Tiesos paieškos Dumos griuvėsiuose – ir gydytojo abejonės dėl cheminės atakos fakto

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/22027/tiesos-pa... 2018-04-18 11:22:49, skaitė 493, komentavo 0

Tiesos paieškos Dumos griuvėsiuose – ir gydytojo abejonės dėl cheminės atakos fakto

vaikai-Dumoje-deguonies-trukumas.jpg
Independent nuotr.

„Tai Dumos miesto istorija, ištuštėjusios su blogu kvapu vietos, kur griuvėsiuose guli aukšti gyvenamieji namai, – ir požeminė klinika, kenčiančių pacientų išvaizda, kuri leido pačioms galingiausioms vakarų pasaulio valstybėms praėjusią savaitę bombarduoti Siriją raketomis. Čia yra net geranoriškas gydytojas žaliu paltu, kuris, kai aš einu paskui jį į tą pačią kliniką, žvaliai pasakoja man, jog „vaizdo įrašas su dujomis“, sukrėtęs pasaulį, absoliučiai tikras“, – rašo Independent korespondentas Robert Fisk.

„Beje, karinės istorijos turi tendenciją tapti vis baisesnėmis. Ir tas pats 58-erių metų patyręs Sirijos gydytojas vėliau prideda kai ką, labai nepatogaus: pacientus, kalba jis, užmušė ne dujos, o deguonies trūkumas šiukšlėmis užpildytuose tuneliuose ir rūsiuose , kuriuose jie gyveno, naktį, kai pūtė vėjas ir vyko intensyvus artilerijos apšaudymas, pakėlęs dulkių audrą“, – rašo straipsnio autorius.

Tuo metu Prancūzija tvirtina turinti „įrodymų“, jog buvo panaudotas cheminis ginklas, o amerikiečių MIP cituoja šaltinius, kuriuose sakoma, jog kraujo ir šlapimo analizė irgi tą parodė. PSO pareiškė , jog jos partneriai vietose suteikė pagalbą 500 pacientų „demonstravusiems atitinkančius kontakto su nuodingais chemikalais požymius ir simptomus“.

Fiskas rašo: „Aš pakalbėjau su daugeliu žmonių tarp miesto griuvėsių, kurie pasakė, jog jie „niekada netikėjo“ istorijomis apie dujų atakas, kurias įprastai kūrė, pasak jų, ginkluotos islamistų grupuotės“.

URM vadovas L. Linkevičius Lietuvos vardu paskelbė palaikantis raketų smūgį Sirijoje

„Aš buvau su savo šeima savo namo rūsyje, apie 300 metrų nuo čia tą naktį, bet gydytojai žino kas įvyko. Vyko stiprus artilerinis apšaudymas (iš vyriausybės karinių dalinių pusės, patikslina korespondentas), ir lėktuvai jau buvo virš Dumos naktį – bet tą naktį pūtė vėjas ir didžiuliai dulkių debesys ėmė kristi į rūsius, kur gyveno žmonės. Žmonės ėmė eiti čia, kentėdami nuo hipoksijos, deguonies trūkumo. Po to kažkas prie durų, iš „Baltųjų šalmų“, suriko „Dujos!“ – ir prasidėjo panika. Žmonės ėmė vienas kitą laistyti vandeniu. Taip, vaizdo įrašas buvo padarytas čia, jis tikras, bet jūs matote jame žmones, kenčiančius nuo hipoksijos, o ne nuo apsinuodijimo dujomis“, pasakojo gydytojas Assim Rahaibani, organizavęs kliniką rūsio patalpose, „Punktas 200“.

JAV, Britanija ir Prancūzija atakavo Siriją, – rusų neužkliudė

„Kaip bebūtų keista, – tęsia Fiskas, – pabendravęs su dvidešimčia žmonių, aš nesugebėjau atrasti nė vieno, kuris būtų bent truputį domėjęsis tuo, kokį vaidmenį suvaidino Duma priimant sprendimą dėl Vakarų raketų smūgių į Siriją. Du apskritai pasakė, jog jie nežino apie tai, kad šie įvykiai susiję tarpusavyje“.

Baltieji šalmai“ – savanoriai, suteikiantys pirmąją medicininę pagalbą, – jau tapo legendiniais Vakaruose, tačiau jų istorija turi savų ypatybių, pastebi autorius. Jie yra dalinai finansiškai remiami Britanijos užsienio reikalų Ministerijos, ir didžiosios vietos ofisų dalies darbuotojai – tai Dumos gyventojai, rašoma straipsnyje.

Smūgis Sirijai: Panašu, jog Trečiasis pasaulinis – atidedamas

„Žinoma, mes turime išgirsti ir jų to kas įvyko versiją, bet čia to neįvyks: viena moteris mums papasakojo, jog visi „Baltųjų šalmų“ nariai Dumoje paliko savo štabo būstinę ir nutarė sėstis į autobusus, suteiktus vyriausybės ir saugomus rusų, kad išvažiuotų į sukilėlių kontroliuojamą Idlib provinciją kartu su ginkluotomis grupuotėmis, kai buvo suderintos galutinės paliaubos“, – praneša Fiskas.

Vaizdo įrašas sukrėtęs pasaulį ir pasitarnavęs pretekstu pulti Siriją.