Darydami gera, nelaukite gero

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/darydam... 2018-04-19 10:09:42, skaitė 540, komentavo 0

Darydami gera, nelaukite gero

Visas gyvenimas kiaurai persismelkęs bendravimu, ir tai puiku. Draugiška pagalba, pagarba, meilė, sklindanti iš kitų žmonių, ne tik paremia sunkiose gyvenimiškose situacijose, bet ir tampa būtinais laimės atributais. Tačiau norint palaikyti santykius su aplinkiniais, būtina laikytis konkrečių bendravimo taisyklių. Panagrinėkime kelias tokias auksines bendravimo taisykles.

Nekaupkite nuoskaudų – tai brangiai kainuos. Būtina išmokti atleisti. To reikia visų pirma jums, o ne kitam žmogui. Ir visai nebūtina toliau bendrauti su skriaudėju.

Nepykite ant vaikų už tai, kad jie jūsų nesupranta. Kad kažką suprastume, turime sukaupti patirties. Tarp jūsų ir vaikų – didžiulė laiko distancija. Taip buvo ir taip visada bus. Tėvų ir vaikų problema – amžina problema.

Darydami gera, nelaukite gero. Nereikia manyti, kad aplinkiniai privalo jus mylėti ir gerbti. Išmokite patirti pasitenkinimą iš to, kad duodate ir darote pats, tada, kai širdis liepia, o ne tada, kai jus verčia tai daryti. Tas, kuris nieko nelaukia ir nesitiki, niekada nepatirs nusivylimo.

Nekritikuokite. Kritika visiškai beprasmiška, nes verčia žmogų gintis. Kritika pavojinga tuo, kad užgauna žmogaus savigarbą ir skaudina.

Nesiginčykite. Vis tiek niekam nieko neįrodysite. Kiekvienas liks prie savo nuomonės. Vis tiek kiti nesugebės jūsų suprasti, kadangi jie turi kitokią gyvenimo patirtį. Pasaulyje egzistuoja tik vienas būdas laimėti ginčą – į jį nesivelti.

Nebrukite aplinkiniams savo praeities, jeigu jūsų to neprašo. Bet koks prievarta peršamas dalykas, netgi meilė – tai agresija.

Vertinkite kito žmogaus elgesį atsižvelgdami į aplinkybes ir situaciją. Vertindami save, mes dažniausiai nuolaidžiaujame sau, teisindamiesi nepalankiomis aplinkybėmis, tačiau neatleidžiame kitam ir neatsižvelgiame į kokias aplinkybes pateko jis.

Nereikalaukite, kad kiti būtų panašūs į jus. Žmonės skiriasi protu, savimone, charakteriais. Šie įvairių žmonių rūšių skirtumai gali būti tokie pat dideli, kaip tarp skirtingų gyvūnų rūšių (skruzdėlė, dramblys, beždžionė ir t.t.) Tačiau netgi tarp panašių žmonių esama individualių skirtumų. Dėl to kvaila stebėtis, kodėl kiti žmonės kitaip mąsto, elgiasi, turi kitus motyvus ir kitas vertybes. Žvelkite į žmones tokius, kokie jie yra.

Šaltinis