Jei visą gyvenimą valstybei dirbęs žmogus senatvėje turi badauti – ne jo, o valdžios problema

Autorius: Algimantas Rusteika Šaltinis: http://infa.lt/22172/jei-visa-... 2018-04-24 11:39:07, skaitė 879, komentavo 2

Jei visą gyvenimą valstybei dirbęs žmogus senatvėje turi badauti – ne jo, o valdžios problema

05d98f0139219e0c757ded536e2334165d6e423c.jpg

Pas E. Jakilaitį TV forume (beje, ko gi jis, anksčiau buvęs užtikrintas savimi, dabar ekrane šitaip muistosi, tamposi, isteriškai gestikuliuoja?) – šalies finansų sistemos žiedas ir tos srities politinio slibino galvos. Ir nei vienos mintelės, ką gi konkrečiai daryti su pensijų sistema. Nei vienos.

Iš vienos pusės – gerai įmitusių valdžios vyrukų imitaciniai judesiai, bandant suvaidinti reformas, kurios nieko nekeičia, o tik išdalina iš dėl inliacijos padidėjusių algų surinktus papildomus milijonus, tikintis politinių dividendų per rinkimus. Iš kitos – kritika ir nei vieno rimto pasiūlymo, išskyrus krizės konstataciją.

O viską vainikuoja šalies eks.vyr.buhalterės I.Šimonytės auksinės mintys: išlaidos turi būti lygios pajamoms, kad balansas sueitų. Tai – šalies finansinio politikos elito dugnas. Toks konsiliumas reanimacinėje palatoje, diskutuojant apie aspirino ir klizmų naudą komoje esančiam pacientui.

Kadaise buvusi pažangi ir nauja, sodrinė sistema miršta, ištikta sepsio. Mokantieji įmokas išvyksta jų mokėti kitur – su tais, kurie dar liko prisiregistravę, kad galėtų pigiau susitaisyti dantis, jau viso milijono nebeturim.

O išmokų gavėjai liko čia, senių vis daugiau ir daugiau, aš irgi tuoj prisijungsiu. Ir ekranuose verda galingos bepročių diskusijos apie tai, kaip vis mažėjant mokėtojų skaičiui iŕ santykiniam pinigų surinkimui nuolat ir absoliučiai didinti išmokėjimus vis didėjančiam skaičiui išlaikytinių.

Šių procesų niekas net nesirengia stabdyti, todėl jokie bazinės perkėlimai į biudžetą nieko nepakeis. Sodra nebėra joks socialinis senatvės draudimas, ten seniai niekas nieko nedraudžia ir nesidraudžia, o tik surenka dirbančiųjų pinigus ir išdalina nedirbantiems.

Toks pat mokestis, kaip ir visi kiti, jo dalyboms kurpiamos vis naujos taškų ir kitokių nesąmonių schemos, kurių ir patys valdininkai nelabai geba rišliai paaiškinti. Vienam mokesčiui surinkti sukasi ir pinigus ryja atskira valstybinė sistema su savo biudžetu, struktūromis, prabangiais pastatais, automobiliais, sąskaitomis, kondicionieriais, elektroninėmis sistemomis ir biurokratais.

Nėra nei vieno su protu nesusipykusio ekonomisto, kuris tikėtų, jog sodra nenumirs ir ją galima kokiais nors triukais išgelbėti. Ir nėra nei vieno politiko, kuris išdrįstų tą tiesą viešai pasakyti. Ir dešimtmečiais tęsiasi spektaklis, problemą stengiantis nustumti kitai kadencijai, einamuoju momentu primesti keliolika infliacinių eurų išbadėjusiems senukams ir suvaidinti priešrinkiminius gelbėtojus.

Jei visą gyvenimą dirbęs ir valstybei mokėjęs žmogus senatvėje turi badauti – ne jo, o valdžios problema. Į biudžetą reikia perkelti ne bazinę, o visą valstybinio socialinio draudimo pensijų sistemą. Mokesčių inspekcija be vargo surenka porą dešimčių mokesčių, surinks ir dar vieną.

Ne geradarius kasmet vaidinti, o padidinti „sodrines „pensijas tiek, kiek leidžia dabartinės biudžeto galimybės kelių metų perspektyvoje, o po to jas tiesiog indeksuoti pagal infiliacijos rodiklius. Jokių papildomų valstybės procentų biznieriams iš privačių fondų. Nori daugiau – kaupk papildomai pats, nenori – tavo reikalas.

Ir nereikia verkšlenti, kad pinigų reformoms nėra – jų struktūrinėms reformoms ES duoda ar leidžia pasiskolinti visada. Niekas pinigų nedegintų krosnyse – didėtų vidaus vartojimas, kas skatintų verslą ir mokesčių grąžą biudžetui. Papildomų lėšų atsirastų likvidavus vieno sodros mokesčio sistemą ir palikus tik apdraustųjų apskaitos ir aptarnavimo skyrius kaip VMI sistemos padalinius.

O kiek šioje valstybėje pavagiama, nemato tik aklas. Metas būtų tarnyboms liautis purčius kioskelius ar valstybės vadovų politinius oponentus ir iš tikrųjų rimtai pasidomėti viešaisiais pirkimais. O geriausiai pasaulyje žinantiems kaip nieko nedaryti valstybiniams buhalteriams derėtų baigti aimanas dėl „šešėlio“ ir mažų pajamų, peržiūrėti valstybės išlaidas ir susiskaičiuoti auksinius šaukštus.

Tie, kurie sakot – nesąmonės, paklausykit ir išgirsit: laikrodukas tiksi. Dešimtmečiai pokyčių imitacijoms baigėsi, valstybinės pensijų sistemos mirties nuslėpti dovanėlėmis nebepavyks. Nepaliauju stebėtis – kaip jie nesupranta, kad dabar išėjęs, pasakęs tiesą apie padėtį ir pradėjęs tikrą diskusiją dėl ateities politikas garantuotų sau ilgą politinę ateitį.

šaltinis: Facebook