Sirijoje Damasko priemiestyje Gutoje aptiktos dėžės nuo cheminių ginklų iš Anglijoje Solsberyje esančios cheminių ginklų laboratorijos

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/russia/... 2018-04-20 10:11:52, skaitė 543, komentavo 0

Sirijoje Damasko priemiestyje Gutoje aptiktos dėžės nuo cheminių ginklų iš Anglijoje Solsberyje esančios cheminių ginklų laboratorijos

Sirijos Dūmos miestas, archyvinė nuotrauka
Sirijos Dūmos miestas, archyvinė nuotrauka

Rusijos URM atstovė teigia, kad Sirijoje aptikti Vakarų valstybių gamybos chloras ir dūmadėžės

VILNIUS, balandžio 19 — Sputnik. Sirijos vyriausybės kariuomenė aptiko Rytų Gutoje Vakarų gamybos chlorą ir dūmadėžes, pareiškė Ruisjos URM atstovė spaudai Marija Zacharova.

"Išlaisvintose Rytų Gutos teritorijose Sirijos vyriausybės pajėgos aptiko konteinerius su chloru — baisiausiu cheminiu ginklu — iš Vokietijos, bei dūmadėžes, pagamintas — dėmesio! — Solsberyje", — trumposios spaudos konferencijos metu Maskvoje sakė Zacharova.

Ji teigė, kad šį faktą net sunku komentuoti, nes jis labai bauginantis ir sugriauna tikėjimą atskirų valstybių žmoniškumu.

"Mes, žinoma, nekalbame apie visas valstybes, bet apie tuos politikus ir lyderius, kurie priima tokius sprendimus ir įsakymus", — cituoja Zacharovą RIA Novosti.

Rytų Gutos situacija

Balandžio 10 dieną Vašingtonas apkaltino Damaską cheminio ginklo prieš civilius panaudojimu Rytų Gutos Dūmos mieste. Nei Rusijos karo ekspertai, nei vietiniai gyventojai to nepatvirtino.

Dar kovo mėnesį Rusijos generalinis štabas pranešė, kad Rytų Gutos kovotojai ruošiasi suvaidinti cheminio ginklo taikymą. Tuo pačiu metu Rusijos kariuomenė teigė, kad teroristų veiksmus JAV gali panaudoti kaip pretekstą iš naujo smūgiuoti Siriją raketomis.

Balandžio 14 dienos ryte JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija atakavo Sirijos teritoriją. Sirijos generalinis štabas teigia, kad sąjungininkai paleido apie 110 raketų į civilinius ir karinius objektus, nukentėjo trys žmonės. Sirijos oro gynybos sistema sugebėjo numušti daugumą raketų.

Baltųjų rūmų teigimu, smūgiai siejami su tariamu "cheminio ginklo panaudojimu Damaske". Sirijos valdžia griežtai smerkia JAV ir sąjungininkų veiksmus, o Rusijos Valstybės Dūma įvertino ataką prieš Siriją kaip karinį nusikaltimą.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad Maskva turi neginčytinų įrodymų, kad tariamas cheminis išpuolis Dūmos mieste buvo spektaklis. Rusijos URM tvirtina, kad pagrindinis skleidžiamos informacijos apie chemines atakas tikslas — apginti kovotojus ir pateisinti galimus smūgius iš išorės.

Yra dar vienas rezonansinis epizodas, susietas su cheminio ginklo panaudojimu, dėl kurio sustiprėjo konfrontacija tarp Rusijos ir Vakarų.

Incidentas Solsberyje

Kovo 4 dieną buvęs Didžiosios Britanijos dvigubas šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija buvo aptikti be sąmonės Solsberio mieste. Jie buvo apnuodyti nežinoma chemine medžiaga. Britanijos valdžia tvirtina, kad ją pagamino Rusija. Tačiau vėliau cheminės laboratorijos Porton Down ekspertai pranešė, kad nesugebėjo nustatyti, kur iš tikrųjų buvo pagaminti nuodai.

Londonas apkaltino Maskvą, nepateikęs jokių įrodymų, patvirtinančių šią versiją. Be to, JK atmetė Rusijos iniciatyvą surengti bendrą incidento tyrimą.

Cheminio ginklo draudimo organizacija atliko nuosavą tyrimą ir patvirtino "Didžiosios Britanijos" išvadas.

Lavrovas teigia, kad pasak Šveicarijos tyrimų centro, kuriame buvo analizuojami Cheminio ginklo draudimo organizacijos mėginiai iš Solsberio incidento vietos, BZ medžiaga buvo naudojama Skripalių apnuodijimui, o šią medžiagą turėjo tik JAV ir Didžiojoji Britanija. Anot Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo, tokios medžiagos negamino nei Rusija, nei TSRS.