Lietuvos URM paskelbė diplomatinį karą „Adidas“

Autorius: Andrejus Starikovas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-05-10 13:44:55, skaitė 586, komentavo 1

Lietuvos URM paskelbė diplomatinį karą „Adidas“

Nauja Adidas kolekcija, archyvinė nuotrauka
Nauja Adidas kolekcija, archyvinė nuotrauka

Lietuva užkariavo naujus horizontus kovoje su komunistine praeitimi. Šį kartą po kritikos ugnimi atsidūrė Vokietijos kompanija "Adidas"

Visame pasaulyje garsus sportinės aprangos prekės ženklas turėjo drąsos sukurti moterišką suknelę su užrašu USSR ir Sovietų Sąjungos herbu. Lietuvos Respublikos vadovybė negalėjo užmerkti akių prieš pasipiktinimą keliantį poelgį.

"Vis dar yra tų, kurie serga "nostalgija imperijai", tik kažkaip netikėta, kad tarp jų yra gerai žinomas koncernas @adidas", — parašyta URM Twitter paskyroje.

Sporto aprangos prekės ženklą išbarė ne despotiškas Landsbergių partijos Kauno skyriaus narys, ne dar vienas politinis "frikas", kariaujantis su žlugusia Tarybų Sąjunga, o Lietuvos užsienio politikos kalvė, bei padarė tai be jokios užuominos į ironiją. Pilną pasipiktinimo žinutę tuojau pat kopijuoja užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Palaiminta yra ta šalis, kurios diplomatinis korpusas neturi svarbesnių reikalų, nei kovoti su moteriškos suknelės modeliu.

Kita vertus, nenuostabu, kad būtent Lietuvos užsienio reikalų ministerija susidomėjo "Adidas" produktais. Lietuvos įstatymų leidėjas jau prieš dešimt metų apsaugojo vietos mados mėgėjus nuo pasivaikščiojimų Neries upės krantine ir Gedimino prospektu su ideologiniu požiūriu kenksmingais drabužiais: nuo 2008 metų šalyje oficialiai draudžiama demostruoti sovietinius simbolius. Užsienio reikalų ministerijos kritika dėl suknelės "Russia" nuo "Adidas" yra tik užsienio politikos aktas. Juk viskas įvyko prieš pat gegužės 9-ąją. Pats laikas prisiminti oficialaus Vilniaus požiūrį į sovietinę praeitį. Kaip paaiškėjo, tiks bet koks pretekstas.

Be to, lietuviškas demaršas padarė tam tikrą poveikį. Facebook sporto kompanijos puslapyje su žyma #StopAdidas pasklido žaibiškas sąmbūris. Spėjama, akciją palaikė Ukrainos socialinio tinklo vartotojai. Komentatoriai pradėjo lyginti sovietinius simbolius su nacistinias ženklais ir pasiūlė "Adidas" sukurti drabužius su svastika.

Dėl šios priežasties prekės su USSR simboliais oficialioje "Adidas" svetainėje yra neprieinamos.

Velionis amerikiečių politologas Zbignevas Bžezinskis gali džiaugtis — jo gyvenimo darbas gyvuoja. Sovietų ir nacių politinių režimų lygybės propagandos koncepcija ne tik giliai įsitvirtino kai kurių buvusių sovietinių tautų pasąmonėje, bet ir priima tokias juokingas postmodernias formas. Dar viena Lietuvos "pergalė" prieš jos elito nekančiamus pjautuvą ir kūjį.

O panašių "pergalių" buvo nemažai.

Lenino paminklų griovimas, netinkamų bareljefų, Vilniaus žaliojo tilto skulptūrų išardymas ir kanalizacijos liukų su pjautuvu ir kūju keitimas — visa tai akivaizdūs dalykai, jie yra ant paviršiaus. Bet "totalitarinė sovietų ideologija" įsitvirtino lietuvių būtyje labai giliai. Pavyzdžiui, atkreipė dėmesį į dešreles. Daugelį metų "landsgangistai" kovojo už vietos gamybos dešros su prekės ženklu "Sovetskaja" draudimą. Labiausiai sąmoninga visuomenė pasipiktino dėl nuolaidų "sovietinėms" dešrelėms ir dešroms sausio 13 dieną, Vilniaus televizijos bokšto šturmo dieną.

Dešinieji nugalėjo.

"Desovietizuotas" dešreles pradėjo pardavinėti pagal prekės ženklą "Samsonas".

"Sprendimas [dėl naujo pavadinimo] buvo priimtas, atsižvelgiant į geopolitinę padėtį", — sakė įmonės-gamintojo vadovas Alfredas Rimidis.

2010 metais, kovodami su TSRS palikimu, Lietuvos teisėsaugos pareigūnai sudavė smūgį sovietų kariams. Tiksliau, kareivėliams… Šiaulių policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Raudonosios armijos žaislinių kareivėlių pardavimo.  Budrūs teisėsaugos pareigūnai ant plastikinių figūrėlių atrado tuos pačius sovietų simbolius: iš prekybos buvo išmtos 23 dėžės su žaislais.

"Dekomunizuota" degtinė, laikraštis "Komsomolskaja Pravda", "Sovetskij plombir", primenantis, anot visuomenės veikėjo Giedriaus Drukteinio, apie "penkiasdešimt Lietuvos okupacijos metų". Tiesa, kovoje su sovietų palikimu Lietuvos valdantieji užmiršo "dekomunizuoti" svarbiausią dalyką — save.

90-ųjų pradžioje dalis išeivių iš PSKP ir komjaunuolių  sudarė 58 proc Lietuvos politinio elito. Didžiausia šių "kadrų" dalis vis dar yra neatskiriama posovietinės Lietuvos Respublikos valdančiosios klasės dalis. Tarp jų — Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovas Linas Linkevičius, kuris pradėjo kryžiaus karą prieš "totalitarinę suknelę" "Russia" nuo "Adidas".

Jaunasis Linas sunkiai įsivaizdavo savo būsimas diplomatines pergales, būdamas Jaunimo komunistų sąjungos centrinio komiteto skyriaus vadovas ir bėgiodamas nupirkti alaus savo vyresniems draugams Maskvoje. Tačiau visa Lietuvos kovos su sovietų palikimu politika jau seniai tapo farsu. Absurdas tapo norma. Grėsme Lietuvos nacionaliniam saugumui tapo dešros, plombyrai ir "nepatriotiškos" suknelės.