Baltarusijoje griežtinama interneto kontrolė

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/22062/baltarusi... 2018-04-20 10:06:10, skaitė 524, komentavo 0

Baltarusijoje griežtinama interneto kontrolė

cenzura.jpg

Baltarusijoje aptariamos naujos MIP (Masinių informacijos priemonių) įstatymo pataisos, kurių užduotis, kaip išsireiškė prezidentas Aleksandras Lukašenka, – „apsaugoti žmones nuo destruktyvios informacijos“.

Interneto resursai kaip MIP

Interneto leidiniams siūloma savanoriškai registruotis kaip MIP. Nuo šiol „tinklo leidinys“ turi tapti juridiniu asmeniu, su juridiniu adresu negyvenamojo fondo patalpose ir redaktoriumi, turinčiu baltarusišką pasą ir ne mažesnį nei penkerių metų stažą vadovaujančiose pareigose MIP.

Kol kas galima nesiregistruoti, tačiau šiuo atveju tokių interneto leidinių savininkai ir reporteriai nebus pripažįstami žurnalistais, neturės teisės į informacijos šaltinio apsaugos gavimą, o dalyvaujant masinėse akcijose bus prilyginti demonstrantams, su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis.

Naujos įstatymo normos įveda būtiną identifikaciją asmenų, talpinančių informaciją ar komentarus bet kokiuose (registruotuose ar ne) saituose ir forumuose; privalomą moderavimą; leidžia socialinių tinklų blokavimą ir prieigos ribojimą prie interneto resursų neteisminiu būdu.

Skirtingai nuo 2014 metais priimto „griežto“, teisių gynėjų ir eilės žurnalistų organizacijų nuomone, įstatymo apie MIP, galiojančių įstatymų pataisos buvo paskelbtos iš anksto ir iššaukė audringą aptarimą.

Nusiųstų į parlamentą pataisų šalininkai ir jų kritikai sutaria dėl vieno: sprendimas jau priimtas iš anksto.

SMS registracija

Jeigu registruotų ir neregistruotų MIP kontrolės ir bausmių schema yra aprobuota veikiančiais įstatymais, tai naujovę apie identifikaciją forumuose ir socialiniuose tinkluose kritikai vadina administracijos fantazijų skrydžiu.

Informacijos ministro pavaduotojas Pavel Legkij savo interviu didžiausiam Baltarusijos portalui TUT.by paaiškino, jog iš interneto komentatorių nenorima atimti slapyvardžių, bet realūs duomenys apie juos turi būti pas portalo vadovybę – tam, kad galima būtų patraukti atsakomybėn „anonimą“ jam pažeidus veikiančius įstatymus ir moralės normas.

Informacijos ministerija, pasak Legkij, siūlo pakeisti veikiančias registracijos formas forumuose SMS-registracija ir jau turi galimybę blokuoti socialinius tinklus.

Tėvyninių socialinių tinklų Baltarusijoje nėra.

„Panašu, jog po vadovybės pasikeitimo informacijos ministerijoje neliko žmonių, kurie naudotųsi internetu. O laikraščių leidėjai nesuvokia, jog informacijos šaltinis ar vieta kur aptariamos naujienos ir dalijamasi nuomonėmis, nuo baltarusiško į užsienietišką pakeičiami vienu pelytės spragtelėjimu be jokio valstybės leidimo ir visiškai nemokamai, – sarkastiškai atsako „Facebook“ paskyroje TUT.by įkūrėjas Jurij Zisser. – Na o reikalavimas naudotojams identifikuotis, – nuves juos į užsienio saitus, kur nėra apribojimų ir galima rašyti rusiškai“.

O dešimtys analitikų ir interneto naudotojų paskui Zisserį užduoda tą patį klausimą: ką dar galima sugriežtinti, kai jau ir dabar bet kurį saitą galima teisėtai užblokuoti Baltarusijoje per penkias minutes be jokio teismo ir tyrimo?

Prieš keletą mėnesių užblokuotas opozicinis saitas „Chartija97“ oficialiai neprieinamas naudotojams Baltarusijoje; blokuotas Baltarusijos partizanas“, nusileidęs informacijos ministerijos reikalavimui perėjo į .by domeno zoną ir atsisakė publikuoti komentarus.

„Valstybinis reikalas“

Naujojo įstatymo apie MIP paskirtis – apsaugoti žmones nuo destruktyvios informacijos, pareiškė prezidentas A. Lukašenka, balandžio 10 dieną susitikęs su stambiausių valstybinių MIP vadovais ir kolektyvais.

„MIP – tai šventa. Ir jeigu valstybė gali laikyti rankose šias MIP – finansuodama, palaikydama ir t.t., ypač elektronines, – valstybė turi tą daryti. Tai labai valstybiškas reikalas. O jeigu tai privačios, – tai mes turime taip susitarti su privatininku, kad jis būtinai laikytųsi savo susitarimo“, – pabrėžė Lukašenka.

Valstybės organų ir valdžios kontroliuojamos spaudos vadovai aktyviai palaiko Baltarusijos prezidento poziciją.

„Dabar aptariamas įstatymo projektas pagrįstas pasaulio patirtimi (Rusijos – vert past). Vietoje piktžodžiavimo ir palaidos balos mes gausime komfortišką interneto aplinką apsaugotą įstatymo“, – pareiškė laikraštyje „Sovetskaja Belorusija“ (Tarybinė Baltarusija – vet past) informacijos ministras Aleksandr Karliukevič.

„Internetas – tai ne tik gėris informacijos ir komunikacijos atžvilgiu, bet dar ir atitinkamas blogis, o kartais tiesioginė, aiški grėsmė valstybei, visuomenei, šeimoms ir atskiriems žmonėms“, – įsitikinęs aukštas VRM pareigūnas Genadij Kazakevič.

Kodėl būtent dabar?

Analitikai Minske įsitikinę: spaudos kontrolės stiprinimas liudija apie politinių ir ekonominių išbandymų valdžiai artėjimą.

Be aiškios priežasties Centrinio rinkimų komiteto vadovė Lidija Ermošina neseniai papasakojo žurnalistams apie referendumo organizavimo Baltarusijoje taisykles. Ir nors prezidentas Lukašenko susitikimo su valstybinėmis MIP metu užtikrino, jog referendumui laikas dar neatėjo, šalyje aktyviai diskutuojama, kokius Konstitucijos pakeitimus ruošia valdžia.

Ekspertai sutaria dėl to, jog „liaudies pritarimui“ bus pateiktas klausimas dėl mirties bausmės, ir vadina tai Lukašenkos reveransu Europos pusėn, kuri seniai ir atkakliai reikalauja atšaukti mirties bausmę Baltarusijoje – vienintelėje Europos šalyje, kur taikoma tokia bausmė.

Tuo pačiu, kaip mano analitikai, vidinėje politikoje Lukašenko gali siūlyti savo prezidentavimo laikotarpio ilginimą ir tolesnį „veržlių veržimą“ jo komandinio-administracinio modelio kritikos atžvilgiu.

Įstatymo dėl MIP griežtinimas galimo referendumo išvakarėse atitinka Baltarusijos valdžios praktiką, tradiciškai koregavusių šį įstatymą prieš metus-du iki prezidento rinkimų.

„Tai absoliučiai artojiškas ir netoliaregiškas sprendimas, todėl, kad vis tiek pilnai užspausti interneto neįmanoma. O štai dar labiau pabloginti savo įvaizdį lengvai, bors baltarusių valdžia ir taip vadinama interneto priešu, žodžio laisvės priešu“, – pastebi Aleksandr Klaskovskij, leisinio „Belorusskije novosti“ politinis analitikas. – Įvaizdžio blogėjimas visai netinkamas dalykas būtent šiandien, kai Baltarusijos vadovybė patetiškai paskelbė, jog ji laiko kursą į IT-šalį. Kokia IT-šalis, jeigu čia karaliauja valdininkas su „bananu?“.