Parodykite savo protui, kas čia bosas

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/parodyk... 2018-05-09 11:54:34, skaitė 506, komentavo 0

Parodykite savo protui, kas čia bosas

Protas gali sugadinti ar bent jau apkartinti gyvenimą. Kartais spontaniškai šauna liūdnos, niūrios, dėmesį blaškančios mintys ir tada protas tampa mums greičiau priešu, nei sąjungininku. Galbūt jau išbandėte šiuos būdus laimėti karą:

  • Mielos mintys apie žibuokles, kačiukus ir šuniukus;
  • Naujos, griežtesnės mintys, išmušančios iš galvos senąsias;
  • Tortukai, alus, snaudulys arba sportas iki visiško išsekimo – turint vilties, kad blogos mintys dėl to išgaruos;
  • Pozityvus mąstymas, nežiūrint į absoliutų negatyvą aplinkui.

Visa tai, žinoma, gali padėti, tačiau nepriklausomai nuo to, kokį protinį maratoną esate pasirengęs bėgti, erzinančios mintys greičiausiai vis tiek jus aplenks. Protas nori būti jūsų vieninteliu ir neginčijamu bosu.

Taigi, trys būdau kovoti su negatyviomis ir destruktyviomis mintimis.

Performatuokite polinkį viską perdėti

Ignoruodami vienus ar kitus savo patirties aspektus, jūs pats save apribojate. Kai puolate į kraštutinumus, tikitės tik blogiausio ir perdedate negatyvius savo patirties momentus, jus netrukus aplankys, jeigu dar neaplankė, depresija, nerimas ir pyktis. Toks mąstymo tipas veda į visiškai nuspėjamus elgesio modelius: pasyvumą, nusišalinimą ar nesugebėjimą valdyti savo emocijas.

Pamėginkite „pagauti“ destruktyvias mintis ir užduokite sau visą eilę klausimų. Kokie yra argumentai „už“ ir „prieš“ šios idėjos atžvilgiu? Ar įmanomas kitas požiūris, tikslesnis? Gal aš perdedu ir tikiuosi tik blogiausio? Ar esama realistiškesnio požiūrio? Kaip jaučiuosi, kai šitaip galvoju? Kaip jaučiuosi, kai pradedu galvoti logiškiau?

Spręskite savo problemas

Jeigu padarėte išvadą, kad erzinančios mintys pagrįstos, reikia imtis priemonių. Ir vėlgi bus labai naudinga užduoti sau kelis klausimus, kad išsiaiškintume, kaip veikti. Jeigu kažkas įstrigo, ką galima padaryti klaidai ištaisyti, kad galima būtų žengti toliau? Jeigu ateitis atrodo niūri, kaip aš planuoju padaryti ją labiau kontroliuojama? Jeigu atsakymas „nieko padaryti neįmanoma“ ar „viskas bus siaubinga“, pakartokite strategiją Nr. 1 prieš pradėdami spręsti problemą.

Daugumoje situacijų, netgi tose, kurios iš pradžių atrodo neišsprendžiamos, visada yra kažko, ką galime ištaisyti. Kai imsitės protingų veiksmų, pasijausite geriau ir suvoksite, kad asmeniškai kontroliuojate situaciją. Kai protas kužda, kad viskas beviltiška arba kad ateityje laukia katastrofa, galite parodyti jam, kas čia bosas, pradėję aktyviai spręsti problemą.

Pripažinkite, kad ne viską įmanoma pakeisti

Ankstesnės strategijos pabrėžė asmeninės kontrolės vertę, lyginant su spontaniškomis, erzinančiomis mintimis. Tačiau viską sugadinti gali stiprios emocijos. Kai esame depresijoje, atrodo, kad absoliučiai nieko nekontroliuojame. Kai nerimaujame, kai kurie momentai atrodo tiesiog siaubingi, jeigu negalime jų kontroliuoti. Kai pykstame, mums atrodo, kad kiti žmonės pernelyg stipriai kontroliuoja situaciją. Ką gi galima būtų padaryti, kai jau pakeitėme mąstymą, išanalizavome kliūtis ir ėmėmės priemonių, tačiau vis dar kovojame su destruktyviomis mintimis, kurios atkakliai mums priešinasi? Pakeiskime požiūrį į jas. Toliau gyvenkime, užsiimkime naudingais reikalais, neleisdami, kad šios mintys jus kontroliuotų.

O jeigu imate į šias mintis reaguoti, pradedate save kritikuoti, tada atiduodate protui daugiau valdžios, negu jis yra vertas. O štai susitaikymo su situacija praktika duos jums pertraukėlę pastangose kontroliuoti nepatinkančias mintis. Kai protas bando parodyti, kas čia viršininkas, jūs galite ramiai duoti jam atkirtį. Kartais pats geriausias jūsų atsakas – leisti protui kažką galvoti, bet neužsiciklinti ties tomis mintimis, o greičiau ignoruoti jas ir nukreipti visą dėmesį į tuos gyvenimo aspektus, kurie išties jums reikšmingi ir vertingi.

Šaltinis