Vienatvės paslaptys

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/vienatv... 2018-04-24 11:33:12, skaitė 512, komentavo 1

Vienatvės paslaptys

Kiekvienas mūsų bent kartą gyvenime jautėsi vienišas. Kažkas laiko vienatvę siaubinga ir bauginančia, o kažkas vien apie ją ir svajoja. Sąlyginai priimta skirstyti žmones į introvertus ir ekstravertus. Pastarieji, kaip taisyklė, linkę bendrauti, turi krūvą draugų, negali gyventi be kompanijų ar toli nuo žmonių. Introvertai savo ruožtu linkę į tylą, ramybę, turi nedaug draugų, jiems geriau pasivaikščioti su artimu žmogumi, nei atsidurti triukšmingame vakarėlyje.

Antrąjį tipą dažniausiai suformuoja per kelis metus išoriniai faktoriai. Pati pirmoji priežastis – žmogaus nesuprato tėvai, jis negali realizuotis. Antroji – karti bendravimo patirtis, nusivylimas žmonėmis ir apskritai visuomene. Abiem atvejais žmogus užsisklendžia savyje, šalinasi žmonių, pasislepia savo pasaulyje iš baimės būti vėl išduotu ar atstumtu.

Kadangi absoliučios vienatvės ištverti praktiškai neįmanoma, vienišiai paprasta turi kelis draugus, kuriais pasitiki, arba tą patį vaidmenį vaidina mylimas žmogus. Ir jei su draugais jam pakanka pabendrauti kelis kartus per savaitę, tai su antra pusele tenka gyventi pastoviai, o nusivylimas tampa realia tragedija ir žmogus dar labiau užsidaro.

Neretai vienišais tampa kūrybiškos asmenybės, literatūroje galima rasti būtent tokius aprašymus: „jis buvo nepaprastai talentingas ir tuo pat metu nepaprastai vienišas“. Iš tikrųjų viskas atvirkščiai – bendravimo su aplinkiniais stoką tokie žmonės kompensuoja per kūrybą ir gyvendami savame pasaulyje, stengiasi jį aprašyti ar nutapyti.

Didelėse šeimose, bendrabučiuose užaugusiems žmonėms vienatvė yra būdas pailsėti, atsipalaiduoti ir skirti laiko sau, jiems vienatvė – ne problema, o greičiau priešingai.

Tačiau daugumai vienatvė tampa problema ir gali sukelti tikrą neviltį. Taip nutinka, kai žmogus pastoviai vienas – darbe, namuose, laisvalaikiu… Laikui bėgant, ateina liūdesys, ilgesys, žmogus pasijunta prislėgtas ir niekam nereikalingas.

Kad išvengtume tokios būsenos, psichologai rekomenduoja kelis paprastus būdus.

  • Dažniau lankyti draugus ir giminaičius, tai padės jaustis reikalingais;
  • Įsigyti augintinį. Visada malonu jausti, kad namuose tavęs kažkas laukia;
  • Užsirašyti į kursus, klubus, tai leis susipažinti su naujais žmonėmis ir užimti laisvalaikį;
  • Išmokti mėgautis laisve: ateiti, kada norisi, gamintis, kas skanu, garsiai klausytis mėgstamos muzikos ir t.t.

Gerai ar blogai būti vienatvėje, kiekvienas sprendžia pats, svarbiausia, kad žmogus jaustųsi komfortiškai.

Šaltinis