Mačiau seime bręstančius politikos žvėris

Autorius: Algimantas Šindeikis Šaltinis: https://www.facebook.com/algim... 2018-04-30 11:07:01, skaitė 550, komentavo 0

Mačiau seime bręstančius politikos žvėris

Nors jau sau buvau prisiekęs nebesilankyti ir nebedalyvauti šios kadencijos Seimo (mano požiūriu galutinai susikompromitavusiu in corpore nepašalinant iš Seimo M.Basčio, kuris šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką) politinių žaidimų spektakliuose, bet praėjusią savaitę įveikęs savo ego, miškų savininkų asociacijos (LMSA) prašymu vėl dalyvavau Seimo Aplinkos komiteto posėdyje, kuriame eilinį kartą buvo svarstomos nesibaigiančios Medžioklės įstatymo pataisos. 

Antri metai šiam komitetui vadovaujantis K.Mažeika savo kadencijos pradžioje buvo pažadėjęs suteikti nors kokių teisių medžioklėje žemės ir miškų, kurie naudojami medžioklei, savininkams. Tokį įsipareigojimą S.Skvernelio Vyriausybė net į savo programą įtraukė. Bet antri metai per įstatymo pataisų projektų gausą, painiavą ir matyt sąmoningą nenorą (ar Broniaus Bradausko komunistinės dvasios pavergti) ką nors keisti niekas nejuda iš vietos ir Lietuvos miškuose ir žemėse toliau karaliauja sovietmečiu įkurti medžiotojų būreliai. 

Prieš posėdį už durų laukiančiam aukštam Aplinkos ministerijos valdininkui komiteto sekretorė išnešė ir padavė komiteto svarstomų įstatymų pataisas, o į kitus laukiančius pasižiūrėjo su nepasitenkinimu ir panieka, aiškiai leidžiant suprasti, kad jų dalyvavimas čia nepageidaujamas. Kaip kitaip gali vertinti Seimo narių aptarnaujančio personalo elgesį su atvykusiais jei su tavim net nesiteikia pasisveikinti. Matyt, ir Seimo personalas yra perėmęs Seimo narių "pagarbą" teisėkūros proceso "pašaliniams". Belieka tik spėlioti ar Seimo nariai ir jų personalas žino Seimo statuto nuostatas ir atvykusių į įstatymų projektų svarstymą asmenų teises. 

Per du nepilnus metus Seimo narys K.Mažeika politikoje taip "pažengė" į priekį, kad atvykstantiems į Seimo Aplinkos komiteto posėdį, komiteto pirmininkas nebemato reikalo suteikti teisę atvykusiems pasisakyti ir pakomentuoti svarstomas pataisas, pirmininkas tik informuoja susirinkusius, kad "<...> jūsų nuomonė mums žinoma <...>" ir sparčiai stumia savo reikaliukus į priekį. 

Dar pamenu, kad panašiai skubėdavo ir buvo nuolat užsiėmęs E.Masiulis. Tik vėliau sužinojome kieno reikalais jis buvo Seime užsiėmęs. 

Vienas medžiotojas - žemės savininkas į šį Seimo Aplinkos komiteto posėdį važiavo daugiau nei šimtą kilometrų, taip kantriai siekdamas papasakoti politikams apie tai kokias pasekmes yra sukėlusi sovietinė medžioklės tvarka, pagal kurią žemės ir miškų savininkai neturi medžioklėje jokių teisių, nors jų nuosavybę medžioklės pramogoms ir ūkinei veiklai pusvelčiui naudoja sovietiniai medžiotojų būreliai naudoja. Seimo Aplinkos komiteto pirmininkas nematė reikalo leisti žemės savininkui net pasisakyti. Buvo "svarbesnių" reikaliukų. 

Jaunasis konservatorius P.Saudargas tris ar keturis kartus pasisakydamas sugebėjo papasakoti ne tik pusę savo jauno gyvenimo (ir taip prakalbėjęs didžiąją posėdžio laiko dalį), bet ir entuziastingai įtikinėjo Aplinkos komitetą kaip bus gerai ir gražu jei Lietuvoje bus įteisinta medžioklė lankais. Kitas Seimo Aplinkos komiteto narys L.Balsys (mano atrodo šį kartą buvo blaivus) siūlė medžioti mėtant į laukinius žvėris akmenis (tai svečiams nedalyvaujant diskusioje pastebėjo Aplinkos komiteto pirmininkas). 

Kitas jaunas politikas liberalas jaunasis S.Gentvilas sugeba komitetui pateikti tokį medžioklės įstatymo projektą, už kurį dėl logikos klaidų gimnazijoje gautų kuolą. Bet pataisą teikia, nes reikia gaminti Seimo "produkciją". Nesvarbu ar ji turi kokią elementarią kokybę ir prasmę, svarbu daug. 

Taip pamažu formuojasi Politikos, valdžios galios grobuonys. Demokratija, jos procedūros jiems svarbios tik tiek, kiek jos netrukdo galios žaidimų spektaklyje ir narcizo saviraiškoje. Mes paprastieji žemės kirminai jiems negalime prilygti nei savo patirtimi, nei žiniomis. Tai kam mūsų klausytis, gaišti didžiųjų protų brangų laiką. Kas mes tokie, tik menka žmogaus dvaselė, nesulyginama su neprilygstamomis Seimo narių išminties ir dvasios galybėmis.

Su šiais jaunuoliais bus dar blogiau. Jei kokia abiturientė ar dosnus koncernas savo vilionėmis ir gundymais jų nesuvilios ir nesustabdys arogantiški politikos žvėrys mūsų Seimo politikos antikultūros terpėje taps tikrais grobuonimis. Jų karjeros aušroje gilus ir kultūringas požiūris į teisėkūrą ir gebėjimai įsigilinti ką jie veikia yra daug menkesni už meilę politinei galiai. 

Tfu.