokacijų pasekmės neatneš nieko gero Baltijos šalių tautoms. Galbūt, žinoma, mes su savo užsienio draugu vienoje valtyje. Tačiau kiekvieną šioje valtyje maitina skirtingai. Ir gelbėjimosi liemenių visiems neužteks.