JAV aprašė hipotetinį "Armata" ir "Abrams" mūšį

Autorius: Anno Šaltinis: https://rg.ru/2018/04/15/reg-u... 2018-04-25 02:46:10, skaitė 948, komentavo 12

JAV aprašė hipotetinį

Amerikos žiniasklaida palygino naujųjų Rusijos ir JAV tankų kovines galimybes. Kalba eina apie T-14 "Armata" ir "Abrams M1A2 SEP v3". Žurnalistai stengėsi išsiaiškinti, kas laimėtų hipotetinį šių dviejų grėsmingų mašinų mūšį.

Kaip pažymi The National Interest, rusų "Armata" sukurta remiantis iš esmės nauju principiniu požiūriu, kada modernizuotas Abrams tankas yra tik esamo projekto tasa. Leidinys rašo, kad bepilotis T-14 bokštas išskiria jį nuo bet kurio kito tanko. Be to, kuriant "Armata", buvo naudojamos naujos sistemos, pradedant nuo 125 milimetrų patrankos ir baigiant aktyvios apsaugos kompleksais. Tuo pačiu metu tankas beveik visiškai sukurtas naudojant Rusijos technologijas ir medžiagas. Įrenginyje naudojama ir tėvyninė programinė įranga.

"Nepilotuojamas Armatos bokštas yra pagrindinis tanko privalumas, kuris leidžia padidinti įgulos gyvybingumą. Nors maksimalus tankistų gyvybingumas visada buvo prioritetas, Armatos kūrėjai  perėjo į kitą lygį , patalpindami ekipažą į šarvuotą kapsulę tanko korpuse." - rašo "The nacional Interest".

Tai leidžia sukoncentruoti maksimalią šarvų apsaugą vienoje vietoje, o ne paskirstyti, kad įgula būtų išsaugota visame korpuse ir bokšte. Be to, šaudmenys taip pat yra atskirti nuo įgulos, didinant jos išlikimo galimybes. Šaudmenų ir įgulos kapsulėje atskyrimas leidžia efektyviau naudoti agresyvius gesinimo metodus tanke, pavyzdžiui, CO2 dujų naudojimą, kuris užmuštu tankistus pilotuojamame bokštelyje

Kaip trūkumas buvo nurodyta sumažėjęs kovinis "Almatos" pajėgumas tuo atveju, jei bus sutikdytas ryšys tarp kovinio įgulos skyriaus  ir ugnies valdymo sistemos. Leidinio publikacijoje taip pat yra teiginys apie nepakankama nepilotuojamo bokšto šarvų apsaugą, kuriam nėra reikalinga apsaugoti ekipažą. Tačiau paminėdamas galimą bokšto pažeidžiamumą, publikacijos autorius pripažįsta, kad iš tikrųjų šarvų storis, apsaugantys ginklo spyna ir užtaisymo mechanizmą storis, nėra jam žinomas.

Leidinys teigiamai atsiliepia apie naują 125 mm patranką 2A82, kuri leidžia naudoti efektyvius prieštankinius sviedinius ir padidinti jų pradinį greitį. Tuo pačiu metu iš bepiločio bokšto "Armata" nebūtina pašalinti susidariusių nuo šuvio dujų. Dinaminės apsaugos kompleksas "Malachit", apsaugantis "Armata", yra efektyvesnis nei ankstesnių kartų analogai. Be to, jį papildo aktyvios gynybos kompleksas "Afganit", kuris gali atlaikyti įvairiu tipų šaudmenis, kurie kelia grėsmę tankui.

The National Interest pažymi, kad amerikietiškas Abrams M1A2 rugsėjis V3 taip pat turi patobulinimus, kurie pirmiausia padidina tanko pasiruošimą koviniams veiksmams ir įgulos supratimui apie tai, kas vyksta mūšio lauke. Atnaujintas Abrams gali naudoti naujų rūšių universalius šaudmenis 120 mm M256 patrankai ir turi pagerintus šarvus, o taikikliai ir termovizoriai Abrams gali būti naujovinami iki naujos kartos. Taip pat pranešta apie aktyvios gynybos sistemos "Trophy Hard-Kill APS" panaudojimą. Tačiau naujoji senojo tanko versija nerodo kokybinio šuolio.

"Galų gale, M1A2 SEP V3 yra palaipsniui tobulimami ir, greičiausiai, veiks taip pat kaip ankstesnieji M1, tik geriau Skirtingai nuo T-14, tai nėra radikalūs mūšio vedimo būdo pokyčiai.", - rašo Amerikos leidimas.

Pasak autoriaus priešpastatant "Armatai" M1A2 SEP v3, "tikėtina, kad turės pranašumą aptinkant". Šią išvadą leidinys daro remdamasis tuo, kad termovizinės matricos pradėtos gaminti Jungtinėse Amerikos Valstijose anksčiau nei Rusijoje. Taip pat manoma, kad Abrams turbininis variklis "tikėtinai" veiks tyliau nei dyzelinis T-14 variklis.

"Bet Armata yra lengvesni ir turi daugiau galios tonai svorio, kuris pagerina jo mobilumą" - pripažįsta The National Interest Ir nors leidiniui sunku išskirti aiškų nugalėtoją tankų prišpastyme dėl naujų ginklų ir apsaugos panaudojimo su dar nežinomomis galimybėmis, publikacijoje pažymima, kad aktyvi apsaugos sistema "Afganit" vis tik yra pranašesnis už Amerikos Trophy APS.

Ši apsauga ant Abrams dedama ne iš dviejų bokšto pusių, kas padidina bokšto profilį ir tokiu būdu apriboja galimybes perimti priešo šaudmenis. Kada tuo pačiu metu, "Afganit" nuo pradžių integruota į T-14 konstrukciją, kuri aprėpia visą frontalinį priekinį lanką ir efektyvesnį komplekso panaudojimą. Be to, "Afganit" gali reaguoti į įvairių rūšių šaudmenis.

 Leidinyje rašo, kad Rusijos "Armata" gali būti daug daugiau gyvybingas tankas nei M1A2 SEP v3, ir sugebėtu laimėti pirmiau nei JAV šaudmenys trenktu į jos šarvus . Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad vis dar gali būti kai kurie iš šių mašinų techninių charakteristikų pakeitimai, kurios tik pradeda savo vystymasį.