Baudos išgelbės nuo gaisro gyvybes ir turtą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2018-05-02 05:25:40, skaitė 656, komentavo 1

Baudos išgelbės nuo gaisro gyvybes ir turtą

Kur detektoriai?
Kur detektoriai?

Dauguma Lietuvos gyventojų nuo gegužės 1-osios automatiškai tampa potencialiais pažeidėjais ― jei jų namuose nors viename kambaryje inspektoriai nesuras dūmų detektoriaus, būsto savininkui gali būti išrašyta bauda

Deja, Lietuvos Vyriausybės iniciatyva apsaugoti gyventojų turtą ir gyvybes turi ir kitą – finansinę – medalio pusę. Priešgaisrinės signalizacijos įrengimas ir tolimesnė jos priežiūra namų savininkams tikrai nemažai kainuos. Šios naujovės dėka praturtės ne tik valstybė paskirtų baudų sąskaita, bet ir komersantai, parduodantys dūmų detektorius.

― Sauliau, ar jau įsirengei savo bute dūmų detektorių? Juk nuo šios dienos visi, kas jų neturi, bus baudžiami.

― Sveikas, Mykolai. Mano bute jie jau buvo įrengti tuomet, kai pirkau butą. Namas palyginti naujas, jis buvo priduotas eksploatuoti jau  pagal naujus priešgaisrinės saugos reikalavimus. Tiesa, trijuose kambariuose įrengti detektoriai maitinami "kronos" tipo baterijų. O šie elementai labai brangūs ir keisti juos reikia mažiausiai kartą per pusmetį. O jei nespėsi pakeisti, tuomet šie davikliai periodiškai skleidžia nemalonius cypiančius garsus. Įsivaizduok, tau tik užmigus naktį, virš galvos kažkas ima pypsėti. Siaubas, kaip erzina šitas cypimas. Keletą kartų sumokėjau už baterijas iškart po 15 eurų, o po to nusispjoviau ir išėmiau jas iš detektorių. Dabar jie bute kaip dekoro elementas.

― Gal žinai, kiek tie detektoriai kainuoja, kur jų galima nusipirkti ir kaip įsirengti?

― Bet kurios ūkinių prekių parduotuvės elektrotechnikos skyriuje. Esu tikras, kad apsukrūs komersantai jau aprūpino didžiuliais šių detektorių kiekiais parduotuves ir nekantriai laukia gegužės 1-osios. Šios dienos nekantriai laukė ir inspektoriai, kurie tikrins pastatų priešgaisrinį saugumą. Juk ne visi šalies gyventojai sukrapštys atliekamus 100 eurų detektoriams įsigyti. Jie kainuoja nuo 5 iki 50 eurų ir daugiau, į juos reikia įdėti brangius maitinimo elementus, o vėliau juos periodiškai keisti. Tiesa, galima išsikviesti priešgaisrinės apsaugos specialistus ir sumokėti jiems už detektorių įrengimą. Kiek tai kainuos? Aš nežinau… Ko gero, laikraščiuose jau pilna skelbimų su pasiūlymais greitai ir kokybiškai  įrengti priešgaisrinę signalizaciją. "Bet koks kaprizas už jūsų pinigus".

― O aš perskaičiau stulbinančią statistiką, kuri pateikiama, kad pateisintų šias griežtas priemones. Neva dėl to, kad būste nebuvo įrengti dūmų detektoriai, pernai gaisruose žuvo 56 žmonės. Manau, kad dauguma jų yra tie, kurie girti rūkė lovoje. Manau, kad blaiviai mąstantys šalies gyventojai turi patys pasirūpinti savo saugumu, o ne pagal įsakymą "iš viršaus". Kodėl aš turiu išleisti gana didelius pinigus detektoriams, kurių man niekada neprireiks, įsirengti, ir jaustis potencialiu pažeidėju? Inspektoriaus, kuris atvyks tikrinti mano būsto pirmą  kartą, aš galiu tiesiog neįsileisti. Būsto neliečiamumą man garantuoja Konstitucija. O kol ateis su teismo nuosprendžiu atlikti patikrinimą, iki to laiko būsiu suspėjęs nusipirkti tuos prakeiktus detektorius ir pritvirtinti juos prie lubų. Į kiekvieną Vyriausybės gudrybę liaudis atsakys savo išradingumu.