Buvusio Seimo nario žmona bandė apgaule gauti Europos Sąjungos paramą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-05-04 09:43:36, skaitė 522, komentavo 0

Buvusio Seimo nario žmona bandė apgaule gauti Europos Sąjungos paramą

Specialiųjų tyrimų tarnyba, archyvinė nuotrauka
Specialiųjų tyrimų tarnyba, archyvinė nuotrauka

STT pareigūnai nustatė, kad Žilvičių kooperatinėje bendrovėje buvo suklastoti dokumentai, siekiant apgaule gauti ES ir Lietuvos beveik 200 tūkstančių eurų paramą biokuro gamybos technologinei įrangai pirkti

VILNIUS, gegužės 3 — Sputnik. Šiaulių apygardos teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą pagal apeliacinius skundus, paliko galioti Radviliškio rajono apylinkės teismo 2016 m. gegužės 27 d. nuosprendį, kuriuo buvusio Seimo nario Vito Matuzo žmona Danutė Matuzienė pripažinta kalta dėl pasikėsinimo apgaule gauti subsidiją Žilvičių kooperatinei bendrovei, kreditinio sukčiavimo, dokumentų klastojimo, praneša Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Kadangi panevėžietė Matuzienė yra nuteista ir kitoje baudžiamojoje byloje dėl dokumentų suklastojimo, bausmės subendrintos ir jai skirta beveik 8 tūkstančių eurų bauda. Buvusi bendrovės buhalterė, Radviliškio gyventoja V.M., pripažinta kalta dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, jai skirta 760 eurų bauda.

Teismas pripažino kaltu ir juridinį asmenį — Žilvičių kooperatinę bendrovę dėl pasikėsinimo apgaule gauti subsidiją, kreditinio sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo ir nusprendė šią bendrovę likviduoti.

Ikiteisminį tyrimą šioje baudžiamojoje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai. Jie surinko duomenis, leidžiančius pagrįstai teigti, kad buvo suklastoti dokumentai ir pateikti Nacionalinei mokėjimo agentūrai, siekiant apgaule gauti Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos beveik 200 tūkstančių eurų subsidiją (paramą) biokuro gamybos technologinei įrangai ir savivartei priekabai pirkti. Gauti subsidijos nepavyko, nes STT Panevėžio valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą ir pranešė Nacionalinei mokėjimo agentūrai apie padarytas nusikalstamas veikas.

Šiems ikiteisminiams tyrimams vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Baudžiamosios bylos buvo išskirtos iš STT Panevėžio valdybos pareigūnų atlikto didelės apimties ikiteisminio tyrimo dėl galimai neskaidrių biokuro pirkimų organizavimo. Šią baudžiamąją bylą jau baigia nagrinėti Šiaulių apygardos teismas. Kaltinimai joje pareikšti buvusiam Seimo nariui Matuzui, jo sutuoktinei, akcinės bendrovės "Panevėžio energija" buvusiam vadovui V.Š., šios bendrovės darbuotojui S.R., Žilvičių kooperatinės bendrovės valdybos pirmininkui G.Ž. ir juridiniam asmeniui — Žilvičių kooperatinei bendrovei. STT Panevėžio valdybos pareigūnai surinko pakankamai duomenų, leidžiančių teigti, kad piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi ir sukčiaujant buvo siekiama Žilvičių kooperatinės bendrovės naudai užvaldyti didelės — ne mažiau nei apie 243 tūkstančius eurų — vertės akcinės bendrovės "Panevėžio energija" turto.