"Labai kvaili žmonės" Lietuvoje nenori gerinti santykių su Rusija

Autorius: Anno Šaltinis: https://www.rubaltic.ru/articl... 2018-04-26 18:44:32, skaitė 1221, komentavo 2

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius atsisakė pakeisti politinį santykių su Rusija stilių. Linkevičius pareiškė, kad Lietuva norėtų pagerinti šiuos santykius, tačiau to iniciatorius turėtų būti Maskva. Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija galva negali, nesugeba suprasti, kad tol, kol jis lieka savo pareigose, ir išlaiko tą patį bendravimo su Rusija stiliu, Maskva niekada nerodys iniciatyvos normalizuoti santykius. Kitaip tariant, L.Linkevičius ir jo vienminčiai nenori gęrinti santykių su Rusija, tai yra, atsižvelgiant į Amerikos prezidento Donald Trump, terminologija, "labai kvaili žmonės."

Lietuvos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis surengė specialų susitikimą su Lietuvos diplomatais aptarti Vilniaus Rytų politiką - santykius su Rusija, taip pat su Baltarusija, Moldova ir Gruzija.

Renginys buvo uždaras spaudai, bet vis tiek sukėlė didžiulį žiniasklaidos susidomėjimą. Po viešų Skvernelio pikiravimų su Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir užsienio reikalų ministru L. Linkevičium šis susidomėjimas nestebina: likus metams iki prezidento rinkimų Lietuvoje rengiamasi ieškoti tarp kandidatų "Maskvos rankos", todėl rinkimų varžybose potencialių kandidatų požiūris į Rusiją - pagrindinis klausimas.

Sprendžiant iš Lietuvos Ministro Pirmininko elgesio, akivaizdu, kad jam "ir norisi ir badosi". Gauti "Kremliaus agento" etiketę jis nenori, bet ir nenori prarasti visuomenės paramos, nes dauguma Lietuvos (52%) gyventojų palaikė jo norą atgaivinti politinį dialogą su Maskva.

Todėl Saulius Skvernelis renkasi taktiką "žingsnis pirmyn, žingsnis atgal".

Metų pradžioje, ministras pirmininkas pasisakė už santykių su Rusija atkūrimą politiniame lygyje, o po to pažadėjo kovoti su dujotiekiu "Nord Stream - 2" ir būti Ukrainos sąjungininku jos kovoje "Rusijos agresija". Dabar jis sušaukia pasitarimą su diplomatais susitinka, kaip pagerinti Lietuvos užsienio politiką. Visų pirma siūloma plėtoti bendradarbiavimą su Kaliningrado sritimi.

Ir čia pat vyriausybės vadovo tarnyba informuoja, kad susitikimo dalyviai nesiruošia "sušvelninti" požiūrio į Rusiją.

"Jei turėtumėte omeny Rusiją, tai tikrai ne tas susitikimas, kuriame bus bandoma ieškoti galimybių sušvelninti santykius. Dabar tikrai nėra pagrindo sušvelninti santykių, ir aš manau, kad ši pozicija nesikeičia ir nesikeis ", - pasakė Lietuvos Respublikos Vyriausybės spaudos kanclerio pavaduotojas Deividas Matulionis.

Lietuvos oficialių asmenų blaškymasis stebina jų komiškumu. Iš jų pareiškimų susidaro įspūdis, kad Rusija stovi prieš Lietuvos politikus kaip teisiamasis prieš prisiekusiuosius laukdamas savo likimo. Lietuvos prisiekusiųjų kolegija nuspręs sušvelninti savo požiūrį į ją - ir Putinas puls į kojas matulioniams ir skerneliams. Pripuls, kaip sūnus palaidūnas, prie plačios Dalios Grybauskaitės krūtinės ,verkdamas nuo palengvėjimo ir prašydamas atleisti už viską - viską.

O ji jį palaimins, pabučiuos jį į kaktą ir atnaujins politinį dialogą. Tai vadinama neadekvatumu.

Atrodo tarsi Lietuvos politikai varžosi tarpusavyje tame neadekvatume .

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, pavyzdžiui, teigia, kad Lietuva nepersvarstys santykių su Rusija, nes dialogo iniciatoriumi atnaujinti santykius turėtų būti Rusija, o ne Lietuva, nepaisant to, kad pakeisti santykių politinį stilių su kaimynu Vilnius nesiruošia.

"Mes kalbėjome apie praktinį lygį, kuriame reikia daug nuveikti. O apie bet kokią savo politinio elgesio korekciją Rusijos atžvilgiu nėra net kalbos, nes nėra tam priežasčių", - sakė L.Linkevičius po susitikimo su premjeru apie Lietuvos užsienio politiką. Jis paaiškino savo poziciją: "Jau daug kartų sakiau, kad mes ne okupavome Krymo, mes neužėmėme 20% Gruzijos teritorijos, mes nesikišame į kitų šalių politines sistemas arba jų rinkimus. Ir mes nematome, ką turime tobulinti. "

Politiniu elgesiu yra vadinamas tas unikalus Lietuvos diplomatijos bendravimo stilius, kuris su diplomatija nieko bendro neturi. Tai yra,kada Linas L.Linkevičius palygina Putiną su Hitleriu ir ragina visapusiškai diplomatiškai izoliuoti Maskvą, o po to kalba, kad Rusija pirma turi inicijuoti dialogo atnaujinimą su Lietuva. O dar po kurio laiko jis priduria, kad jis nepakeis savo politinio stiliaus. Tai yra, kad jis ir toliau lygins Putiną su Hitleriu, o Kremliui tegul siūlo dialogo atgaivinimą.

Tai yra, kado jo vyršininkė Grybauskaitė vadina Rusiją teroristine valstybe, ir po kelių dienų, pasako, kad su Rusija yra naudinga prekiauti, o ne kovoti, o prieštaravimų buvimas nereiškia, kad su kaimynais nereikia bendrauti. O po kelių dienų grįžta prie ankstesnės manieros ir sako, kad su "šia šalimi" negali būti normalių santykių. Tokio tipo Lietuvos veikėjai kaip L.Linkevičius ir Grybauskaitė iš tikro nenori pagerinti santykių su Rusija - nenori, nes nenori palikti anksčiau laiko savo užtuptų šiltų kėdžių.

Jie sugadino šiuos santykius, todėl pirmas dalykas, kurį jiems reikia padaryti, siekiant juos pagerinti - tai atsistatydinti. Iš Rusijos pusės jiems tai duodama suprasti nuolat. Praėjusių metų pabaigoje davė aiškiai suprasti - neviešai - D. Grybauskaitei, pasakiusiai, kad apie "prekiauti o ne kariauti" ir "bendradarbiauti mūsų šalių ir tautų labui." Dabar gena nuo savęs lazda jau atvirai

"Dėl oficialaus Vilniaus kaltės, Rusijos užsienio politikos prioritetų sistemoje Lietuva kaip jų objektas yra pasišiukšlinusi. Kalbėti apie kažkokius tai žingsnius, pavyzdžiui, dėl tarpvyriausybinės komisijos darbo atnaujinimo, yra beprasmiška, kol iš Lietuvos pusės jai vadovauja dabartinis Lietuvos respublikos užsienio reikalų ministerijos vadovas", - komentavo pasitarimą dėl santykius su Rusija Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas.

Jokios pažangos santykiuose su Rusija nebus, kol Grybauskaitė, Linkevičius ir kiti Lietuvos politinio bendravimo stiliaus gerbėjai, labiausiai primenančio turgaus bobų alasą, neatsistatydins.

Jie tai supranta, todėl sąmoningai gadina Lietuvos santykius su Rusija ir daro viską, kad neleisti juos pagerinti. Tariant JAV prezidento Donaldo Trampo terminologija, Lietuvos politikai - tai "labai kvaili žmonės", kurie nenori gerų santykių su Rusija, todėl veikiantys savo šalies nenaudai.

Jeigu žvelgti į jų veiklą Lietuvos interesų požiūriu. Jei pažvelgti į reikalą iš jų savanaudiškumo konteksto - noro kabintis į valdžią, tada jie nėra jau tokie ir kvaili. Nors negalima pasakyti, kad labai protingi. Tiesiog gudrus. Kaip sakė beždžionė iš anekdoto, "kvailė  ne kvailė, o savo trioškę į dieną turiu."