Seime pasiūlytas būdas "kovoti" su programomis rusų kalba

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-04-12 09:41:10, skaitė 538, komentavo 2

Seime pasiūlytas būdas

Televizija, archyvinė nuotrauka
Televizija, archyvinė nuotrauka

Seimo narys pasiūlė įgarsinti televizijos programas, o nerodyti jų su lietuviškais subtitrais, nes tokiu atvejų Lietuvos televizijoje auga rusiškos produkcijos kiekis

VILNIUS, balandžio 11 — Sputnik. Konservatorius, Seimo narys Laurynas Kasčiūnas pasiūlė priversti televizijos kanalus versti ir įgarsinti visas televizijos programas, transliuojamas ne oficialia Europos Sąjungos kalba, praneša Seimo spaudos tarnyba.

Savo pasiūlymą parlamentaras pareiškė Seimo Kultūros komiteto posėdyje.

Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą televizijos produkcija neverčiama į lietuvių kalbą, o rodoma su lietuviškais subtitrais, jeigu originali kalba nėra oficiali Europos Sąjungos kalba.

Šiuo metu galima rinktis tarp įgarsinimo ir subtitrų, o kadangi daryti subtitrus apsieina pigiau, šis variantas dažniausiai naudojamas, pažymi politikas. Pasak Kasčiūno, jei tokia alternatyva išnyks, padidės išlaidos Rusijos produkcijai, taigi dalis kanalų sumažins jos skaičių, atsiras daugiau Europos produkcijos.

Parlamentaro teigimu, Lietuvos televizijoje auga rusiškų produktų skaičius. Be to, Kasčiūnas tvirtina, kad jų filmuose ir programose pastebima "Rusijos ar sovietinio gyvenimo būdo propaganda, TSRS nostalgijos elementai".

"Lietuvos ryto" televizijos vadovas Linas Ryškus deputato iniciatyvą pavadino nedemokratine. Pasak jo, toks pasiūlymas "nukreiptas ne prieš produkciją, bet prieš kalbą", praneša "Parlamentskaja gazeta".

Be to, Kasčiūno iniciatyva nerado palaikymo tarp LRT atstovo Ąžuolo Čekavičiaus, kuris pabrėžė, kad žiūrovai gali ramiai rasti Rusijos produktus internete. Be to, tokios pataisios lems tai, kad kai kurie žiūrovai paliks lietuviškus televizijos kanalus ir rinksis rusiškus.

Komitetas nusprendė daryti svarstyme pertrauką ir sudaryti darbo grupę, kuri kompleksiškai ir visapusiškai įvertins siūlomų Visuomenės informavimo įstatymo pataisų nuostatas.

Anksčiau Lietuvos radijo ir televizijos komisija paskelbė šešių Lietuvos televizijos kanalų eterio tyrimo rezultatus. Remiantis jų duomenimis, tarp ne Europos šalių gaminamų produktų dominuoja programos iš Rusijos. Dauguma jų rodomos "Lietuvos rytas" ir "BTV" televizijoje. Be to, kituose Lietuvos televizijos kanaluose pirmenybė teikiama Jungtinėse Amerikos Valstijose sukurtoms programoms.

Ekspertai pabrėžė, kad Europos Komisija rekomenduoja 50 proc. eterio pildyti Europos produkcijos programomis, tačiau tai nėra privalomas reikalavimas.

Anksčiau Lietuvos radijo ir televizijos komisija vieneriems metams sustabdė Rusijos televizijos kanalo "RTR-Planeta" transliavimą. Pasak valdžios institucijų, šis sprendimas priimtas dėl "šioje programoje besikartojančių ES Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos ir Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo pažeidimų — programos laidose nuolat kurstomos karo, nesantaikos ir tautinės neapykantos idėjos".

Partijos "Tėvynės sąjunga — Lietuvos krikščionys demokratai" (TS-LKD) Laurynas Kasčiūnas žinomas dėl savo rusofobiškos pozicijos, taip pat radikalių pasiūlymų. Parlamentaras siūlė legalizuoti memorialų Tarybų kariams nugriovimą, Lietuvos komunistų partiją pripažįnti "nusikalstama organizacija" ir įspėti Lietuvos universitetų studentus apie "Rusijos agresiją".