Nuo 2004 m. praėjo 14 m. ir šiandien mes jau mokame bijoti kur kas labiau nei tada

Autorius: Lidžita Kolosauskaitė Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/2018... 2018-05-02 12:27:17, skaitė 753, komentavo 17

Nuo 2004 m. praėjo 14 m. ir šiandien mes jau mokame bijoti kur kas labiau nei tada

Kai vyko Pakso apkaltos skandalas, buvau pakankamai jauna ir naivi tai laikyti tikra “konstitucine krize“ ir, aišku, pasisakyti už tai, kad jis turėtų būti pašalintas iš pareigų. Tuo metu Prezidento privatūs pokalbiai bei susirašinėjimai sukėlė neregėtą visuomenės reakciją, kai prie Prezidentūros masiškai rinkosi protestuoti moksleiviai, studentai ir pan.

Tačiau jau prieš kokius metus aš pasakiau, kad anoji krizė lyginant su šiuo metu esančia krize buvo visiškas niekas. Ir kad šiandien net teoriškai neįmanoma tokia situacija, kad tiek žmonių rinktųsi protestuoti prieš Prezidentę. Tik pamanykit – turime vos ne analogišką situaciją.

Realiai blogesnę situaciją. Prezidentės laiškai (o mes galime laikyti, kad tai buvo jos laiškai, nes ji to nepaneigė) patvirtina tokį įdomų faktą, kurį aš jau senokai buvau pastebėjusi – TS-LKD, LS ir Prezidentė realiai yra viena grupuotė, pritaikyta skirtingoms rinkėjų preferencijoms. Prezidentė, prisidengdama savo tariamu “nepartiškumu“ ir “kova su oligarchais“, de facto priklausė net dviems partijoms ir perdavinėjo “linkėjimų“ vienam didžiausių Lietuvos oligarchų. O reakcija?Jokios reakcijos.

Lietuvos protas ir sąžinė Nr. 1 situaciją apibūdino maždaug taip (ne pažodžiui): “Jei tai legit, tai crazy stupid“. Taip, taip, čia tas pats žmogus, kuris laisvės sosyskomis ir konservatoriškais mitingais kovoja už tvarką Lietuvoje. Tas pats. Ką apie situaciją pasakė pati Prezidentė arba jos kanceliarija? Ne pažodžiui – “negalima komentuoti, nes vyksta ikiteisminis tyrimas“. Koks bliamba ikiteisminis tyrimas?! Dėl Prezidentės? Dėl jos laiškų?

Neabejoju, kad tokio ikiteisminio tyrimo nėra, nes… Konstitucija nenumato galimybės iškelti baudžiamąją bylą pareigas einančiam Prezidentui. Aišku, kad tas tyrimas ir minėti laiškai niekaip tiesiogiai nesusiję. O net jei ir būtų – kas yra svarbiau – pateikti tautai paaiškinimą dėl visiškai neadekvačios situacijos, kuri leidžia įtarti dviejų partijų ir Prezidentės politines manipuliacijas rinkėjų pasitikėjimu, ar… kažkaip ten hipotetiškai nepakenkti ikiteisminiam tyrimui?

Prezidentės kanceliarijos atsakymas, ypač įvertinant, kad laiškai siųsti iš oficialaus Prezidentūros serverio, yra neatlaikantis jokios kritikos. Ir normaliai laisvės sosiskos jau turėtų būti kepamos Prezidentūros kieme. Bet ką mes matome? Kelias bangeles ir tylą.
Nuo 2004 m. praėjo 14 m. ir šiandien mes jau mokame bijoti kur kas labiau nei tada.