Lietuvos pensininkai kovoja už savo teisę gyventi

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.lt/20... 2018-04-28 16:34:33, skaitė 528, komentavo 0

Lietuvos pensininkai kovoja už savo teisę gyventi

https://3.bp.blogspot.com/-WmO_AXsqPEs/WuL4dJbLXUI/AAAAAAAAJho/B-OXiIjISsgigBeZomh0EMoEXcTLuMaFgCLcBGAs/s1600/DSC_0833.JPG

Teisė gyventi – pagrindinė žmogaus teisė. Lietuvoje mokama pensija tokios galimybės žmogui nesuteikia. Lietuvos valdžia pažeidžia EUROPOS ŽMOGAUS TEISIŲ IR PAGRINDINIŲ LAISVIŲ APSAUGOS KONVENCIJOS 3 straipsnį, kuris sako, kad „Niekas negali būti kankinamas, su niekuo neturi būti žiauriai, nežmoniškai ar žeminant jo orumą elgiamasi, ar jis baudžiamas.“ 

Lietuvoje seneliams mokama pensija žeidžia žmogaus orumą. Beveik 100 tūkstančių Lietuvos piliečių pensija nesiekia 200 eurų, apie kokį orumą galima kalbėti?

Visa eilė pensininkų organizacijų ir profsąjungos raštu kreipėsi į Lietuvos valdžios institucijas su reikalavimu didinti pensijas ir nurodė, iš kokių šaltinių jas galima padidinti.

DSC_0859.JPG

Savo reikalavimus pensininkų ir profsąjungų organizacijos šiandien įteikė Socialinių reikalų ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui.

Žemiau pateikiu kreipimosi projektą:

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui
Lietuvos Respublikos Vyriausybės Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui
Lietuvos Respublikos Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Stasiui Jakeliūnui
Lietuvos Respublikos Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkei Rimantei Šalaševičiūtei
Lietuvos Respublikos Finansų ministrui Viliui Šapokai
Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui

DĖL MOKESČIŲ IR PENSIJŲ REFORMOS VYKDYMO

PAREIŠKIMAS

Vilnius, 2018.04.27

Mes, nevyriausybinių organizacijų atstovai, su didele viltimi laukėme ilgai Vyriausybės žadėto mokesčių sistemos reformos paketo. Deja, esame stipriai nusivylę, nes pamatėme, kad skelbiamas mokesčių naštos mažinimas darbo pajamas gaunantiems gyventojams vyks mūsų senjorų sąskaita.

Iš tikrųjų,Vyriausybė tarp kitų savo reformos siūlymų siūlo 2 procentiniais punktais – iki 18,5 - mažinti Sodros įmokos tarifą, taip net dešimtadaliu sumenkindama jos pajamas (nes perskaičiuotas tarifas turėtų būti 20,5 proc.). Atitinkamai ribojamos galimybės apčiuopiamiau didinti pensijas ateityje ir užtikrinti vis dar trapų Sodros finansinį stabilumą.

Tai ir toliau de facto užtikrina II pakopos pensijų fondų finansavimą Sodros lėšomis – šį kartą ne pervedimais iš Sodros, kurie niekuomet nebuvo pagrįsti, bet nukreipiant sumažintas Sodros pajamas į tuos pačius fondus, t.y. kompensuojant būsimo gyventojų savanoriško kaupimo dalį, kurią Sodra dabar būtent ir moka. Įgyvendinus tokį sprendimą, Sodros būklė dar labiau pablogėtų nei yra šiuo metu, nes dalis žmonių, kurie nedalyvauja II-oje pakopoje ir į jų sąskaitas nėra pervedamos įmokos iš Sodros, gautų didesnes pajamas, kurių šaltinis tas pats – sumažintos Sodros pajamos.

Tarp tokių išlošiančių būtų ir dalis Seimo narių, kurių pajamos „į rankas“ dėl tokio sprendimo padidėtų 50-60 eurų. O tie, kurie toliau kaups pensijų fonduose, neva daugiau savo asmeninių lėšų (4 proc. vietoje 2 proc.) to visiškai nepajustų, nes, kaip minėta, tai būtų apmokėta iš to paties šaltinio – sumažėjusio Sodros įmokų tarifo. Dar daugiau, 2 proc.p. tarifo mažinimas bus skaičiuojamas nuo sumos, kuomet prie dabar mokamos algos prijungiama darbdavio Sodros mokesčio dalis, vadinasi Sodra neteks kur kas daugiau pajamų negu nebeturės išlaidų dėl kaupimo į pensijų fondus.

Kaip paaiškinti tokius valdžios ketinimus, kai dabartinis Lietuvos ekonominis BVP pajėgumas – 75% ES vidurkio, pensijos gi – mažesnės kelis kartus!

Reikalaujame nutraukti dabartinių ir būsimų pensininkų kaip vieno labiausiai pažeidžiamų visuomenės sluoksnių diskriminaciją: nemažinti Sodros įmokų, t.y. nemažinti socialinio draudimo tarifo bei neįvedinėti Sodros „lubų“.

Reikalaujame teikti Seimui ir priimti įstatymų projektus, kaip buvo numatyta Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane, o taip pat 2016 m. rugsėjo mėn. Susitarime tarp LVŽS pirmininko ir LPS „Bočiai“ Vilniaus miesto bendrijos.

Lietuvos pensininkų sąjunga „Bočiai“, pirmininko pavaduotojas Juozas Timas
LPS Vilniaus miesto „Bočių“ bendrija, pirmininkė Vilija Tūrienė
Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacija, prezidentė Grasilda Makaravičienė
Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“, pirmininkė Kristina Krupavičienė
Lietuvos Pensininkų Sąjūdis, pirmininkas Jonas Kazimieras Burdulis
Europos vyresnio amžiaus žmonių konfederacijos EURAG Lietuva, prezidentas Povilas Butkus
VŠĮ „Karių teisių gynimo centras“, generalinis direktorius Laimonas Jakas