Kinijoje nebegalima internetu nusipirkti Biblijos

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2018/0... 2018-04-10 12:08:40, skaitė 714, komentavo 0

Kinijoje nebegalima internetu nusipirkti Biblijos

bible_cover.jpg

www.laisvavisuomene.lt

Nuo 2018 m. balandžio 1 d. Kinijos valdžios nurodymu šalyje nebeįmanoma internete įsigyti kiniškos Biblijos. Jokia Biblija nebeparduodama Kinijos internetinėse parduotuvėse, įskaitant ir Taobao, JD, Dangdang bei Amazon parduotuves. Vartotojai, kurie Bibliją įsidėjo į pirkinių krepšelį dieną pieš tai, nebegali užbaigti operacijos. Parduodamos tik tam tikros „biblinės istorijos“.

Biblijos sklaida Kinijoje visada buvo suvaržyta. Atvirkščiai nei Koranas ar budistinės knygos, kuriomis laisvai prekiaujama internete ir fizinėse knygų parduotuvėse, kiniška Šventoji Biblija yra platinama tik valdžios kontroliuojamose bažnyčiose. Biblijos neįmanoma rasti įprastose viešose vietose, pavyzdžiui, knygynuose. Be to, leidimą spausdinti Bibliją turi vienintelė kompanija Jiangsu Amity Printing Company. Griežtai ribojamas ir kasmet išspausdinamų biblijų skaičius. 1987 m. Amerikos episkopalų bažnyčia Kinijos krikščionims dovanojo autorių teises, popieriaus ir spausdinimo mašinų, kad kinai galėtų atsispausdinti daugiau biblijų. Standartinė Biblija kainuoja mažiau nei vieną dolerį ir yra labai lengva, gerai atspausdinta ant puikios kokybės popieriaus ir patvariai įrišta.

Kadangi per pastaruosius penkerius metus apsipirkimas internetu tapo vis labiau ir labiau prieinamas atokiems miestams, kai kurie krikščionys ėmė pirkti biblijas iš valdžios kontroliuojamų bažnyčių ir prekiauti jomis internete. Tokia internetinė prekyba leido leidinius įsigyti ir kaimo vietovių gyventojams, kurie negali apsilankyti bažnyčiose, bei smalsiems nekrikščionims, kurie tiesiog nežino, kur kitur įsigyti Bibliją. Iki dabar valdžia prekybos Biblija neribojo.

Pastaruoju metu elektroninės biblijos buvo prieinamos ir per tam tikras išmaniąsias programėles, tokias kaip WeDevoteBible. Visgi daug Kinijos krikščionių susirūpino, kad ši programėlė greitai taip pat bus panaikinta.

Akivaizdu, kad pakeitimas dėl prekybos biblijomis ir stipresnė krikščionių veiklos internete kontrolė yra susiję su naujojo įstatymo, skirto religijos reikalams ir kibernetiniam saugumui, įgyvendinimu. Pats potvarkis, kuriuo Biblija nebegalima prekiauti internete, niekaip nebuvo paaiškintas. Kai kurie kinai svarsto, kad tai veiksmų, kuriais krikščionybę bandoma transformuoti elementais, būdingais Kinijai, plano dalis. Įtariama, kad sugriežtintas Biblijos platinimas leis valdžiai „pataisyti“ dabartinį Biblijos vertimą, kuris buvo padarytas dar 1919 metais, ir papildyti ją tradiciniais Kinijos kultūros elementais bei pagrindinėmis socializmo vertybėmis.

versta iš Bibles Banned from being Sold Online in China

Laisvos-Visuomenes-Institutas-logo-180x60.png