Latvių nacionalizmas engiant rusus gali "įkvėpti" ir mūsiškius

Autorius: Aleksandras Galvanauskas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-04-11 13:42:29, skaitė 601, komentavo 1

Latvių nacionalizmas engiant rusus gali

Protestai Rygoje prieš reformas rusų mokyklose, archuvinė nuotrauka
Protestai Rygoje prieš reformas rusų mokyklose, archuvinė nuotrauka

Kaimynai latviai šliūkštelėjo alyvos į ugnį. Tarsi jiems būtų negana jau ir taip didelės bei sparčiai augančios įtampos Vakarų santykiuose su Rusija, jie "saliamoniškai" nusprendė per kelis metus iš esmės išguiti rusų kalbą iš rusiškų mokyklų Latvijoje. Blogas pavyzdys taps užkrečiamas ir mums?

Išguiti rusų kalbą, ir tiek. Toks paprastas uždavinys. Stalino laikais apie buržuaziją sakyta, kad ją reikia "likviduoti kaip klasę". O dabar  nacionalstalinistai Latvijos valdžioje nutarė likviduoti rusus Latvijoje kaip tautinę mažumą? Juk likvidavus rusų mokyklas, iš esmės neliks ir rusų tautinės mažumos.

Tai koks gi tas konkretus Rygos sprendimas? Jėzuitiškai suktas. Rusų kalba dar kelerius metus bus mokomoji kalba rusų mokyklose, bet kasmet jos ten palaipsniui mažės. O 2022 matais bus pagaliau pasiektas išsvajotas nacionalstalinistų tikslas, link kurio jie ėjo visus šiuos 25 metus.

"Rusų mokyklų" baigiamosiose klasėse skambės tik pati teisingiausia, latvių kalba. Rusų kalba liks tik žemesnėse klasėse ir tik tais atvejais, kai kitaip neįmanoma, tarkime, per rusų kalbos ir literatūros pamokas. Juk negali rusų kalbos mokyti latviškai…

Tokia jau ta nacionalizmo prigimtis. Jei kartą tampi nacionalistu, turi atnašauti vis naujas aukas tam žiauriam dievaičiui — Nacionaliniam Pasipūtimui. Tuo mes, tiksliau, mūsų vadinamasis "elitas", panašūs į latvių vadinamąjį "elitą". Ydinga ideologija veda į visišką akligatvį.

Todėl visai neatmesčiau tikimybės, kad dar po kelerių metų latvių nacionalistai nutars, kad atėjo laikas galutinai uždrausti dėstyti ir pačią rusų kalbą vietiniams rusams. Argumentų tam jie suras. Tarkime, paskelbs, kad Kremlius panaudoja rusų kalbą "hibridiniame kare" kaip "kanalą", per kurį į smegenis pila savo "propagandą".

Nacionalinis pasipūtimas reikalaus iš "tikinčiųjų" vis naujų aukų, vis naujų ištikimybės Jam įrodymų. Ir tada gali atsitikti taip, kad kam nors šaus į galvą mintis uždrausti gatvėse kalbėti rusiškai. O ką? Juk tai "okupantų" kalba. Šalin ją!

Netikite tokia galima įvykių eiga? O ar tikėjote prieš 25 metus, kad Rygos gatvėmis išdidžiai žygiuos buvę esesininkai, latviškojo SS bataljono kariai? Dabar jie žygiuoja ir yra garbinami kaip "kovotojai už laisvę". Jų šiandien beveik nelikę, daugelis jau mirė, tačiau jų vėliavas išdidžiai perėmė jų idėjiniai anūkai ir proanūkiai.

Kur garantija, kad, turėdami tokį "idėjinį užtaisą", jie vieną gražią dieną nenutars išvaryti rusus iš Latvijos? Nebūkime naivūs, "Latvija — latviams", tautiškai "gryna" Latvija yra daugelio nacionalistų svajonė.

Ir visa tai vyksta mūsų pašonėje. Mes, laimei, savų esesininkų neturėjome. Bet mes "dar" turime rusiškas ir lenkiškas mokyklas! Latvių pavyzdys gali "įkvėpti" vietinius "patriotus". Juk kaip gudriai skamba Latvijos vyriausybės argumentai. Ji esą siekia, kad "visi turėtų lygias galimybes". Neva, kol rusai tobulai nemoka latvių kalbos, tol jie negali pilnai integruotis į Latvijos visuomenę. Štai kodėl ir reikia visus juos "latvizuoti".

"Puikus" argumentas mūsų nacionalistams. Perkelkime geriausias latvių praktikas pas mus. Tuo labiau, kad jau palaipsniui žengiame panašiu keliu. Lietuvoje rusų mokyklų skaičius tirpsta. Taip, ir dėl rusų gyventojų procento sumažėjimo.

Tačiau mūsų valdžia kažkodėl taiko vienodus mokyklų uždarymo kriterijus lietuvių ir tautinių mažumų mokykloms, kai krenta jose besimokančių mokinių skaičius. O juk civilizuota šalis turėtų daryti išimtis tautinių mažumų mokykloms, taikyti joms ne tokius griežtus kriterijus.

Mat joms natūraliai sunkiau sukomplektuoti pilnas klases, nes dalis jaunųjų rusų ir lenkų eina mokytis į lietuvių mokyklas. Tada mažas mokinių skaičius ir tampa pretekstu patyliukais likviduoti vieną rusų mokyklą po kitos.

Lenkai dar šiaip ne taip apsigina, nes Vilnius bijo Varšuvos, vis tik lenkai yra partneriai NATO ir ES. O rusai ką? "Ateiviai" iš TSRS, kuri dabar virto "teroristine valstybe". Ir nesvarbu, kad rusų sentikiai gyvena Lietuvoje nuo viduramžių, kad Dalios Grybauskaitės tėvas Polikarpas, matyt, iš sentikių, ir kad rusai padėjo po karo industrializuoti Lietuvą ir patys kentėjo gulaguose kartu su kitų tautų atstovais.

"Okupantai"? Na, tada 99 procentai mūsų buvome "kolaborantai", nes "okupantams", ypač po Stalino mirties, priešinosi jau tik koks 1 procentas lietuvių… Visi kiti puikiai "kolaboravo", kas dėstydamas partinėje mokykloje, kas stodamas į komjaunimą ar komunistų partija, kas tiesiog dirbamas "okupantų" įstaigose.

Užtat dabar visi tapo drąsūs ir tuoj puola rodyti savo "drąsą", engdami silpniausius. Latvijoje grubiau, pas mus švelniau. Sustokime. Dar ne vėlu.