Hipergarsinės sistemos pasaulyje. Rusijos pavyti faktiškai neįmanoma

Autorius: Anno Šaltinis: https://www.kramola.info/vesti... 2018-05-05 14:52:30, skaitė 1749, komentavo 7

Hipergarsinės sistemos pasaulyje. Rusijos pavyti faktiškai neįmanoma

Pentagonas skiria beveik 1 mlrd. JAV dolerių sukurti JAV oro pajėgoms hipergarsinių raketų sistemą. Kūrimu užsiims kompanija "Lockheed Martin". Apie tai pranešė JAV karinių oro pajėgų spaudos tarnyba. Anksčiau Jungtinėse Amerikos Valstijose ne vieną kartąsu nerimu buvo užsimenama, kad Rusija yra lyderė hipergarso srityje.

Ypatingą susirūpinimą Vašingtone sukėlė Rusijos prezidento Vladimiro Putino pristatytos sistemos "Kinžal" ir "Avangard", pateiktos federalinės asamblėjos metu. Ar galės naujausi JAV gaminiai konkuruoti su moderniais Rusijos ginklais.

Naujas bandymas

JAV karinės oro pajėgos skirs beveik 1 milijardą dolerių, kad būtų sukurta hipergarsinė raketų sistema, apie ką pranešė JAV KOP spaudos tarnyba. Rangovas bus gynybos korporacija "Lockheed Martin".

Bandyminių pavyzdžių pagaminimo laikas dar nepaskelbtas. Kontrakto suma taip pat gali pasikeisti, paaiškino JAV karinių oro pajėgų atstovos Ann Stefanek. Pagrindinis bendradarbiavimo su "Lockheed" tikslas - "pagreitinti mokslinius tyrimus ir vystimą" hipergarso srityje".

Hipergarsu yra primta laikyti tokį greitį, kuris viršija 5 Macho skaičius arba apie 6000 km / h.

Sutartis su "Lockheed Martin" nėra pirma JAV karinių oro pajėgų investicija į hipergarsinių sistemų kūrimą. Nuo 2015 m. tokiai sistemai sukurti komtraktus gavo ta pati kompaniją Lockheed Martin ir kitas Amerikos gynybos gigantas -Raytheon.

Pinigai buvo skiriami pagal programą Taktical Boost Glide - JAV KOP ir Gynybos ministerijos pažangių tyrimų projektų valdybos (DARPA) bendras projektas .

2016 m. buvo pranešta, kad Lockheed Martin buvo skirta 146 milijonų $ darbams pagal projektą. Pasak "DARPA", tikimasi, kad prototipas bus sukurtas 2022-2023 m. Tuo pačiu metu JAV karinės oro pajėgos ir DARPA kartu kuria hipergarsinius ginklus su tiesiasraučiu - reaktyviniu varikliu. 2016 m. projekto "Raytheon" apdovanojimas sudarė 174,7 milijonų JAV dolerių.

Kalbos apie pagreitintus hipergarsinio ginklo kūrimo tempus JAV sklinda nuo "netikėto globalaus smūgio" koncepcijos sukūrimo laikų, apie kurią kalbėjo Bušo - jaunesniojo administracijoje. Tuomet apie savo planus hipergarso srityje paskelbė visos kariuomenės rūšys . Antžeminės dislokacijos tai buvo AHW sistema, jūrose - raketa Arclight, o ore - kompleksas Falcon HTV-2. Tačiau tik AHW ir HTV-2 pasiekė skraidymo bandymų stadiją. 2011 m. armijos hipergarsinė sistema buvo sėkmingai išbandyta. Bet jau 2014 m., sekančiame testavimo etape, iškilo problemos. "HTV-2" aparato bandymai 2010-2011 m. taip pat praėjo nesėkmingai.

"5000 km / h barjerą pas amerikiečius įveikė tik raketa " X-51 Waverider ", - interviu metu pasakė žurnalo "Арсенал Отечества" komercijos direktorius Alekssej Leonkov.

2013 m. įvyko "Boeing" bendrovės gaminio sąlyginai sėkmingi bandymai.

"Amerikiečiai, kalbėdami apie šį projektą, pareiškė, kad pirmasis bandomasis skrydis įvyks į 2020-aisiais metais, tačiau po pranešimų apie tokių ginklų atsiradimą pas rusus, terminai buvo pastumti 2019-metais", - sakė ekspertas.

Be raketų sistemų, JAV gynybos bendrovės taip pat kuria smogiamuosius ir žvalgybinius hipergarsinius dronus. Taip, balandžio pradžioje NASA skyrė Lockheed Martin 247,5 mln $ naujo hypergarsinio lėktuvo gamybai. Dar vienas kompanijos gaminys - SR-72 , smogimasis- žvalgybinis dronas, kurio bandomajį pavyzdį lanuojama pristatyti 2030-ųjų pradžioje . Savo ruožtu, "Boeing kompanija Sky Tech parodoje JAE 2018 m. parodė savo smogiamojo hipergarsinio komplekso modelį, nenurodydama jokių techninių projekto duomenų.

"Artimiausiai hipergarsinis amerikiečių aparatas raketos pavidale gali pasirodyti arčiau 2025 metų, o pirmasis bandomasis pavyzdys kažkuo panašus mūsų "Avangard" - 2030 metams", - mano Leonkov.

Globalaus smūgio galas

Apie rimtas problemas hipergarsinio ginklo kūrime išvakarėse pareiškė Jungtinių Valstijų ginkluotų pajėgų strateginės vadovybės vadas, generalinis John Hiten . Kalbėdamas balandžio 18, 2018 m. 34 kosminiame simpoziume Kolorado Springse, JAV karinių pajėgų vadas pripažino, kad ankstesni JAV hipergarsinų kompleksų bandymai "buvo ne visai sėkmingi." Jis taip pat pažymėjo, kad Rusija ir Kinija šioje srityje sėkmingai tęsia kūrimo procesą.

"Jūs turite tikėti Vladimiru Putinu visame kame, prie ko jis , jo pačio teigimu, tik dirba, ", - pareiškė amerikiečių generolas.

2018 m. kovo 1 d. Rusijos prezidentas pristatė naujausią Rusijos ginkluotę visuomenei kaip dalį savo pranešimo Federalinei asamblėjai. Tame tarpe taip pat buvo naujausi gaminiai iš hipergarso srities - aviacinis raketinis kompleksas "Kinžal", pasiekti greitį viršijantį 10 000 km / h, ir antžeminis mobilus raketinis kompleksas "Avangard" su planiruojančiais hipergarsiniais blokais, kurie skrenda du kartus greičiau nei "Kinžal". Kaip pranešė Vladimiras Putinas,"Kinžal" jau yra Rusijos karinių kosminių pajėgų arsenale nuo 2017 m. gruodžio 1 d. "Avangard" turėtų pradėti kovinį būdėjimą ne vėliau kaip 2019 m.

Mėnesį prieš Putino kalbą, sausio 30, 2018 m., JAV KP jungtinio štabų komiteto pirmininko pavaduotojas generolas Paul Selva pareiškė, kad JAV "prarado techninį pranašumą hipergarso srityje". Savo ruožtu, kovo 6, 2018 m, JAV gynybos ministro pavaduotojas mokslinių tyrimų ir inžinerinių - techninių sprendimų srityje pabrėžė, kad nuo šiol hipergarsas - "pagrindinis žinybos techninis prioritetas". 2019 m. JAV karinio biudžeto projekte planuojama padidinti tokių projektų finansavimą 136% - iki 256,7 mln $.

"Mes einame į priekį - ir hipergarso, ir oro gynybos, ir priešraketinės gynybos srityse, - paaiškino karinės-politinės analizės biuro vadovas Alesadras Michailovas. - Nauji ginklai - tai technologijų karas, perspektyvių gaminių karas. JAV GPK, mūsų GPK, GPK daugelio kitų išsivysčiusių šalių konkuruoja tarpusavyje, įskaitant ir dėl karinių rinkų užgrobimo."

Pasak Leonkovo, didžiausią JAV karinių valdininkų susirūpinimą kelia tai, kad Rusijos vadovybė radikaliai keičia pasaulinę galios pusiausvyrą ir griauna JAV karinius planus.

"Dabar visos JAV ginkluotosios pajėgos reformuojamos pagal "staigaus globalinio smūgio" koncepciją, - daro prielaidą ekspertas.

Pagrindinis šios koncepcijos tikslas - nugalėti priešą bet kurioje pasaulio vietoje, dar prieš jam pradedant aktyvuoti savo pagrindines pajėgas ir priemones. Tuo pačiu metu, pažymi Leonkovas , kad svarbų vaidmenį tokio karo rezultatams turėtų atlikti JAV kuriama globali priešraketinės gynybos sistema, skirta apsaugoti Jungtines Amerikos Valstijas. Tačiau, pasak to paties generolo Johno Hayteno, šiuo metu JAV nesugebėtu apsiginti nuo hipergarsinių ginklų.

"Po to, kai kovo 1 d. mūsų prezidentas padarė pranešimą, jis faktiškai panaikino šią doktriną, padarė ją nenaudinga. Mūsų naujieji kompleksai garantuotai sugebės įveikti visas priešraketinės gynybos ir oro gynybos sistemas ir garantuotai pasieks agresoriaus teritoriją ", - pabrėžė Leonkovas.

Jie mėgsta žaisti nebaudžiami

"Amerikiečiai, jeigu žino, kad jiems bus trenkta atgal - toliau nežaidžia. Jie mėgsta žaisti nebaudžiami ", - tvirtina Leonkovas.

Pasak eksperto, neatsitiktinai Rusijos karinėje doktrinoje ne apie atsakomąjį, o apie atsakomąjį-pasitinkantįjį smūgį.

"Pas mus jau baigiamas dviejų sistemų diegimas: kosminės erdvės stebėjimo ir raketų paleidimo kontrolės , kas leidžia greitai nustatyti agresorių ir suduoti smūgį jam, kol jo raketos dar yra ore", - pažymėjo ekspertas.

Galimybė suduoti atsakomąjį smūgį, politologo nuomone, - geriausia JAV agresijos atgrasimo priemonė, pripratusiems kariauti su silpnu priešininku, be pavojaus savo teritorijai.

"Kas liečia grasinimus iš JAV pusės, tai dėl oro gynybos sistemų esame priekyje amerikiečių", - sakė Aleksandras Michailovas.

Taigi, Rusijos oro ir priešraketinės gynybos kompleksas S-500, kuris turi būti pradėtas tiekti Rusijos KKP 2020-ais metais, sukurtas įskaitant ir kovą su hipergarsiniais ginklais.

Be to, Leonkovą nuomone, Vašingtonui bus sudėtinga prilygti Maskvai smogiamomis galimybėmis.

"Greitai pasivyti Rusiją bus labai sunku, faktiškai neįmanoma", - pažymi ekspertas. - "Matydami kad amerikiečiai kurs hipergarsinius kompleksus, mes taip pat nestovėsime vietoje

".Šis disbalansas, pasak jo, turės įtakos JAV politikai.

"2030 metais šie kompleksai jau stovės mūsų gynyboje, o pas juos tik bus priiminėjami, ir šiuos 12 metų, iki 2030 m, amerikiečiai turės elgtis taip, kad neįsiveltu į kokią nors avantiūrą", - pabrėžė Leonkovas.

Ekspertas pažymėjo, kad Rusija vykdo "gana aiškią multipoliarinio pasaulio politiką", o tai reiškia, kad po kurio laiko hipergarsiniai kompleksai, net jei jie pasirodys Jungtinėse Amerikos Valstijose, jau neatliks tokio svarbaus vaidmens, kurį jie galėtų atlikti dabar.

"Per šį laiką tokie kompleksai gali pasirodyti ir kitose šalyse, o kažkas įsigis branduolinį ginklą, kaip pvz., Šiaurės Korėją", - padarė išvadą Leonkovas.