Praeities nelaisvėje

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/praeiti... 2018-05-08 09:29:39, skaitė 595, komentavo 1

Praeities nelaisvėje

Mūsų gyvenimas unikalus, jis kupinas įvykių, emocijų, pergyvenimų ir prisiminimų. Kažkas juos rūpestingau saugoja, kažkas su džiaugsmu įsileidžia į savo gyvenimą, o kažkam prisiminimai sukelia įtampą, išprovokuoja negatyvius jausmus ir neleidžia džiaugtis dabartimi. Kaip praeitis įtakoja mūsų gyvenimą? Kodėl ji mūsų nepaleidžia? Kaip atsikratyti jos įtakos? Atsakymais į šiuos klausimus norėčiau pasidalinti šiame tekste.

Kaip praeitis gali įtakoti dabartinį gyvenimą?

Laimei ar nelaimei jūs negalite pakeisti praeities įvykių. Negalite padaryti kito sprendimo, pasakyti kitų žodžių, atlikti kitų veiksmų. Tačiau kai ką galima padaryti dabartyje – reikia susitaikyti su praeitimi, būti dėkingam už gautą iš jos patirtį, atsižvelgti ir pagal galimybes pasimokyti iš klaidų, paversti pozityvius praeities įvykius tuo resursu, kuris suteikia jėgų dabartyje.

Bet jeigu atskirti dabartinio gyvenimo nuo praeities nesigauna, jei praeities įvykiai ar pergyvenimai trukdo gyventi, reiškia įstrigote praeityje, iki šiol jaučiate jos įtaką, nors dabar jus supa visai kiti žmonės ir dalyvaujate visiškai kituose įvykiuose. Vaikystės traumos, ašaros, nuoskaudos, sunkūs išsiskyrimai nepaleidžia jūsų. Gyvenate nuolatinėje įtampoje, prastai miegate, sapnuojate košmarus, jaučiate prisiminimų keliamą baimę. Toliau – dar daugiau: prasideda psichosomatiniai susirgimai, esate morališkai ir fiziškai išsekęs, siekdami sumažinti nerimą imate vartoti alkoholį ar pasirenkate kitą būdą pasislėpti nuo nepakeliamos realybės.

Kodėl praeitis nepaleidžia?

Kalbant apie šį dalyką, norėtųsi paminėti šiuos momentus:

  • Žmogus gyvena praeitimi todėl, kad jam nepakeliama būti dabartyje. Gyvenimas tuščias ir neužpildytas pozityviais įvykiais, įdomiais žmonėmis, prasme. O praeityje liko malonūs įvykiai, reikšmingi žmonės, kurių dabar nebėra greta, kažkas labai svarbaus ir vertingo, ko dabar žmogui labai trūksta;
  • Žmogus įstringa praeityje „prieš savo valią“: jį tempia atgal kažkokie neužbaigti reikalai, neišsakyti žodžiai ar praleisti šansai. Praeityje liko daug apgailestavimo ir nuoskaudų, iki šiol neduodančių žmogui ramybės. Praeityje laiko klaidos, kurių žmogus negali sau atleisti.
  • Žmogus neišmoko būti atsakingas už save ir savo gyvenimą, dėl to kur kas paprasčiau apkaltinti dėl visų bėdų tėvus, kurie nedavė meilės ir dėmesio, klasės draugus, kurie tyčiojosi arba mokytojus, kurie sugriovė jam gyvenimą, įrašę į dienyną blogą pažymį.

Kaip atsikratyti praeities įtakos, jeigu apgailestaujate dėl to, kad ji jau praėjo?

Turite suvokti, kad praeitis yra dalis jūsų gyvenimo, kuri nebesugrįš. Padėkokite praeičiai už gautą patirtį, momentus, žmones, kurie buvo greta. Pasiimkite iš praeities tai, ką ji davė gero ir naudokitės kaip resursu dabartiniame gyvenime. Tačiau neteisinkite praeitimi to, kas su jumis vyksta šiuo metu. Apsupkite savimi įdomiais žmonėmis ir įvykiais, kurkite sau pozityvius prisiminimus tiesiog dabar. Neužbraukite iš gyvenimo praeities, tiesiog ją paleiskite. Ir nukreipkite energiją į dabartinį gyvenimą, jis tikrai to vertas.

Kaip paleisti praeitį, jeigu ji neduoda ramybės?

Neužbaigti darbai. Pirmiausiai pasistenkite suvokti, kas būtent pas jus pastoviai grįžta iš praeities? Kodėl dabartyje to negalima atsisakyti? Galbūt tai neužbaigtas reikalas ar nebaigti santykiai su kitu žmogumi? Pagalvokite, ar yra galimybė užbaigti tą situaciją tiesiog dabar? Jeigu galima – padarykite tai. Jeigu ne – kokia prasmė gailėtis dėl pražiopsotų galimybių ar neišsakytų žodžių?

Sprendimai ir poelgiai, dėl kurių dabar gailitės. Jeigu ramybės neduoda kažkoks poelgis, pasistenkite prisiminti, kas paskatino pasielgti tada būtent šitaip? Pamėginkite panagrinėti situaciją iš visų pusių. Tikriausiai suprasite, kad tada jūs paprasčiausiai negalėjote kitaip pasielgti. Prisiminkite motyvus, kurie pastūmėjo padaryti būtent tą sprendimą.

Negatyvus požiūris į save. Kaip žvelgiate į save – tokį, koks buvote praeityje? Galbūt problema slypi tame, kad niekaip negalite atleisti sau tų neteisingų žingsnių, padarytų klaidų ir praleistų šansų? Esate gyvas žmogus ir lygiai kaip visi kiti žmonės nesate apdraustas nuo klaidų. Yra ir gera naujiena: esate pajėgus nedaryti analogiškų klaidų dabartyje.

Kaip nustoti kaltinti praeitį dėl to, kad jaučiatės nelaimingas dabar?

Labai patogu kaltinti praeitį dėl visų savo dabartinių bėdų. Juk dėl to, kad šiuo metu esate vienišas ir nieko nepasiekėte, kalti žmonės ir įvykiai iš praeities, o ne jūs pats, teisingai? Šiuo atveju jums nereikės prisipažinti sau, kad esate nevykėlis, kad nepavyko pasiekti to, apie ką svajojote. Taip pat nėra reikalo bandyti ištaisyti susiklosčiusią situaciją, juk jeigu nustosime kaltinti praeitį, teks prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą ir nesėkmes. Pagalvokite, iš kur tas polinkis teisintis dėl nesėkmių ir nuleisti rankas, nieko nedaryti bei laukti aplinkinių užuojautos, guodžiantis mintimi, kad nelaimingu žmogumi jus pavertė nelaiminga vaikystė? Praeitis, be jokios abejonės, įtakoja mūsų dabartinį gyvenimą. Bet tuo pat metu būtent jos dėka mes tapome stipresni, labiau patyrę ir kažko išmokome.

Turite suvokti praeities daromą įtaką dabartiniam jūsų gyvenimui. Pagalvokite, kur galėtų slypėti jūsų dabartinio polinkio gyventi prisiminimais nauda? Ir leiskite sau gyventi dabartimi.

Šaltinis