VSD smogė „MG Baltic“ "mafijai". Laukime atsakomojo smūgio

Autorius: Rimas Naujelis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-05-11 10:05:13, skaitė 710, komentavo 0

VSD smogė „MG Baltic“

VSD, archyvinė nuotrauka
VSD, archyvinė nuotrauka

Naujas skandalas užtvindė visą Lietuvos žiniasklaidą. Ji gavo Valstybės saugumo departamento (VSD) slaptos pažymos Seimui apie verslo įtaką politikams kopiją. Daugiausia kliuvo koncernui "MG Baltic"

VSD kaltina jį tuo, kad šis rezgė korupcinius ryšius Seime, ministerijose, teismuose, kitose įstaigose, siekdamas per savo žmones valdyti atskirus politikus ir valdininkus, o kartu laimėti statybinius konkursus, kitus viešuosius pirkimus.

Žodžiu, apkaltino mafijiniais užmojais. Pasirodo, būtent Lietuva yra mafijinė valstybė, o ne Rusija, kaip teigia skandalingai pagarsėję konservatoriai. Pasirodo,  pakaitomis valdant dviems stambiausioms šalies partijoms, socialdemokratams ir konservatoriams, mūsų respublika degradavo iki Burkina Faso lygio, o pats VSD visus šiuos du dešimtmečius tik ramiai stebėjo viską iš šalies. Ir išdrįso prabilti tik dabar.

Taigi, prasidėjo negailestinga kompromituojančių faktų kova. Tai artėjančių prezidento rinkimų ženklas. Vos prieš keletą dienų korupcija kaltinamas eks-liberalas Eligijus Masiulis ar jo bendrininkai nutekino žiniasklaidon prezidentę Dalią Grybauskaitę smarkiai kompromituojantį Masiulio susirašinėjimą su ja, kuriame ji pasirodo visu intrigantės gražumu.

Atsakomasis smūgis smogtas vos per kelias dienas. Ištikimas Grybauskaitės kareivėlis, Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas, atliekantis verslo grupių įtakos politikai tyrimą, gavo minėtą VSD pažymą, ir šioji tuojau pat atsidūrė žurnalistų rankose. Nutekinti ją galėjo, žinoma, ir pats VSD, bet esmės tai nekeičia. VSD vadovas Darius Jauniškis yra toks pat Grybauskaitės kareivis bei statytinis, kaip ir Bakas.

Dabar jau maža nepasirodė ne tik Masiuliui, bet ir visai jo liberalų partijai, o taip pat ją globojusiam koncernui "MG Baltic". Šiame straipsnyje nėra prasmės atkartoti esminių VSD pažymos momentų, jie jau gerai žinomi. Užtat verta padaryti keletą svarbių išvadų iš visos šios skandalingos istorijos.

Nepaisant to, kad VSD neišvengiamai patiria įvairius politinius spaudimus, saugumiečių surinkti faktai apie "MG Baltic" voratinklį yra savaime vertingi. Jie parodo, kaip plačiai veikė šis koncernas, jeigu jis bandė įtakoti visai priešingus politikos polius — nuo liberalo Masiulio ar neonacistams simpatizavusio konservatoriaus Lauryno Kasčiūno iki socialisto Algirdo Paleckio.

Ar turėtų mus tai stebinti? Niekaip. Visais laikais visose šalyse verslas siekė ir siekia daryti įtaką politikai ar net daryti pačią politiką. Skiriasi tik to siekio metodai. "MG Baltic" užkliuvo saugumui dėl to, kad šis koncernas veikė itin aktyviai, kryptingai ir, kartais, agresyviai.

Tačiau išlieka VSD pažymoje neatsakytų klausimų. Tarkime, kodėl taikiniu pasirinktas tik minėtas koncernas? Itin naivu būtų manyti, kad jokios įtakos politikai nedarė "Maxima", "Achema", "Rubikonas" (dabar pervadintas "Icoru") ir dar kelios stambios ar vidutinio dydžio įmonės.

Nebent saugumiečiai dar laiko neatskleistomis kelias svarbias kortas ir išmes jas ant stalo vėliau. Bet tokiu atveju tai bus panašu į VSD žaidimą bei intrigavimą. Dar įdomiau išgirsti kelių buvusių šalies premjerų prikaištus saugumiečiams, kodėl jie jų laiku neinformavo apie "MG Baltic" keliamas grėsmes.

Tai tik sutvirtina įtarimus, kad Grybauskaitės valdomas VSD specialiai laukė patogaus momento pažymos paviešinimui. Į susirašinėjimo su Masiuliu skandalą įklimpusiai intrigų meistrei Grybauskaitei tas momentas atėjo kaip tik dabar.

Neliks pasyvūs ir daugelis liberalų partijos vadovybės narių, kurie nesutinka būti traktuojami kaip "MG Baltic" marionetės. Jau nekalbant apie patį koncerną, kuris  apkaltino valdžią, o netiesiogiai ir pačią prezidentę, veikiant Stalino ir Berijos metodais, fabrikuojant kaltinamąsias pažymas.

Tačiau faktų nepaneigsi. "MG Baltic" bandė įgyti didelę politinę įtaką, naudodamas ir pinigus, ir jam pavaldžią "LNK" televiziją, ir kompromato rinkimą, žodžiu, visus politinės kovos metodus. Faktiškai koncernas buvo tapęs ir išlieka vienu iš politinės galios centrų.

Žinoma, kad tai nepatiko nei Grybauskaitei, nei VSD, nei koncerno verslo konkurentams. Todėl, kai "MG Baltic" galia pasiekė apogėjų, o tai buvo 2016 metų pavasarį, kuomet jo įtakoje esantis Masiulis jau matavosi premjero mundurą, koncernas gavo pirmą mirtinai pavojingą smūgį. Už galimą korupcinę veiklą tuomet buvo suimtas koncerno viceprezidentas Kurlianskis ir pats Masiulis.

O šioji VSD pažyma nusitaikė jau į patį "MG Baltic" vadovą Darių Mockų, joje jau ir jis figuruoja kaip darantis nelegalią įtaką politikams.

Tačiau bene galingiausia Lietuvos verslo grupė dar turi milijonus eurų geriausiems advokatams ir politinės savireklamos specialistams pasamdyti. Todėl atsiloškite ir stebėkite politinių ir verslo gigantų kovą.