Kaip susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą?

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/kaip-su... 2018-04-26 10:26:54, skaitė 542, komentavo 0

Kaip susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą?

Gaila, bet ne visą gyvenimą galime laikyti švente, kartas nuo karto tenka pajusti liūdesį ir nusiminimą. Puiku, jeigu mokate su savimi sutarti ir susitarti, neduodate progos negatyvui save užvaldyti. Ką daryti kitais atvejais, kai jaučiatės prislėgti? Šio teksto tema – kaip susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą. Sužinokite, ką rekomenduoja specialistai tais atvejais, kai neturime jėgų padėti sau savarankiškai.

Kaip taisyklė, prarandame sugebėjimą džiaugtis tada, kai gyvenime užgriūva problemos. Pamėginkime išsiaiškinti priežastis, galinčias išprovokuoti apatiją. Pavojingais faktoriais, keliančiais depresiją, gali tapti konfliktai su aplinkiniais. Tai gali būti susiję su šeimyniniais santykiais, kai nusiviliame ar kenčiame išsiskyrimo skausmą. Tai gali būti chroniškas nuovargis, emocinis išdegimas, jeigu daug laiko skiriame nemėgstamam darbui. Žemiau pateiksiu populiariausius patarimus, kuriuos dažniausiai duoda psichologai.

Pozityvi aplinka. Pirmoji ir pati universaliausia rekomendacija – apsupti save daiktais, kurie kelia teigiamas emocijas. Vaikiška nuotrauka, kurioje jūs – mažas besijuokiantis vaikas, gali padėti jums pradėti. Psichologai tvirtina, kad tokiu būdu paprasčiau užmegzti dialogą su savo „vidiniu vaiku“ ir išsiaiškinti užslėptus poreikius. Tuos troškimus, kuriuos kruopščiai slepiame nuo aplinkinių o kartais ir nuo savęs. Negalima atmesti, kad po tokio eksperimento vėl kils noras atnaujinti užsiėmimus, kurie kažkada domino. Žvelkite į nuotrauką kiekvieną kartą, kai pajusite, jog praradote susidomėjimą gyvenimu. Mokykitės džiaugtis kasdieniais dalykais, kaip tai daro vaikai.

Spalvos. Psichoterapijoje esama ištisos krypties – spalvų terapijos. Galite netikėti ezoterinėmis teorijomis apie vibracijas ir energijas, tačiau tikriausiai ir be to žinote, kad kiekviena spalva turi savo bangos ilgį, o tai jau ne mistika, o fizika. Lygiai taip pat kiekviena atskirai paimta spalva daro didžiulę įtaką žmogaus savijautai. Jeigu senovėje žmonės šią savybę naudojo intuityviai – priešams bauginti ir kitiems tikslams, tai šiandien atliekami moksliniai tyrimai, įrodantys spalvų įtaką žmogaus vidinės savireguliacijos mechanizmams.

Stimuliuodama atskiras smegenų sritis, pavyzdžiui, hipofizį, spalva gali pakeisti netgi atskirų hormonų lygį organizme. Pasirūpinkite, kad jus suptų šiltų atspalvių daiktai, papuoškite sienas įvairiaspalviais kontrastuojančiais paveikslais ar plakatais. Tokie interjero pokyčiai pradžiugins visą šeimą.

Laimė – jūsų rankose. Kai kažką darome rankomis, įsijungia smegenų sritys, atsakingos už vaizduotę ir emocijas. Be to, reflektoriniai taškai ant pirštų galiukų aktyvizuoja atitinkamas smegenų sritis. Specialistai rekomenduoja užsiimti rankdarbiais kaip ištisos eilės susirgimų profilaktikos priemonę. Užsiimdami kūryba mes perjungiame dėmesį nuo pastoviai galvoje besisukančių minčių ir praktiškai iškart galime pamatyti savo pastangų ir išeikvoto laiko rezultatą.

Kūrybinis procesas jau pats savaime suteikia džiaugsmo. Pridėkite prie to azartą ir norą pradžiuginti artimą žmogų. Laimės receptas – jūsų rankose. Dabar prekyboje labai daug įvairių priemonių kūrybai – gatavi rinkiniai su detaliomis instrukcijomis idealiai tinka pačiai pradžiai. Mezgimas ir siuvinėjimas nuima emocinę įtampą, taip pat treniruoja kantrybę.

Saulėta nuotaika. Nepamirškite pasivaikščiojimų gryname ore saulėtą dieną. Savaime suprantama, sunkiais momentais sunku prisiversti netgi šiukšles išnešti į konteinerį. Tačiau šiek tiek save išjudinę, suteiksime sau didelę paslaugą. Įrodyta, kad žemas vitamino D lygis skatina depresiją. Dėl to netgi trumpas buvimas saulėje tampa puikia parama nusilpusiam organizmui. O ir pats savaime pasivaikščiojimas gryname ore negali nepakelti nuotaikos.

Mankšta. Dar vienas psichologų patarimas, kaip išsaugoti gerą savijautą. Trumpa, tačiau reguliari, kasdieninė rytinė mankšta pakels nuotaiką dienos pradžioje. Judėjimo džiaugsmas – ne šiaip plačiai paplitęs žodžių junginys, o moksliškai įrodytas reiškinys. Fiziniai pratimai pajėgūs pakeisti mūsų hormoninį foną. Dėl išskirtų į organizmą „geros nuotaikos“ hormonų endorfino, o taip pat dofamino ir serotonino mes patiriame lengvą euforiją po fizinio aktyvumo. Venkite nejudraus gyvenimo būdo, daugiau judėkite, kad nesuteiktumėte depresijai nė vieno šanso.

Miegas. Pilnavertis, jėgas atstatantis miegas – dar vienas be galo svarbus bazinis faktorius, tiesiogiai įtakojantis savijautą. O juk būtent miegą mes patį pirmą paaukojame, kai viskas klostosi ne taip. Prisiminkime, kaip praleidžiame įtemptos dienos vakarą. Įsijungiame filmą, paskui dar vieną, ir dar, kol suprantame, kad miegoti jau nesinori, o ir keltis greitai reikės. Pažeisdami natūralų miego ritmą, sudarome prielaidas blogai savijautai. Energija išsekusi, reiškia, nėra jėgų ir noro kažką keisti gyvenime.

Pabaigai – kelios trumpos rekomendacijos:

Keliaukite ir semkitės žinių. Patarimas tinka ne visiems. Ir visgi nenumokite į jį ranka. Ne bėda, kad jūsų svajonių atostogoms trūksta pinigų. Nauji žmonės, įspūdžiai, aplinka – po depresijos greičiausiai būtent šito labiausiai reikia. Pasidomėkite ekskursijomis savo mieste, lankykite parodas ir koncertus. Nauji įspūdžiai gali tapti pirmuoju žingsniu į naują gyvenimą. Svajojote užsiimti fotografija? Kodėl tuo neužsiėmus tiesiog dabar? Naujos žinios atitrauks nuo monotoniškų minčių.

Bendraukite su draugais. Uždarumas, į kurį pasinėrėte po depresijos, neturėtų tapti priežastimi, dėl kurios savanoriškai atsisakysite bendravimo. Bendravimas su artimais žmonėmis ir draugais pajėgus sugrąžinti į gyvenimą džiaugsmą, net jeigu nelaikote savęs komunikabiliu.

Rūpestis. Nuoširdžiai kažkuo rūpindamiesi, atitraukiame dėmesį nuo savų problemų, dėl ko jos praranda savo reikšmingumą. Grįžta pasitikėjimas savo jėgomis bei noras gyventi pilnavertį gyvenimą. Nesavanaudiškas dalyvavimas savanorių projektuose leidžia pasijausti reikalingu, suteikia pojūtį, kad prisilietėte prie kažko svarbaus, reikšmingo. Pasirinkite variantą, kurį širdis nurodys, ir nesuklysite.

Psichologijoje egzistuoja teorija, jog galime išsitreniruoti jausti teigiamas emocijas lygiai taip pat, kaip įprantame pykti dėl smulkmenų. Pamėginkite ieškoti ir atrasti visa kas gera aplinkui. Išmokti džiaugtis gyvenimu nesudėtinga, jei nuoširdžiai to norėsite ir dėsite pastangas.

Šaltinis